Ορέχας Βαλδές: “Η Μαδρίτη startup πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού Νότου”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Στην Αθήνα βρέθηκε στις αρχές του Μαΐου ο Χεσούς Μαρία Ορέχας Βαλδές, αναπληρωτής διευθυντής και υπεύθυνος διεθνούς ανάπτυξης του οργανισμού Madrid Emprende, ο οποίος υλοποιεί προγράμματα του Δήμου της Μαδρίτης για την στήριξη και την προσέλκυση startup επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, προκειμένου να παρουσιάσει το startup μοντέλο της Μαδρίτης σε μία ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοργάνωσε το Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ινστιτούτο Θερβάντες.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον αναπληρωτή διευθυντή του Madrid Emprende για το startup “οικοσύστημα” της ισπανικής πρωτεύουσας, τα προγράμματα προσέλκυσης διεθνούς ταλέντου που “τρέχει” ο Δήμος της Μαδρίτης, ενώ ζητήσαμε και τη συμβουλή του για την ανάπτυξη του ελληνικού startup “οικοσυστήματος”.

EMEA Week 25_interview_madrid emprendeΠοια είναι τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει ή τα κίνητρα που προσφέρει η Μαδρίτη ώστε να αναδειχθεί σε ένα από τα μεγάλα κέντρα startup επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη;
Χ. Μ. Ο. Βαλδές: Η προνομιούχος γεωγραφική της θέση προσφέρει ιδανική πρόσβαση στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και διευκολύνει την προσέγγιση των αγορών της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου, πάνω από 1,3 δισ. ανθρώπων συνολικά. Επιπλέον, οι φυσικές και τεχνολογικές υποδομές της Μαδρίτης είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, ενώ το ανθρώπινο κεφάλαιό της, με προσόντα και κίνητρα υψηλού επιπέδου, ελκύει την προσοχή τόσο των μεγάλων πολυεθνικών όσο και των μικρών καινοτόμων εταιρειών.

Με ένα ανταγωνιστικό και σταθερό νομικό και φορολογικό πλαίσιο, η ισπανική οικονομία προσαρμόζει το μοντέλο ανάπτυξής της στις σημερινές προκλήσεις για να γίνει μία από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη. Η Ισπανία είναι η ένατη οικονομία του κόσμου και οι ισπανικές επιχειρήσεις αυξάνουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές, ενώ σχεδόν κάθε μέρα αυξάνονται οι ξένες εταιρείες κάθε μεγέθους που εγκαθίστανται στην πόλη μας.

Αυτός ο συνδυασμός πλεονεκτημάτων κάνει τη Μαδρίτη έναν προτιμητέο προορισμό όχι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τις πλέον καινοτόμες startups και για αναγνωρισμένους, ταλαντούχους επαγγελματίες. Η Μαδρίτη τους προσφέρει κάτι ξεχωριστό σε σχέση με άλλες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης: την ευκαιρία να αναπτύξουν τις καλύτερες ιδέες και projects τους σε “ζεστό” κλίμα σε προσωπικό επίπεδο και αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά στις business.

Επιπλέον, η πόλη έχει μάθει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών αυτού του είδους, με εργαλεία και υπηρεσίες απολύτως εστιασμένες στις ανάγκες τους, όπως είναι το Διεθνές Εργαστήριο Μαδρίτης ή το Madrid Seed Capital.

Υπάρχουν προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά στην ίδρυση startup εταιρειών από ξένους στη Μαδρίτη ή που να προσελκύουν το ξένο ταλέντο να δουλέψει σε ισπανικές startups;
Χ. Μ. Ο. Βαλδές: Ναι, στη Μαδρίτη είμαστε πρωτοπόροι στην προσέλκυση του διεθνούς ταλέντου με πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενο σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο σε ό,τι αφορά στην στήριξη των startups που ιδρύονται από ξένους.

Αυτή την στήριξη την κάνουμε πραγματικότητα μέσα από το Διεθνές Εργαστήριο Μαδρίτης, μία πρωτοβουλία που φιλοξενεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης το πρόγραμμα Madrid Startup: μία υπηρεσία προσανατολισμένη στο να κρατήσει το επιχειρηματικό ταλέντο με διεθνή χαρακτήρα στην πόλη. Το ταλέντο αυτό έχει προσελκυθεί προηγουμένως από διάφορα σημεία όπως είναι οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα τεχνολογικά “επιταχυντήρια” και άλλες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι όλοι τους συμβαλλόμενοι οι οποίοι συνεργάζονται με το Madrid Emprende για τον εμπλουτισμό του project.

Οι ομάδες που φιλοξενούνται στο Διεθνές Εργαστήριο Μαδρίτης έχουν δωρεάν πρόσβαση για έξι μήνες σε συνεργατικούς χώρους, σύνδεση στο διαδίκτυο, αίθουσες συσκέψεων και εκδηλώσεων και σε μία συνεχή υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως επίσης την ευκαιρία να λάβουν ιδιαίτερη συμβουλευτική καθοδήγηση από εταιρείες-ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο σε ζητήματα νομικής φύσεως ή επιχειρηματικής στρατηγικής.

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος των έξι μηνών, αυτές οι startups μπορούν να μετακομίσουν σε κάποιο από τα επτά επιχειρηματικά “εκκολαπτήρια” του δικτύου του Madrid Emprende.

Πρόσφατα ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα προσέλκυσης διεθνούς ταλέντου που συνδέεται με την υποψηφιότητα της Μαδρίτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ονομάζεται “2020 for 2020 Startup Madrid“. Οι επιλεγόμενοι επιχειρηματίες θα λάβουν 10.000 ευρώ και υπηρεσίες επαγγελματικής στέγης και “επιτάχυνσης” μέσα σε έξι μήνες, εάν αποφασίσουν να φέρουν το project τους στην πόλη μας.

Αν σας προσέγγιζε κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση ή τις τοπικές αρχές του Δήμου Αθηναίων για να σας ζητήσει να μοιραστείτε την εμπειρία της Μαδρίτης, ποιες πρακτικές ή ποια μέτρα θα προτείνατε να ακολουθήσει η Αθήνα ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο startup επιχειρηματικότητας;
Χ. Μ. Ο. Βαλδές: Δεν γνωρίζω σε βάθος τι συμβαίνει στην Αθήνα, επομένως δεν θα μπορούσα να προτείνω κάποιο συγκεκριμένο μέτρο. Με πολύ μεγάλη μου ευχαρίστηση θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη όσο και σε ό,τι αφορά στις startups ή στην προσέλκυση ταλέντων και επενδύσεων για να δούμε τι μπορεί να μάθει η μία πόλη από την άλλη και να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε με αμοιβαίο τρόπο τις βέλτιστες πρακτικές.

Αν και οι βέλτιστες πρακτικές της Μαδρίτης σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη των επιχειρηματιών είναι πολλές, θα πρέπει να υπογραμμίσω την επιτυχία που είχε για την πόλη η δημιουργία των επιχειρηματικών “εκκολαπτηρίων”, τόσο από την άποψη της δημόσιας επένδυσης όσο και για τους επιχειρηματίες για τις υπηρεσίες που έλαβαν. Επίσης, τα μέτρα στήριξης προς το διεθνές ταλέντο, όπως το Διεθνές Εργαστήριο Μαδρίτης ή το “Ένα Γκισέ” έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύεται στο πιο πρόσφατο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού EMEA Week που κυκλοφορεί για iPad και iPhone

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ