“Χαράτσι” και ο νέος φόρος ακινήτων

Στα πρότυπα του “χαρατσιού” που επιβλήθηκε στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα κινηθεί και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το υπ. Οικονομικών στην επιτροπή που απαρτίζουν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι από το 2014 θα επιβληθεί ένας φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ενός φορολογουμένου, είτε αυτό το ακίνητο βρίσκεται εντός είτε εκτός του σχεδίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος”, στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι για την κατάρτιση του νέου φόρου ελήφθη ως παράδειγμα ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω της ΔΕΗ, ωστόσο ο φόρος αυτός θα είναι λίγο κάτω από τα μισά χρήματα που πληρώνει κάθε ακίνητο για το “χαράτσι”.

Επιπλέον, προτείνεται να μην ισχύσει κανένα αφορολόγητο όριο στη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ όσον αφορά στα αγροτεμάχια, το σχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, σε αντίθεση με όσα είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση προκύπτει δημοσιονομικό κενό 200 – 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να το απορρίψει η τρόικα.

Το σχέδιο του υπ. Οικονομικών θα εξετασθεί από την επιτροπή των τριών κομμάτων, προκειμένου να διατυπώσουν τις αντιπροτάσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ