H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βγαίνει στις αγορές με “επενδυτικό” ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 500 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω δημόσιας προσφοράς που  ξεκινά την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 κι ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020. Προβλέπεται η έκδοση έως 500.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών με το ελάχιστο ποσό εγγραφής να είναι τα 1.000 ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την έκδοση του ομολόγου θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του Ομίλου.

Προτεραιότητα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ομόλογο, είναι η ενίσχυση των μακροχρόνιων, επαναλαμβανόμενων εσόδων του μέσα από επενδύσεις (ιδιόκτητες και με Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ) σε βασικές υποδομές. 

Σύμβουλος Έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα και συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι η  Εθνική Τράπεζα,  η Τράπεζα Πειραιώς η Eurobank και η EUROXX Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, ανάδοχοι η Optima Bank  και η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ», ενώ το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προχωρήσει σε τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις, δείγμα της μεγάλης εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στον Όμιλο και τις εταιρείες του.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης και κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των Υποδομών & Παραχωρήσεων, της Καθαρής Ενέργειας, των Ιδιωτικών Έργων, της Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες και Θερμικές Πηγές, καθώς και ισχυρή παρουσία στους τομείς της Διαχείρισης Απορριμμάτων και των Έργων Περιβάλλοντος,

Ο Όμιλος έχει δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται σε ώριμο πλέον στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία με επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

Παρουσιάζει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, παρά τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης που έπληξαν καίρια τη χώρα και απασχολεί αυτή την περίοδο περίπου 4.500 εργαζόμενους σε 16 χώρες.

Οι υψηλές επιδόσεις του οφείλονται στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του, στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ των εταιρειών του, στην ισχυρή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητά του και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική που υλοποιεί με συνέπεια και η οποία εστιάζεται στην εξασφάλιση σταθερών και επαναλαμβανόμενων ροών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, από υποδομές (παραχωρήσεις μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων κ.ά.), έργα περιβάλλοντος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά.

Για τον σκοπό αυτό ο Όμιλος αξιοποιεί την ηγετική θέση που έχει κατακτήσει στους τομείς των παραχωρήσεων (32,5% στο Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, 100% στη Νέα Οδό – Ιόνια Οδό, 100% στην Κεντρική Οδό, 17% στην Ολυμπία Οδό), της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της ΗΡΩΝ) και των υποδομών (ΤΕΡΝΑ), όπου διατηρεί ένα σημαντικό ανεκτέλεστο ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Αξιοποιεί, επίσης, την κυριαρχία του στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός Όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξης των 2 GW στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με νέες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, στην αποθήκευση με αντλησοταμίευση και στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ