Ρεκόρ κερδοφορίας (EBITDA) δεκαετίας για τον Όμιλο Τιτάν

Με κινήσεις-ματ… θεμελίωσε το παρόν και το μέλλον του!

του Διονύσιου Κηλίδη

Σε μια έμπρακτη απόδειξη πως οι θεμελιώδεις βάσεις, το στιβαρό governance, η προσεκτική επιλογή των τομέων και εν γένει γεωγραφικών αγορών που έχουν επιλεγεί προς επένδυση και δραστηριοποίηση, η ρεαλιστική καταγραφή και αποτύπωση του διεθνούς πεδίου, το εξόχως ισόρροπο πλάνο execution που μορφοποιείται με βάση τα δεδομένα της αγοράς και όχι μια επίπλαστη αίσθηση ή εμμονή στα έχουν από καιρό προγραμματιστεί, αλλά και η ταυτόχρονη «φροντίδα» των σχετιζόμενων με τον ίδιο, δύναται να συμβάλουν ώστε να υπερβεί δίχως ουσιαστικές αναταράξεις ενδεχομένως την πλέον ταραγμένη χρονική περίοδο της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, εξελίχθηκε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου και ολόκληρου του περασμένου έτους του Ομίλου Τιτάν.

Κι αυτό, καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1.607 εκατ. ευρώ, παραμένοντας -περίπου- σταθερός (-0,2%) σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, ενώ η κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε κατά 7,1%, διαμορφούμενη στα 286,2 εκατ. ευρώ. Μέγεθος που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας!

Γεγονός (υπερ)πολλαπλάσιας σημασίας εάν αναλογιστεί κανείς πως επετεύχθη εν μέσω του πλέον δύσκολου, όσο και απαιτητικού φυσικού έτους της παγκόσμιας ιστορίας εδώ και αρκετούς αιώνες, με τους κανόνες του επιχειρείν να έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα και το business as usual να μην θεωρείται κανόνας, μα περισσότερο ως εξαίρεση…

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το δ’ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στα 404,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Όσο για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), μειώθηκαν κατά 3,2% και διαμορφώθηκαν σε 56,8 εκατ. ευρώ, έναντι 58,7 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα εν λόγω κέρδη (EBITDA) τριμήνου επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις απομείωσης αποθεμάτων συνολικού ύψους 7,6 εκατ. ευρώ.

Αποδοτικό «νοικοκύρεμα» διαρκείας

Παράλληλα, τα στελέχη του Ομίλου Τιτάν φρόντισαν για την «υγεία» του… ταμείου, προβαίνοντας σε μια σειρά από μελετημένες κινήσεις. Ποιες ήταν αυτές;

Αφενός μεν η αισθητή μείωση του τραπεζικού δανεισμού, και αφετέρου δε η ταυτόχρονη ενίσχυση των ταμειακών ροών εν συγκρίσει με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 225,3 εκατ. ευρώ, μέγεθος ενισχυμένο κατά 50,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με ότι ίσχυε το 2019. Όσο για τον καθαρό δανεισμό περιορίστηκε σε 684,4 εκατομμύρια ευρώ, μέγεθος μειωμένο κατά 155,2 εκατ. ευρώ το 2019 (839,6 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, μέσω της τελευταίας κίνησης, ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA (όπως ορίζεται στις δανειακές συμβάσεις), μειώθηκε σε 2,35. Στοιχείο ιδιαίτερα χρηστικό σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εγχώρια και διεθνή, ο Όμιλος.

Η σημασία (και αξία) της κατάλληλης επιλογής

Καθώς ο Όμιλος Τιτάν έχει σημαντική παρουσία (και έκθεση κατ’ επέκταση) σε πολλαπλές διεθνείς αγορές που εκτείνονται σε ολόκληρη την παγκόσμια γεωγραφία, η σημασία της επιτυχημένης τοποθέτησής του εκεί, σε συνάρτηση με την ισχύ του brand name ως απόρροια της ποιότητας των προϊόντων και εν γένει λύσεων που διαθέτει, επέτρεψαν στις πωλήσεις που πραγματοποίησε εκεί να χαρακτηριστούν από αντοχή.

Για παράδειγμα, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι επιδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξαιρετική ήταν η εικόνα στην Τουρκία, ενώ η ζήτηση στη Βραζιλία βελτιώθηκε. Στα εντός των συνόρων δεδομένα, η ζήτηση δομικών υλικών στην Ελλάδα ανέκαμψε περαιτέρω.

Σε μια προσπάθεια αποτύπωσης μιας περισσότερο συγκεντρωτικής εικόνας, σημειώνεται πως το 2020 οι πωλήσεις τσιμέντου του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με το 2019 και ανήλθαν σε 17,1 εκατ. τόνους. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 3% και ανήλθαν σε 5,4 εκ. μ3 χάρη στις αυξημένες πωλήσεις στην Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βραζιλία. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 20 εκατ. τόνους, κυρίως χάρη στην αύξηση που καταγράφηκε στην ελληνική αγορά.

Ο (καλοκαιρινός) μποναμάς για τους μετόχους

Ως… κερασάκι στην τούρτα και εμπράγματη απόδοση ευχαριστηρίου προς τους μετόχους για την επιλογή και την στήριξή τους, ο Όμιλος Τιτάν θα προχωρήσει στην διάθεση μερίσματος (επιστροφής κεφαλαίου) συνολικού ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή στο σύνολο των μετόχων. Υπενθυμίζεται, απλά, πως πέρυσι το προαναφερθέν ποσό είχε διαμορφωθεί στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή!

Διαδικασία (είσπραξη του ποσού της επιστροφής), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021.

Στρατηγική κίνηση που βρίσκεται εντός γραμμής με το συνολικότερο σκεπτικό που διέπει τον Όμιλο Τιτάν, όπως εξάλλου ανέφερε και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα: «Στη διάρκεια μια δύσκολης χρονιάς, μεριμνήσαμε πρώτα για τους εργαζόμενους μας και όσους βρίσκονται κοντά μας, καθώς και για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ταυτόχρονα, όμως, κατορθώσαμε να βελτιώσουμε τα οργανικά μας αποτελέσματα, και να επιτυγχάνουμε την πρόοδο μας προς τους στρατηγικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανθεκτικότητα που επέδειξε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, σε συνδυασμό με την ικανότητα προσαρμογής μας στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, αποτελούν τα θεμέλια της μελλοντικής μας ανάπτυξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ