Λ. Μπουκ: “Η Αθήνα ήταν απαραίτητος προορισμός για το Startupbootcamp”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Στις αρχές της εβδομάδος ανακοινώθηκε ότι το Startbootcamp, ο μεγαλύτερος “επιταχυντή” τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη με προγράμματα σε έξι πόλεις, θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου την Αθήνα, προκειμένου να “γνωρίσει” την ελληνική startup κοινότητα.

Στην ημέρα παρουσιάσεων, που θα διεξαχθεί στα γραφεία της Hellas Direct στο Μαρούσι, οι startups που θα επιλεγούν μέσα από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους μπροστά στον Λαρς Μπουκ, γενικό διευθυντή του προγράμματος Startupbootcamp MobilityXL Copenhagen (το οποίο εστιάζει σε τεχνολογικές λύσεις για “έξυπνες” συσκευές, tablets και λογισμικού που συμβάλλουν στο να “περάσουν” διάφορες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στο mobile), και σε ένα επιλεγμένο πάνελ μεντόρων και να λάβουν πολύτιμο feedback.

Το EMEAgr, εν όψει του μεγάλου αυτού event, επικοινώνησε με τον Λαρς Μπουκ, πρώην διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης στην Nokia και πρώην επικεφαλής για smartphones στη Δανία για λογαριασμό της φινλανδικής εταιρείας, με 13 χρόνια εμπειρίας στις τεχνολογίες λογισμικού και ανάπτυξης mobile προϊόντων, ζητώντας του να παρουσιάσει το Startbootcamp και τις ημέρες παρουσιάσεων που διοργανώνει ανά την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Λ. Μπουκ, το Startbootcamp άρχισε να λαμβάνει ενδιαφέρουσες αιτήσεις συμμετοχών για τα προγράμματά του από ελληνικές ομάδες ήδη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πριν, ενώ πλέον η ανάπτυξη της ελληνικής startup κοινότητας κατέστησε απαραίτητη την “επίσκεψη” του Startbootcamp για πρώτη φορά και στην Αθήνα.

EMEAgr: Λαρς, το Startupbootcamp είναι ένα φημισμένο accelerator σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία στην Ελλάδα. Μπορείς να περιγράψεις με λίγα λόγια για κάποιον που πιθανώς δεν ξέρει, τι είναι το Startupbootcamp, τι προσφέρει και τι απαιτεί από τις συμμετέχουσες startups;
Λαρς Μπουκ: Το Startupbootcamp είναι το μεγαλύτερο accelerator στην Ευρώπη με προγράμματα στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Δουβλίνο/Λονδίνο, τη Κοπεγχάγη και τη Χάιφα. Όλα τα προγράμματα χρησιμοποιούν την ίδια καλά δοκιμασμένη “συνταγή” ενός τρίμηνου προγράμματος συμβουλευτικής καθοδήγησης στο οποίο κάθε startup δίνει μορφή στην ιδέα για το προϊόν της και για την ομάδα της και μαθαίνει πώς να πουλά και να αναπτυχθεί γρήγορα.

Το Startupbootcamp χρηματοδοτείται 100% από ιδιωτικά κεφάλαια και δίνει 15.000 ευρώ σε κάθε επιλεγόμενη ομάδα με αντάλλαγμα ποσοστό 8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αποτελώντας στην πράξη “συνιδρυτή” της.

Περίπου 100 με 150 κατά συρροήν επιχειρηματίες και επαγγελματίες του επιχειρείν συνεργάζονται εθελοντικά με το πρόγραμμα κάθε πόλης ως mentors και βοηθούν τις ομάδες να φθάσουν αποτελεσματικά στην demo day παρουσίασης προς τους επενδυτές στο τέλος του προγράμματος, όπου συνήθως 300 με 400 επενδυτές συγκεντρώνονται για τις παρουσιάσεις των δέκα ομάδων που συμμετέχουν σε κάθε πρόγραμμα.

Μετά την demo day οι ομάδες προσκαλούνται να παραμείνουν στο Startbootcamp άλλους τρεις έως έξι μήνες, ενόσω λανσάρουν το προϊόν τους και λαμβάνουν χρηματοδότηση, κρατώντας επαφή με τους αγαπημένους τους mentors.

EMEAgr: Από ό,τι ξέρω, η έλευσή σας στην Αθήνα ήταν καθαρά δική σας απόφαση, όχι πρόσκληση από κάποιον στο ελληνικό startup οικοσύστημα. Η ερώτηση που εγείρεται είναι τι έκανε το Startupbootcamp να αποφασίσει να επισκεφθεί την Αθήνα και δει τις ιδέες των ελληνικών startups;
Λ. Μπουκ: Κατ’ αρχάς αυτή είναι μία νέα προσέγγιση φέτος για το Startupbootcamp, δηλαδή να ταξιδέψουμε και να διοργανώσουμε τα δικά μας event παρουσιάσεων και να γνωρίσουμε σπουδαίες startups στις τοπικές τους κοινότητες. Λαμβάνουμε περίπου 350 με 450 αιτήσεις συμμετοχής για κάθε πρόγραμμα από σχεδόν 50 χώρες, οπότε πιστεύουμε ότι το χρωστάμε στους πιθανούς μελλοντικούς συνεργάτες μας να βγούμε προς τα έξω και να τους συναντήσουμε.

Παρ’ ότι έχουμε διεθνή προσέγγιση και απήχηση, το “κονάκι” μας είναι η Ευρώπη και επιθυμούσαμε να είμαστε πραγματικά βέβαιοι ότι θα καλύψουμε τις πρωτεύουσες της ηπείρου. Η ελληνική startup κοινότητα ενδυναμώνεται και η Αθήνα ήταν ένα “must” στη λίστα μας.

EMEAgr: Η ελληνική startup κοινότητα ήταν μικρή ακόμη και πριν από δύο ή τρία χρόνια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαίως και τραβά τους “προβολείς” μέσα στη χώρα. Τι γνωρίζεις για το ελληνικό startup οικοσύστημα και ποια είναι η γνώμη σου για την εξέλιξή του;
Λ. Μπουκ: Πριν ένα-δύο χρόνια ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε ενδιαφέρουσες αιτήσεις από την Ελλάδα και από τότε μερικές ομάδες τα έχουν καταφέρει μέχρι τους τελικούς γύρους. Για να είμαι αληθής, οι σπουδαίες startups δεν αφορούν πρώτα και πάνω από όλα σε καλές ιδέες, αλλά σε σπουδαίες και πρόθυμες ομάδες.

Βλέπω αυτή την στιγμή την ίδια τάση στην Νότια Ευρώπη, όπως το έζησα “τρέχοντας” ως υπεύθυνος κατά ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος περικοπών στην Nokia (σσ. αναφέρεται στο κλείσιμο της μονάδας της φινλανδικής εταιρείας στην Κοπεγχάγη το 2011 – 2012, όταν συμμετείχε ως επικεφαλής του προγράμματος-“γέφυρα” για το μέλλον των εκεί εργαζομένων, μέσα από το οπίο δημιουργήθηκαν 50 νέες εταιρείες στην πρωτεύουσα της Δανίας και μερικές εκατοντάδες ανά τον κόσμο), δηλαδή άνθρωποι που δεν έχουν εξ ορισμού εξασφαλίσει ένα παραδοσιακό επάγγελμα αναπτύσσουν μέσα τους το επιχειρηματικό πνεύμα και αρχίζουν να σκέπτονται δημιουργικά για το “χτίσιμο” της δικής τους εταιρείας.

Αναζητούμε ανθρώπους με δεξιότητες που θα βρεθούν μεταξύ τους σε σπουδαίες ομάδες και που είναι έτοιμες να διανύσουν αυτό το παραπάνω χιλιόμετρο για να καταφέρουν να κάνουν πραγματικότητα κάτι εξαιρετικό.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να προέλθουν από την Ελλάδα.

EMEAgr: Πρόσφατα μία ελληνική startup, η Kinems, επελέχθη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Άμστερνταμ και μία άλλη, η TheLMSapp, προσεκλήθη για να συμμετάσχει στην ημέρα παρουσιάσεων στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές startup εταιρείες είναι έτοιμες να τραβήξουν το “βλέμμα” των μεγάλων ευρωπαϊκών accelerators ή incubators, ακόμα και των επενδυτών;
Λ. Μπουκ: Έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε την προσοχή όχι μόνο Ευρωπαίων, αλλά επενδυτών από όλο τον κόσμο και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε έναν λόγο επενδύσεων 100% από την τελευταία “φουρνιά” ομάδων μας, οπότε πιστεύουμε ότι έχουμε μία αποδεδειγμένη “συνταγή” για την επιλογή των κατάλληλων ομάδων να “επιταχύνουμε”.

Με τις ελληνικές ομάδες τώρα καθ’ οδόν προς τα προγράμματά μας, θέλουμε να δούμε αυτήν την τάση μόνο να μεγαλώνει.

EMEAgr: Μπορείς να μας εξηγήσεις ποια είναι η διαδικασία μίας ημέρας παρουσιάσεων του Startupbootcamp;
Λ. Μπουκ: Οι ημέρες παρουσιάσεων είναι events στη διάρκεια των οποίων έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με την τοπική startup κοινότητα, να συναντήσουμε ενδιαφέρουσες startups και επίσης να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας.
Δεν είναι κάποιος διαγωνισμός, αλλά ένα event δικτύωσης όπου ελπίζουμε όλοι θα αποκομίσουν κάτι θετικό.

Οι ομάδες παρουσιάζουν για πέντε λεπτά την ομάδα, την ιδέα και το επιχειρηματικό τους μοντέλο και λαμβάνουν 20 λεπτά feedback από ένα πάνελ καταξιωμένων mentors.

Χρησιμοποιούμε τους επίσημους mentors μας στην εκάστοτε πόλη, ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα και το επιτρέπουμε να συμμετάσχουν στα events και τοπικοί κατά συρροήν επιχειρηματίες και/ή επενδυτές.

Λαμβάνουμε πολλές αιτήσεις για αυτά τα events, ωστόσο επιλέγουμε μόλις 8 έως 10 ομάδες με βάση ποιες ομάδες φαίνονται να είναι σπουδαίες, με ενδιαφέρουσες ιδέες και στις οποίες μπορούμε ακόμη να έχουμε μία θετική επίδραση. Αυτό πάλι σημαίνει ότι δεν επιλέγουμε κάποιον που είναι μόνος του ούτε ότι δουλεύουμε με μία εταιρεία 20 ατόμων που ήδη έχει ξεκινήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Κλείσαμε μία συνεργασία για τα events με την Amazon, η οποία μας επιτρέπει να προσφέρουμε στις επιλεγόμενες ομάδες μία υπέροχη ημέρα που περιλαμβάνει ένα γεύμα δικτύωσης, Amazon credits που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κλπα. Αυτά τα events θα τα διοργανώσουμε φέτος σε περισσότερες από 40 χώρες.

EMEAgr: Τι περιμένετε να δείτε από τις ελληνικές startups κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάσεων στην Αθήνα;
Λ. Μπουκ: Δεν είμαστε υπερβολικά επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά στις ιδέες, από την στιγμη που τις περισσότερες από αυτές μάλλον τις έχουμε ξαναδεί. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι σπουδαίες, πρόθυμες ομάδες με ένα σχέδιο για μία πραγματική επιχείρηση που λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα.

Οι ομάδες με τις οποίες δουλεύουμε έχουν υψηλές πιθανότητες ανάπτυξης και είναι έτοιμες προς χρηματοδότηση, επομένως αναζητούμε ομάδες με τη φαντασία και τη φιλοδοξία να σκέφτονται διεθνώς με μία ιδέα που μπορεί να αναπτυχθεί κλιμακωτά.

EMEAgr: Και μία τελευταία ιδέα για τους Έλληνες startupers που διαβάζουν τη συνέντευξη: Ποια είναι μία καλή συμβουλή για την εκτέλεση μίας καλής παρουσίασης;
Λ. Μπουκ: Μία καλή παρουσίαση πέντε λεπτών θα πρέπει απλώς να είναι το σημείο εκκίνησης για μία σχέση.

Αν μπορείς να κινήσεις την περιέργεια ενός πάνελ mentors για την ιδέα σου, ώστε να θέλουν να μάθουν περισσότερα ΚΑΙ να δημιουργήσεις την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση ότι αυτή η ομάδα μπορεί να την εκτελέσει, τότε έχεις επιτύχει πολλά μέσα σε πέντε λεπτά… Και τα υπόλοιπα θα μας τα πεις μετά το event!

EMEAgr: Σε ευχαριστώ πολύ!
Λ. Μπουκ: Ανυπομονώ να συναντήσω ελληνικές startups και να δω ξανά την Αθήνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ