Δέκα ιδέες βιώσιμης ανάπτυξης στο “εκκολαπτήριο” της Aephoria.net

Εικοσιέξι ομάδες με καινοτόμες ιδέες, παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο σε 4 επιτροπές που τις αξιολόγησαν σε μία ειδική βραδιά, που διοργάνωσε το πρόγραμμα Aephoria.net στο Κέντρο της Γης, στο Ίλιον, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013.

Οι ομάδες ύστερα από ένα εντατικό “seeding camp” εκπαίδευσης μίας εβδομάδας, παρουσίασαν μπροστά σε κριτές και κοινό μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση διαγωνιζόμενη για τις 10 θέσεις του “εκκολαπτηρίου” Aephoria.net Greenhouse.

Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία επιλογής, οι ομάδες που θα ενταχθούν στο Aephoria.net Greenhouse αρχίζοντας από 14 Σεπτεμβρίου είναι, σε τυχαία σειρά, οι εξής:

– Daphnis & Chloe: Η Daphnis and Chloe είναι μια νεοϊδρυθείσα επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων. Επιλέγει αυτοφυή και καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά απ’ όλη την Ελλάδα με στόχο την διάθεση τους στο εξωτερικό.

Ελληνικό Περιβόλι: Δημιουργία θεματικού πάρκου με κέντρο το ελληνικό περιβόλι με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

– Ballast Water Treatment: Η ανάπτυξη συστήματος για τον καθαρισμό του έρματος πλοίων συμβάλλει αποφασιστικά στην εξάλειψη μικροοργανισμών η οποίοι μεταφέρονται από λιμάνι σε λιμάνι κατά τις διαδικασίες ερματισμού και αφερματισμού. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την τάση να διαταράσσουν το οικοσύστημα της περιοχής και να προκαλούν οικολογικές αλλαγές.

Πράσινα Βιοκαύσιμα: Η παραγωγή του biodiesel γίνεται με βιολογικούς άρα φιλικούς προσ το περιβάλλον καταλύτες με προφανή οφέλη για το περιβάλλον την οικονομία τον άνθρωπο.

– Προϊόντα από Φύκια: Η ιδέα αφορά στο να παράγει διάφορα καινοτόμα προϊόντα με πρώτη ύλη το φύκι και άλλα υλικά τα οποία έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

aephoria net_demo day 2013_2

SCOOTe: Συνδυάζοντας την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης (ηλεκτροκίνητα scooter) με την πλατφόρμα του car sharing στοχεύει να προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον λύση στο πρόβλημα της αστικής (και όχι μόνο) κινητικότητας.

– The Gaia Sisterhood: Με ρίζες στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και μια virtual ομάδα μαμάδων, γιαγιάδων και θείων (The Aunties) σαν κεντρικούς ήρωες του, το Gaia Sisterhood είναι ένα διεθνές, διαδραστικό, οικολογικό web media site που έχει στόχο να κάνει απλά και με χιούμορ κατανοητές μερικές συχνά “πολύπλοκα” ή “δύσκολα” παρουσιασμένες οικολογικές πραγματικότητες που πιθανά “φοβίζουν” όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάλειψη φυσικών πόρων, και η υπερεντατική αλιεία. Στόχος του site αυτού είναι να παρουσιαστούν οι έννοιες αυτές με τρόπο που θα ενδυναμώσουν, θα εμπνεύσουν και θα συνδέσουν το κοινό μας προς ένα κίνημα θετικής αλλαγής πορείας προς ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο.

– Beewise: Το beewise αφορά σ’ έναν εναλλακτικό και ευέλικτο τρόπο ενοικίασης που στηρίζεται στο γεγονός ότι από τη μια μεριά πολλοί πολίτες – κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης – αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, υποβαθμίζοντας τη ζωή τους ή φτάνοντας ακόμα και σε ακραία σημεία, και από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά άδεια ή/και εγκαταλειμμένα σπίτια/κτίρια.

– Flyfarms: H Flyfarms φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση εκτροφής μυγών που ανακυκλώνουν απορρίμματα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι προνύμφες των μυγών, σε κατάλληλο στάδιο του βιοκύκλου τους, συλλέγονται, αποξηραίνονται ώστε να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή βιοκαυσίμων και ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες.

– Radiki.com: “To ραδίκι”, συνδυάζοντας την λαϊκή σοφία με την σύγχρονη τεχνολογία, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της βρώσιμης χλωρίδας που διασφαλίζει την μέγιστη ποιότητα των χόρτων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

aephoria net_demo day 2013_programmaΤα κριτήρια αξιολόγησης σε πρώτο στάδιο αφορούσαν την συμβολή της επιχειρηματικής ιδέας στην βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή συνυπολογίζοντας την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, η καινοτομία και η διείσδυση στην αγορά (Market potential).

Το πρόγραμμα Aephoria.net Greenhouse θα παρέχει στις 10 αυτές ομάδες τις παρακάτω υπηρεσίες για 6+6 μήνες:
– Παροχή χώρου εργασίας
– Παροχή Νομικών Υπηρεσιών
– Παροχή Λογιστικών Υπηρεσιών
– Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών από δίκτυο μεντόρων
– Παροχή Υπηρεσιών Επιχειρηματικού Σχεδιασμού
– Ανάδειξη Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Προστιθέμενης Αξίας
– Παροχή Συμβουλών Για Εύρεση Χρηματοδότησης