Προσοχή να μην γίνουν οι startup η νέα “φούσκα”

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Ένα σημαντικό προσόν των Αμερικανών είναι το γεγονός ότι μαθαίνουν από την Ιστορία τους, δημιουργώντας παράλληλα τους μηχανισμούς εκείνους προκειμένου να προστατευθούν από ανάλογα περιστατικά.

Έτσι, δημιούργησαν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία εκείνα προκειμένου να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό με αυτό του μεγάλου “κραχ” του 1929. Κάποιοι λένε ότι αν δεν είχαν κατασκευαστεί αυτά τα εργαλεία ίσως μετά το 2008 οι αγορές να είχαν ζήσει κάτι ανάλογο. Αυτό όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έγινε.

Μεγάλο μάθημα – για να έρθουμε και στη σύγχρονη ιστορία – ήταν ό,τι συνέβη με το 2000 με το “μπαμ” των τεχνολογικών εταιρειών που οδήγησε στη “φούσκα” των “dot.com” εταιρειών.

Έτσι λοιπόν στις ΗΠΑ που θεωρούνται – και είναι – η “Μέκκα” των startup εταιρειών αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή την “έκρηξη” που παρατηρείται  στον τομέα αυτόν και που έρχεται κυρίως από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε χθες, Δεύτερα, στο EMEAgr ότι οι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και ειδικότερα η Wall Street προσφέρει στους αποφοίτους του περίφημου Stanford μεγαλύτερες απολαβές από τις τεχνολογικές εταιρείες που εδρεύουν στο Silicon Valley.

Συμπερασματικά λοιπόν αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι Αμερικανοί δείχνουν τον δρόμο – κυρίως στους Ευρωπαίους – λέγοντας τους ουσιαστικά ότι η startup εταιρεία αποτελεί το όχημα ή το εργαλείο εξέλιξης μιας εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό αρκεί να σκεφθούμε ότι το Facebook  και το Twitter ήταν λίγα χρόνια πριν και αυτές startup τώρα όμως είναι τεχνολογικά μεγαθήρια.

@Dionatos

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ