Αγώνας δρόμου για επίτευξη συμφωνία με την Τρόικα έως το Σάββατο

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση έως το Σάββατο, ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ’ επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιουλίου.

Αυτό επισημάνουν πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα.

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα, συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

stournaras_emeagr_454*280_02

Σε ότι αφορά το υπουργείο Υγείας, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για έναν μηχανισμό περικοπής των δαπανών, οι οποίες υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να διευκρινισθεί εάν έχει καλυφθεί πλήρως, έστω και προς το παρόν, η δημοσιονομική “τρύπα” στο ταμείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ισχύει τόσο για τις κλινικές, όσο και για τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά με διαφορετικό για κάθε περίπτωση τρόπο. Ταυτόχρονα βεβαίως τονίζεται ότι να και  το μέτρο είναι αντικίνητρο για την υπέρβαση των δαπανών, δεν υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη του και η εφαρμογή του οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζεται ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές και πρόσθεσε ότι είναι θέμα διαχείρισης εάν θα συμπεριληφθεί ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο. Σημειώνεται ότι βάσει του υπάρχοντος Μνημονίου θα έπρεπε η διάταξη να έχει ψηφισθεί έως το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να θέσουν στις προαπαιτούμενες δράσεις το νέο Επενδυτικό Ταμείο.

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στην ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου χωρίς όμως να μπορεί να υπάρξει από τώρα δέσμευση για το 2014. Παράλληλα τονίζεται ότι θα υπάρξει μείωση στα τιμολόγια του βιομηχανικού ρεύματος κατά 10% – 15% και ότι η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας ισχύει και προχωρά κανονικά.