“Ο Ρεν να παραιτηθεί για εγκλήματα κατά της Ελλάδας”

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, γράφει σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Telegraph ο αναλυτής Ambrose Evans-Pritchard, στο οποίο καλεί τον επίτροπο Όλι Ρεν για εγκλήματα κατά της ελληνικής οικονομίας.

“Η ευρωζώνη έχει κολλήσει στην εφαρμογή της ίδιας δημοσιονομικής πολιτικής και έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση από ότι ήταν το 2010 και στην σμίκρυνση του ΑΕΠ της με αποτέλεσμα η ανεργία να φτάσει το 58%. Η ΕΕ κατηγόρησε την Ελλάδα το 2010 ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αλλά η Γαλλία και η Γερμανία που κατείχαν ελληνικά ομόλογα προσπάθησαν μόνο να σώσουν τις χώρες τους“, τονίζει ο αρθρογράφος.

Ρεπορτάζ της Telegraph αναφέρει ότι 3 από τους 4 κύριους όρους που θέτει το ΔΝΤ για τις αφερέγγυες χώρες παραβιάστηκαν για να δανείσει στην Ελλάδα, και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει δώσει ως τώρα, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να εγγυηθεί ότι το δημόσιο χρέος της είναι βιώσιμο. Στην ουσία όμως έδωσε χρόνο στην ΕΕ να κτίσει ένα “τοίχος προστασίας” για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

“Η Ευρ. Επιτροπή υπερασπίστηκε τη θέση της δηλώνοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει χάος στις αγορές ομολόγων. Επίσης όλοι φοβόντουσαν μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα επηρέαζε την Ιταλία και την Ισπανία. Για αυτό  και η ΕΕ αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της σαν ‘τελευταίος δανειστής’ γιατί διακινδύνευε να καταρρεύσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Επισημαίνουμε ότι την ιδία περίοδο τις ευθύνες τους αποποιηθήκαν και η Ιταλία και η Ισπανία τασσόμενες κατά της Ελλάδας
το ΔΝΤ κατάστησε απολύτως σαφές ότι τα θεσμικά όργανα  της ΕΕ και η ΟΝΕ δυσκόλεψαν χειρότερα την κατάσταση εναντίων της Ελλάδας και η πολιτική των Βορείων κρατών και η ΕΚΤ αλλά και ο Όλι Ρεν δεν μπορούσε να αναλάβει όλη την ευθύνη χωρίς να έχει όλη την εξουσία“, γράφει ο Evans-Pritchard και στη συνέχεια επιτίθεται στον Όλι Ρεν:

“Η Ελλάδα πέρασε μια περίοδο απειλούμενη με έξοδο από την ευρωζώνη επειδή αρνούνταν να συμμορφωθεί και η πολιτική της αποτύγχανε. Αλλά η Ελλάδα εκείνο το διάστημα δεν μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της επειδή έχανε έσοδα λόγο της συρρίκνωσης της οικονομίας της. Τότε ο Όλι Ρεν θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραδεχτεί ότι η πολιτική μέθοδος της ΟΝΕ πρέπει να αλλάξει δραστικά για να υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία της Ελλάδας“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ