“Exit Strategy” με όχημα την ΕΡΤ;

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Είναι προφανές ότι Plan B στην περίπτωση που δεν προχωρούσε το deal με τους Ρώσους για τη ΔΕΠΑ δεν υπήρχε, καθώς η συμφωνία θεωρείτο “δεμένη” και δεδομένη. Το μόνο που έμενε να καθοριστεί ήταν το τίμημα. Ακόμη και η αγορά είχε προεξοφλήσει τη συμφωνία με τους Ρώσους.

Οι παρεμβάσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για ένα 24ώρο σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ δεν έπεισαν κανέναν. Το αντίθετο. Ενίσχυσαν όλες εκείνες τις φωνές που έλεγαν ότι δεν υπάρχει Plan B στην περίπτωση της ΔΕΠΑ. Ίσως μάλιστα – λένε κάποιοι – να μην υπάρχει Plan B γενικά.

Οι δανειστές όμως πίεζαν για άμεση λύση και κάλυψη του ποσού του 1 δισ. ευρώ που θα έρχονταν (σε αυτό το ύψος υπολογίζονταν τα έσοδα) από την πώληση της ΔΕΠΑ. Έτσι, προφανώς, βρέθηκε η λύση της ΕΡΤ και της άμεσης αναστολής της λειτουργίας της προκειμένου ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να μειωθεί κατά 2.000 και πλέον εργαζομένους. Χωρίς κριτήρια, χωρίς αξιολογήσεις, απλά γυρνώντας τον διακόπτη στο “off”.

Προφανώς κάνεις δεν ήταν και δεν είναι σύμφωνος με το “πάρτι” που γίνονταν στην ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό είναι διαφορετικό από να “πετάς” – μέσα σε μια ημέρα- στο δρόμο τόσους εργαζομένους και ταυτόχρονα να αφήνεις τη χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση. Μάλλον μουδιασμένα θα διάβασαν τα κυβερνητικά στελέχη τον ξένο Τύπο, ακόμη και αυτό που πρόσκειται ιδεολογικά στην ευρωπαϊκή δεξιά, να γράφει ότι αυτό δεν έγινε ούτε στη χούντα.

Η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή πέτυχε το αδιανόητο: να συσπειρώσει γύρω από την ΕΡΤ την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που μέχρι χθες ήταν εναντίον της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης με το μοντέλο αυτό. Ποιος ξεχνά εξάλλου το σίριαλ με την πολλά υποσχόμενη θυγατέρα Σαλαγκούδη η οποία σώνει και ντε έπρεπε να κάνει καριέρα στο γυαλί; Όμως άλλο εξορθολογισμός της λειτουργίας ενός φορέα του Δημοσίου και άλλο το κλείσιμο του. Το “μοντέλο” ΕΡΤ εκτός από ανήθικο – γιατί βάζει στον ίδιο “κουβά” όλους – είναι και επικίνδυνο.

Εκτός εάν στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν κάποιο “Exit Strategy” και η ΕΡΤ αποτελεί απλά και μόνο το “όχημα”.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ