“Ψήφος εμπιστοσύνης” στα ελληνικά ομόλογα από Αμερικανούς επενδυτές

Δημόσια πρόταση σε κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου συγκεκριμένων σειρών που εκδόθηκαν το 2012 και αξίας που φθάνει συνολικά στα 2,9 δισ. ευρώ υπέβαλε σήμερα, Δευτέρα, η Japonica Partners, εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών με έδρα τις ΗΠΑ, μέσω της θυγατρικής πλήρους ιδιοκτησίας Yerusalem Hesed.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας ιδιώτης επενδυτής καταθέτει πρόταση για την αγορά ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων, ενώ επίσης για πρώτη φορά η τιμή αγοράς ομολόγων κρατικού χρέους θα αποφασισθεί με τη διαδικασία Unmodified Dutch Auction.

Η Japonica αναφέρει ότι η αγορά ομολόγων της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, με πολύ χαμηλή ρευστότητα, και δεν αντανακλά την εγγενή αξία των ομολόγων, καθώς κατά τη διάρκεια περιόδου διαπραγμάτευσης 42 ημερών στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η ιστορική μεταβλητότητα των τιμών περιελάμβανε 27,8% μείωση της μέσης τιμής.

Η ελάχιστη τιμή αγοράς για κάθε μία από τις σειρές των ομολόγων είναι 45% του αρχικού κεφαλαίου τους, δηλαδή με 26,5% premium από τη μέση τιμή τους το Δεκέμβριο του 2012, όταν και η Ελλάδα εφάρμοσε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, και ένα 15,2% premium με το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος στις 27 Μαρτίου 2013.

Η προσφορά αυτή αντανακλά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Japonica για την Ελλάδα και την πρόοδο που η χώρα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα. Στόχος της Japonica είναι να ευθυγραμμίσει τα επενδυτικά της συμφέροντα με αυτά της Ελλάδας“, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1988.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ