emea business monitor

Και Πάρης και Νικηφόρος

της Μαρίας DAWKINSON

Toν λένε Πάρη – Νικηφόρο και τον φωνάζουν και με τα δύο ονόματα. Τον παππού από τη μάνα του τον λένε Μπάμπη από Χαράλαμπο και τον άλλον, του πατέρα, τον λένε Βασίλη.

Ο Πάρης – Νικηφόρος τρέχει ανάμεσα στα τραπέζια της προαστιακής ταβέρνας κυνηγώντας τις γάτες και ενοχλώντας τους θαμώνες. Οι γονείς του κάνουν τα στραβά μάτια. Είναι καλύτερο να τον αφήσουν να αλωνίζει, παρά να τον καθηλώσουν με το ζόρι στο τραπέζι. Θα τους ξεβόλευε. Θα χρειαζόταν να τον κατευνάσουν από την κρίση υστερίας που σίγουρα θα πέρναγε και μετά θα έπρεπε να ασχοληθούν μαζί του. Καλύτερα έτσι. Παιδί είναι και θα τρέξει. Ο Άρης – Νικηφόρος βαριέται θανάσιμα και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των γονιών του, μάταια. Πάντα οι γάτες και τα λοιπά τετράποδα την πληρώνουν, σε πρώτη φάση.

Ο Πάρης – Νικηφόρος είναι στην αυλή του σχολείου και κλωτσάει τον μικρόσωμο συμμαθητή του. Εκείνος ουρλιάζει ενώ κείται στο δάπεδο και η δασκάλα τρέχει προς την κατεύθυνση της συμπλοκής. Αρπάζει τον επιθετικό μικρό από το μπλουζάκι και τον οδηγεί κατευθείαν στην διευθύντρια. Ο Πάρης – Νικηφόρος διαμαρτύρεται ότι δεν άρχισε εκείνος τον καβγά. Στο γραφείο της διευθύντριας τον καθίζουν σε μια καρέκλα και τηλεφωνούν στο κινητό τον πατέρα του ο οποίος σπεύδει από τη δουλειά. Έρχεται γκαζωμένος και θυμωμένος. Όχι επειδή ο γιός του κλώτσησε έναν συνομήλικο, αλλά επειδή του έκοψαν τη μέρα στη μέση και τον ξεβόλεψαν. Η συνάντηση μεταξύ εκπαιδευτικών και κηδεμόνων δεν πήγε όπως ήθελαν οι πρώτοι. Ο αμίλητος Πάρης – Νικηφόρος παρατηρούσε με έκπληξη τον πατέρα του να κερδίζει 1-0 –όπως ακριβώς και η αγαπημένη του ομάδα- και ένιωσε οικογενειακή περηφάνια.

“Αγόρια είναι! Θα τσακωθούν! Δεν μπορείτε να με κουβαλάτε από τη δουλειά μου για έναν τσακωμό! Ορίστε, Πάρη-Νικηφόρε, ζήτα συγνώμη και πες ότι δε θα το ξανακάνεις, να τελειώνουμε! Έχουμε και δουλειές!”. Ο Πάρης-Νικηφόρος κλαψούριζε στο αυτοκίνητο καθ’ οδόν για το σπίτι. Ο πατέρας του ενοχλημένος σταμάτησε στο πρώτο κατάστημα ηλεκτρονικών και του αγόρασε ένα καινούργιο ηλεκτρονικό παιχνίδι για το κομπιούτερ του. Κάτι με μάχες, από αυτά που του αρέσουν. Σε δεύτερη φάση, πάντα την πληρώνει η δασκάλα, που τα ακούει από τη διευθύντρια. Πάντα.

Ο Άρης –  Νικηφόρος έχει μια κοπέλα, αλλά η σχέση είναι χαλαρή. Πολύ νωρίς για δεσμεύσεις. Είναι όμορφη και του αρέσει να βγαίνει μαζί της γιατί έτσι παίρνει παραπάνω πόντους από τα άλλα αρσενικά και φυσικά αρέσει σε περισσότερες γυναίκες, αλλά δε μιλάει για πράγματα που δημιουργούν κακά προηγούμενα, όπως για συγκατοίκηση ή για γνωριμία με τους γονείς της, που τόσο θέλει εκείνη. Μακριά. Είναι ήδη ένα χρόνο μαζί και έχει αρχίσει να τη βαριέται. Προχθές φλέρταρε με την καινούργια γραμματέα στη δουλειά, για να ξεσκάσει. Της έστειλε ένα μήνυμα με υπονοούμενα στο κινητό και η κοπέλα του το βρήκε καθώς το σκάλιζε την ώρα που εκείνος χαζογέλαγε με τον μπάρμαν. Η κοπέλα του θέλει να γίνει κυρία το συντομότερο δυνατό. Πατά τα τριάντα όπου να ‘ναι και έχει μπει στη ζώνη του πανικού. Οι γονείς της δεν τη ρωτάνε ποτέ για τη δουλειά της, παρά μόνο για το μέλλον της σχέσης της, που τελευταία δε της δίνει καλά σημάδια.  Με την άκρη του ματιού του την είδε να ψαχουλεύει το κινητό του. Παρατάει το μπαρ, με τρεις δρασκελιές την πλησιάζει, της αρπάζει το κινητό από τα χέρια και με το άλλο χέρι της χώνει ένα δυνατό σκαμπίλι μπροστά σε όλο τον κόσμο. “Τελειώσαμε!” της λέει και την παρατά να κλαίει στο άδειο τραπέζι. Η κοπέλα την πληρώνει τη νύφη, σε τρίτη φάση. Σε τέταρτη την πληρώνει η γυναίκα, αλλά πολύ χειρότερα. Η κοπέλα είναι ουσιαστικά αυτή που τη γλιτώνει φτηνά, αν το δεις εκ των υστέρων.

Μετά από τσαμπουκάδες και τσακωμούς και “έτσι θέλω”, ο Πάρης – Νικηφόρος είναι αυτός που δεν υπολογίζει κανέναν μπροστά στο συμφέρον του. Αν χρειαστεί θα αδικήσει, θα απειλήσει, θα πει και κανένα ψέμα, θα λαδώσει, θα ρίξει και ξύλο όπου τον παίρνει. Εκεί πάλι που δεν τον παίρνει θα βάλει άλλους να “καθαρίσουν” για πάρτη του. Είναι πολύ “μεγάλος” και δε θα τον σταματήσει κανείς. Το μόνο δίκιο είναι το δίκιο το δικό του. Δε θέλει να διαβάσει γιατί είναι βαρετό και αχρείαστο. Ούτε να συνομιλεί γιατί είναι χάσιμο χρόνου και η επιχειρηματολογία είναι κουραστικό πράγμα. Είναι γιατρός, δικηγόροςαστυνομικός, ναυτεργάτης, αγρότης, εφοριακός, βουλευτής. Είναι πάνω απ’ όλα Έλληνας. Κατάγεται κατευθείαν από την ένδοξη γενιά του Περικλή και από εκείνους που έβγαζαν φιλοσοφία όταν οι υπόλοιποι κρέμονταν από τα δέντρα και μάζευαν κουκουνάρια. Είναι συγγενής αυτού που είπε “μολών λάβε” και του αυτοκράτορα του Βυζαντίου.  Ξέρει ότι στο τέλος θα κερδίσει.

Γιατί στην πέμπτη, έκτη και όλες τις επόμενες φάσεις, πάντα την πληρώνει ο “εχθρός”, ο “άλλος”. Πάντα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.