ΣΕΒΕ: Σημαντική βελτίωση του Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών το πρώτο εξάμηνο του έτους

Ο δείκτης TCI SEVE-DHL για το πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε 138,8 μονάδες

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του από το 2016, όταν ξεκίνησε η κατάρτισή του, παρουσίασε στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, σε σχέση με το α’ και το β’ εξάμηνο του 2020, ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών, που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία DHL. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης TCI SEVE-DHL για το πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε 138,8 μονάδες, έναντι 123,0 μονάδων στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και 86,8 μονάδων στο πρώτο (όταν η τιμή του δείκτη υπερβαίνει τις 100 μονάδες αυτό δείχνει αισιοδοξία, ενώ όταν είναι κάτω από αυτό το όριο δηλώνει απαισιοδοξία).

Αναλυτικότερα, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 58%) εκτιμούν πως οι εξαγωγές τους θα αυξηθούν και το 34% προσδοκά σταθερότητα, ενώ μόλις το 8% αναμένει μείωση. Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, τα αποτελέσματα του δείκτη δείχνουν μικρή βελτίωση, σε σχέση με τις προσδοκίες των εξαγωγέων το προηγούμενο εξάμηνο, με το 51% να αναμένει βελτίωση και το 24% σταθερότητα. Αντίστοιχα, το ποσοστό όσων αναμένουν επιδείνωση μειώθηκε σε 25% από 34% στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι παραμένουν οι εξαγωγείς και για τις εγχώριες πωλήσεις τους, καθώς το 59% αναμένει αύξηση, ενώ μόλις το 7% παρουσιάζεται απαισιόδοξο και δηλώνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι εγχώριες πωλήσεις θα μειωθούν. Το 34% αναμένει σταθερότητα. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και για τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες με το 50% των ερωτηθέντων να αναμένει βελτίωση, ωστόσο το ποσοστό είναι μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Τη «σταθερότητα» επέλεξε ως απάντηση στη σχετική ερώτηση το 27% του δείγματος και την «επιδείνωση» το 23%.

Τα μελλοντικά σχέδια για τις εξαγωγές 

Έχουν σχέδιο για τις εξαγωγές μετά την πανδημία, αλλά επτά στους 10 δεν εγκατέστησαν πλατφόρμα εξαγωγικών πωλήσεων. Στο μεταξύ, στο ερώτημα σχετικά με το πώς επηρέασε η πανδημία τις εξαγωγές της επιχείρησης των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 44% απαντάει «αρνητικά», το 32% «καθόλου» και το 24% «θετικά». Ερωτηθέντες αν η επιχείρησή τους έχει ενσωματώσει online B2B (επιχείρηση προς επιχείρηση) και B2C (επιχείρηση προς καταναλωτή) πλατφόρμες εξαγωγικών πωλήσεων, πάνω από επτά στους δέκα (ποσοστό 73%) απάντησαν «όχι» και το 27% «ναι».

Έχουν σχέδια για συμμετοχή σε ψηφιακές δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους: Το 51% απαντάει θετικά και το 49% αρνητικά. Στο ερώτημα, τέλος, αν υπάρχει ή όχι σχέδιο ανάπτυξης των εξαγωγών που θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη της πανδημίας, το 69% απαντάει καταφατικά και το 31% αρνητικά. Η υλοποίηση της έρευνας έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 12 Απριλίου-14 Μαΐου, σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 219 ανταποκρίθηκαν), με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, από τον πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και το εμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ