Έτοιμοι να τα “βρουν” παρά τις διαφορές Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης

Για τις 20:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση σχετικά με την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και τη διαμόρφωση μίας νέας συμφωνίας για τη λειτουργία της συγκυβέρνησης.

Προηγήθηκαν οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τον Ευ. Βενιζέλο να αναφέρει ότι θα ζητήσει τη συμμόρφωση προς στην απόφαση του ΣτΕ για την άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να τονίζει ότι είναι υπέρ της ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, όμως με εγγυήσεις, οργανόγραμμα και χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά της τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει και επιφορτίσει τον Φώτη Κουβέλη να ζητήσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού για έξι μήνες μέχρι να μεταβεί σταδιακά στον νέο οργανισμό.

Σύμφωνα, πάντως, με τους πολιτικούς αναλυτές, ο συμβιβασμός μεταξύ των τριών αρχηγών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος υπό το φόβο του άβολου για όλους ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, ενώ το μόνο που απομένει για να επιλυθεί η κρίση είναι η ανεύρεση του σχήματος και του αριθμού των εργαζόμενων που θα λειτουργήσουν το μεταβατικό φορέα.

Ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών η επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ συνεδριάζει από τις 18:00 εξετάζοντας το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για την αναστολή της απόφασης για το “λουκέτο” στην ΕΡΤ. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί ακόμη και σήμερα το βράδυ και να προβλέπει τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΣΠΕΡΤ έχουν καταθέσει μάλιστα σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων που έχει παραβιάσει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και η πρόβλεψη ότι για την κατάργηση μίας ΔΕΚΟ απαιτείται η υπογραφή του υπ. Εσωτερικών (σήμερα είναι ο Αντώνης Μανιτάκης).

Όσον αφορά, τέλος, στην απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αποστάσεις κράτησε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως το Ταμείο δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στους δημόσιους οργανισμούς, αλλά αντίθετα οι “προτάσεις διατυπώνονται από την κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ