Δεκτή κατά πλειοψηφία η επενδυτική συμφωνία Δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός

Έντονη αντιπαράθεση έλαβε χώρα νωρίτερα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και της αντιπολίτευσης

Με την κυβέρνηση να επιμένει ότι πρόκειται για μια συμφωνία που διασφαλίζει, την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της Χαλκιδικής, και την αντιπολίτευση να την χαρακτηρίζει «αποικιοκρατική», ολοκληρώθηκε και σε Β΄ ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός”.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη ΝΔ να το υπερψηφίζει επί της αρχής και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν, πλην του ΚΙΝΑΛ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του, αύριο στην Ολομέλεια.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, τόσο του εισηγητή όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελου, υποστηρίζοντας ότι αμνηστεύει την εταιρεία από τις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε βάρος της.

«Είναι ντροπή για έναν βουλευτή να σπιλώνει την υπόληψη ενός υπουργού», απάντησε σε σύντομη παρέμβαση του ο κ. Σκρέκας, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αναλυτικά αύριο, στην Ολομέλεια, και προσέθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εξαλείψει το ρίσκο που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο την εταιρεία.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξωδίκου της εταιρείας προς το Δημόσιο, το είχε αποστείλει την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό ακριβώς το εξώδικο κάναμε τη διαπραγμάτευση και συμπεριλάβαμε στο άρθρο 11 της νέας Σύμβασης τη ρήτρα περί μη άσκησης αγωγής κατά του Δημοσίου. Οι προσωρινές διαταγές και τα εξώδικα που έστειλε η εταιρεία “Ελληνική Χρυσός” κατά του ελληνικού Δημοσίου είναι εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας το ρίσκο να πληρώσει ίσως το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το ρίσκο που εσείς δημιουργήσατε με τη συμπεριφορά σας, εμείς το εξαλείφουμε. Ρητά δεσμεύεται η εταιρεία ότι δεν θα προχωρήσει ποτέ σε άσκηση αγωγής. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα και αυτή είναι η δική μας λογική για την άσκηση πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει, αν υπάρχει, την γνωμοδότηση του συμβουλίου του κράτους για τη μελέτη αξιολόγησης και την αναγνώριση όλων των απαιτήσεων της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σημαντική σύμβαση για την επανεκκίνηση μιας μεγάλης επενδυτικής συμφωνίας» ενώ χαρακτήρισε, «αποκυήματα φαντασίας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ασυλίας των διοικητικών παραβάσεων και των ποινικών αδικημάτων της εταιρείας».

«Με συγκεκριμένη και ρητή δέσμευση, το Δημόσιο απαλλάσσεται από όλες τις αξιώσεις της “Ελληνικής Χρυσός” ενώ προβλέπονται ρητά ότι σε καμία περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο δεν παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση του, ούτε η εταιρεία απαλλάσσεται από αδικήματα ποινικής φύσεως», υπογράμμισε ο κ. Χειμάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ