Οι αγαθοεργίες των κοινωφελών ιδρυμάτων “σώζουν” την Ελλάδα

Τεράστια η κοινωνική συνεισφορά των Ιδρυμάτων στην ζωή του τόπου

Δεν είναι μυστικό ότι μια σειρά από παθογένειες του Ελληνικού πολιτικού χώρου και συστήματος σε πολλά θέματα διαχείρισης και διοίκησης, έχουν δημιουργήσει σωρεία κολλημάτων και δυσλειτουργιών σε συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και άλλων απαραίτητων δομών για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Αυτό το κενό που δημιουργείται έρχονται πολλές φορές να καλύψουν ιδιωτικά ιδρύματα, των οποίων η συνεισφορά τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική πραγματικότητα μόνο ως ανεκτίμητη μπορεί να χαρακτηριστεί.  

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από τα πιο γνωστά ιδρύματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εδώ και 25 χρόνια έχει αφιερωθεί σε δωρεές προς υποστήριξη της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας, του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Στο επίκαιρο θέμα του κορωνοϊού που ακόμα ταλανίζει τις κοινωνίες, το ίδρυμα δημιούργησε μια Διεθνή Πρωτοβουλίας Δράσης Covid-19 συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Εντυπωσιακό και γνωστό στο όλους είναι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα, ένας δημόσιος χώρος δώρο στην Ελληνική κοινωνία το οποίο φιλοξενεί Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της πόλης με πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. ‘Υψίστης σημασίας για τον τομέα της Υγείας ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 143 ασθενοφόρων πλήρως εξοπλισμένων προς Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.  

Ίδρυμα Ωνάση

Τεράστια έχει υπάρξει η συνεισφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της Υγείας και του Πολιτισμού με δωρεές, υποτροφίες και έργα υποδομών. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο από το Ίδρυμα Ωνάση το 1992 το ενώ ταυτόχρονα το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει ιδρύματα και οργανισμούς όπως την ΕΛΕΠΑΠ ( Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων). Μεγάλης σημασίας και συνεισφοράς είναι και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση που συνεισφέρει σταθερά σε πολλές πτυχές του πολιτισμού όπως το θέατρο, ο χορός, η μουσική και τα γράμματα. Στην μάχη κατά του κορωνοϊού το Ίδρυμα Ωνάση δεν έμεινε αμέτοχο αλλά αντιθέτως δώρισε στο Υπουργείο Υγείας 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Ίδρυμα Λάτση

Το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συστάθηκε το 2005 στη μνήμη του Ιωάννη Λάτση και υποστηρίζει ενεργά μεγάλο αριθμό δράσεων και κοινωφελών έργων, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και την εκπαίδευση με υποτροφίες, χρηματοδοτήσεις, την στήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την επιβράβευση της επιστημονικής έρευνας. Χαρακτηριστικές του πνεύματος που διακατέχει το Ίδρυμα είναι οι πρόσφατες ενέργειες του δωρεάς τροφίμων για την ανακούφιση τουλάχιστον 100 οικογενειών του Αμαρουσίου και η δωρεά αγγειογραφικού συγκροτήματος καρδιολογικής χρήσης (στεφανιογράφου) τελευταίας τεχνολογίας που εξόπλισε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν». Στο μέτωπο της πανδημίας το Ίδρυμα Λάτση προχώρησε σε δωρεά 20.000 διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοΪό. 

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, από συστάσεως του το 1972 υποστηρίζει σταθερά και σθεναρά τις αξίες της παιδείας, της ιατρικής περίθαλψης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με πληθώρα δράσεων και δραστηριοτήτων. Το ίδρυμα Μποδοσάκη προχωράει κάθε δύο χρόνια σε απονομή βραβείων σε ερευνητές ως 40 ετών που διαπρέπουν στο πεδίο έρευνάς τους. Πέρα από τις γενναιόδωρες υποτροφίες του, το ίδρυμα στηρίζει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Το 2020 μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη έγινε δωρεά 3.150 tablet στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ το ίδιο έτος στο μέτωπο της πανδημίας το ίδρυμα δώρισε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 14 υπερκαταψύκτες τελευταίας τεχνολογίας για τη φύλαξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αξιοσημείωτη είναι και η συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη με την εταιρία της Coca Cola στην Ελλάδα.

Η εταιρία Coca Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη έθεσαν σε λειτουργία στην Ελλάδα το 2020 το πρόγραμμα Future Loading το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Τουρισμού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν σε σοβαρό βαθμό από την πανδημία, κυρίως της εστίασης και της φιλοξενίας. Το πρόγραμμα είχε θέσει ως στόχο να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την διαφημιστική προβολή και την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Τον ίδιο χρόνο η Coca Cola υποστήριξε το Ίδρυμα Μποδοσάκη στην προσπάθειά του να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 2 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αντιδραστήρια για την υλοποίηση 12.000 διαγνωστικών ελέγχων κορωνοϊού, και χρηματοδότηση του «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» του Δήμου Αθηναίων.

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παλαιότερα γνωστό ως Το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε πολλά ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των παιδιών, στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το Ίδρυμα η παιδεία, η υγεία, η ειρήνη, ο διάλογος των πολιτισμών, η ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη και η πολιτιστική κληρονομιά. Το ίδρυμα για αυτούς τους σκοπούς συνεργάζεται στενά με την UNESCO. Η εφαρμογή των προγραμμάτων «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» και «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» είναι από τις κύριες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε παγκόσμιες εκστρατείες κατά της εκμετάλλευσης και κακοποίησής των παιδιών.

Ίδρυμα Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με έδρα τον Πειραιά είναι ένα πολιτιστικό και πνευματικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2007. Το Ίδρυμα συμμετέχει σε πληθώρα πνευματικών δραστηριοτήτων και χρηματοδοτεί μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιοποιήσεις ιστορικού υλικού, Πανεπιστήμια και μελέτες. Στην μάχη κατά του κορωνοϊού το Ίδρυμα στήριξε δυναμικά το Υπουργείο Υγείας με 80.000 ιατρικές μάσκες, 15.000 μάσκες χειρουργείου και 25 αναπνευστήρες, Επίσης δώρισε 1.000 παιδικές μάσκες στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και μια συσκευή αιμοδιαδιήθησης στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά του ιδρύματος στο Πολεμικό Ναυτικό και το Υπουργείο Αμύνης το οποίο το Ίδρυμα Λασκαρίδη υποστηρίζει πάντα σθεναρά.

Η προσφορά των Ιδρυμάτων αυτών στη χώρα αλλά και ο αριθμός των Ιδρυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος των παρουσιαζόμενων και το ότι δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν παρά μόνο συνοπτικά, μόνο ως αισιόδοξο σημάδι για το μέλλον μπορεί να εκληφθεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ