Όλι Ρεν: “Απαραίτητο το ΔΝΤ για την Ευρώπη”

“Δεν θα βγει από την κρίση η Ευρώπη αν δεν χρησιμοποιήσει την εξειδίκευση του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, υποστηρίζει ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις  Όλι Ρεν σε δήλωση του στο Reuters.

Στο πλαίσιο αυτό ο Επίτροπος της ΕΕ επικρίνει απόψεις περί διάλυσης της τρόικα, αφού όπως λέει αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των χωρών μελών της ευρωζώνης, για να αντιμετωπιστεί η κρίση που είχε ξεσπάσει στη χώρα μας το 2010. 

Κάνοντας λόγο για τα προγράμματα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ο Επίτροπος δήλωσε ότι “καμία από τις καταστάσεις των χωρών αυτών δεν είναι εύκολη, για αυτό ακριβώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η  συνδυαστική εξειδίκευση των τριών θεσμών”.

Τέλος ο κ. Ρεν υπογράμμισε τέλος ότι “οι θεσμοί συνεργάζονται άψογα ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις προσθέτοντας ότι τώρα είναι ο σωστός χρόνος για να συζητηθεί αν και με ποια μορφή θα διατηρηθεί το μοντέλο της τρόικας”.

Οι απόψεις όμως του κ. Ρεν έρχονται σε αντίθεση με αυτές της Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ η οποία πρόσφατα υποστήριξε ότι “η τρόικα θα πρέπει να διαλυθεί, αφού όπως λέει έχει κλείσει τη διαδρομή της και δεν χρειάζεται πλέον το ΔΝΤ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ