Το Startup Weekend για πρώτη φορά στην Κύπρο

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Το τριήμερο 22 – 24 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο ο θεσμός του Startup Weekend.

Το Startup Weekend Cyprus θα έχει την καθιερωμένη μορφή όλων των αντίστοιχων διοργανώσεων παγκοσμίως, με τις αρχικές παρουσιάσεις των ιδεών να είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου. Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου για να μετατρέψουν την ιδέα τους σε ένα επιχειρηματικό πλάνο, ενώ θα ακολουθήσουν οι τελικές παρουσιάσεις και η επιλογή των νικητών από την κριτική επιτροπή.

Τη διοργάνωση του κυπριακού Startup Weekend έχουν αναλάβει οι Λυδία Ζαννέττου, Σταύρος Μεσσήνης, global facilitator του Startup Weekend, και Σταυριάνα Κοφτερός. Ως υποστηρικτές της διοργάνωσης έχουν ήδη ανακοινωθεί η Microsoft και η κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTN και φυσικά μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται να ανακοινωθούν περισσότεροι υποστηρικτές, αλλά και οι μέντορες που θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους πλάνου.

Το EMEAgr θα υποστηρίξει επικοινωνιακώς την πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση για την “επιτάχυνση” της startup επιχειρηματικής κουλτούρας στη “Μεγαλόνησο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση ενός Startup Weekend στην Κύπρο θα έρθει ως “επιστέγασμα” των “βημάτων” που ακολουθεί η startup κουλτούρα στην Κύπρο, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν διοργανώθηκε και η πρώτη εκδήλωση Startup Live Cyprus, η οποία συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μς 120 συμμετέχοντες, 37 αρχικές προτάσεις ιδεών, 24 τελικές παρουσιάσεις επιχειρηματικών πλάνων, 3 νικητές με βραβεία συνολικής αξίας 36.000 ευρώ, 7 κριτές και 23 μέντορες. Στις πρώτες θέσεις ανεδείχθησαν η Offera, μία πλατφόρμα αγοραπωλησιών εγχώριων αντικειμένων και υπηρεσιών, η Pollfish, η γνωστή mobile πλατφόρμα δημιουργίας και διανομής ερευνών μέσα από ήδη υφιστάμενες mobile apps, και η Funifi, μία εφαρμογή που φιλοδοξεί να μετατρέψει καθημερινές, βαρετές εργασίες σε διασκεδαστικά παιχνίδια.

Η σταδιακή ανάπτυξη που σημειώνουν οι κυπριακές startups καταγράφεται, τέλος, και από την εταιρεία Teach’n Go, η οποία προερχόμενη από την Κύπρο και μετά από ένα εξάμηνο πρόγραμμα “επιτάχυνσης” στο δημοφιλές Startupbootcamp στο Άμστερνταμ, έχει ήδη έλθει σε συμφωνία για την πρώτη σημαντική συνεργασία της, με το Edmodo, το κοινωνικό δίκτυο που χαρακτηρίζεται ως το “Facebook για τους εκπαιδευτικούς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ