Η πολιτική σταθερότητα “μαγνήτης” επενδύσεων

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Το momentum για την Ελλάδα, σε διεθνές επίπεδο, είναι σαφές ότι έχει πλέον αλλάξει. Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σιγά – σιγά στο επενδυτικό πλάνο των ξένων κεφαλαίων τα οποία βλέπουν ότι υπάρχει μια ουσιαστική προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με βασικό στόχο βεβαίως τον εξορθολογισμό του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό εξάλλου είναι το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τις επαφές υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών εταιρειών με εκπροσώπους επενδυτικών funds που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Οι ίδιοι επίσης επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι τα ταξίδια στην Ελλάδα επενδυτικών funds παρουσιάζουν θεαματική αύξηση.

Ωστόσο αυτό που ζητούν όλα αυτά τα επενδυτικά funds είναι πολιτική σταθερότητα και για αυτό ακριβώς το λόγο παρατηρήθηκε, στις προηγούμενες εβδομάδες η ακύρωση κάποιων συναντήσεων που είχαν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο. Έτσι αυτά τα ταξίδια πλέον θα λάβουν χώρα μέσα στον Ιούλιο και κάποια άλλα τον Σεπτέμβριο.

Ευεργετικά, παράλληλα, φαίνεται ότι λειτουργεί για την οικονομία της Ελλάδας, αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο η υποβάθμιση του ΧΑ που πλέον βρίσκεται στην αναπτυσσόμενες αγορές γεγονός που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτικών funds που βάζουν εξαιτίας αυτής της εξέλιξης την Ελλάδα στο “στόχαστρο” τους.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική σταθερότητα και κυρίως η εγγύηση αυτής για εύλογο χρονικό διάστημα φαίνεται να λειτουργεί ως επενδυτικός “μαγνήτης” για τα επενδυτικά κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου η “μπάλα” βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που καλείται να διαχειριστεί αυτό το “αίτημα” των επενδυτικών κεφαλαίων.

 @Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ