Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή έχει λογική

Οι Έλληνες προτρέπονται από το ίδιο το σύστημα φορολόγησης και από την αποτυχία να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή ώστε να μην πληρώνουν τους φόρους τους για να επιβιώσουν, αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου με βάση το ισχύον σύστημα είναι πιο συμφέρον για τους Έλληνες πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια παρά να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν αν πιαστούν να φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι επιχειρήσεις που πληρώνουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές τους εισφορές αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις που δεν το κάνουν, ενώ μάλιστα υπολογίζεται ότι είναι πιο φθηνό να πληρώνει μία επιχείρηση πρόστιμα για τη χρήση ανασφάλιστων εργαζομένων από το να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον, η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια, ενώ ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής στην καταβολή των υποχρεώσεών του περιμένει τις ευεργετικές ρυθμίσεις.

Είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου, ενώ χορηγούνται συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων.

Τέλος, οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους γιατί νιώθουν δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα, καθώς ξοδεύουν αδρά για βασικές κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η παιδεία, η υγεία και οι μεταφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ