ΣΕΒ: Στόχος να φθάσει στο 15% του ΑΕΠ η βιομηχανία, την επόμενη δεκαετία

Ποιες είναι οι προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την επόμενη μέρα

Έξι προτάσεις πολιτικής, τέσσερις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και αυστηρή κριτική προς ορισμένες “κυνικές” επιχειρηματικές πρακτικές, περιέλαβε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη στάση των πολιτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης: “Η αντιπολίτευση στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται να αναδεικνύεται ένα πιο ελπιδοφόρο μοντέλο αντιπαράθεσης και διαλόγου, τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνία. Δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο αυτό το παράθυρο στον χρόνο. Είναι η ευκαιρία μας να προσεγγίσουμε και να λύσουμε ζητήματα, που για χρόνια εμπόδιζαν τη χώρα να πετύχει τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι “στο πρόσωπό σας, ο κόσμος των επιχειρήσεων αναγνωρίζει κάποιον που πιστεύει ειλικρινά ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της λύσης για το μέλλον του τόπου μας”. 

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΕΒ, ο νέος πρόεδρος του συνδέσμου, στάθηκε στα εξής σημεία:

  • Συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (αδειοδότηση, χωροταξία, ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, μείωση της γραφειοκρατίας, φορολογική νομοθεσία, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς), που αφορούν κυρίως στην άρση εμποδίων.
  • Διατύπωση συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με την αντίστοιχη της Ε.Ε..
  • Εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας.
  • Συστηματική ενίσχυση της καινοτομίας.
  • Προσανατολισμό ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές, ιδιαίτερα ψηφιακές, ενεργειακές, κυκλικής οικονομίας και logistics.
  • Στοίχιση πίσω από κρίσιμες επιταγές τις εποχής: την ψηφιακή επανάσταση, τις απαραίτητες δεξιότητες στην εργασία και την πράσινη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Παπαλεξόπουλος, αφού αναγνώρισε την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης μέχρι τώρα, παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι οποίες, όπως τόνισε, ακολουθούν τις εξής κατευθύνσεις:

  • Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση της πανδημίας και προστασία της ανθρώπινης ζωής.
  • Τα οικονομικά μέτρα, πέρα από την προστασία των αδυνάτων, πρέπει να στηρίζουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή (προϊόντων και υπηρεσιών), έτσι ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν ο ευάλωτος υγιής παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι πρωτοβουλίες που ήδη ανέλαβε η κυβέρνηση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Η αντιμετώπιση της κρίσης να μην αποπροσανατολίσει από τους στρατηγικούς στόχους, ούτε να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα.  
  • Οι επερχόμενοι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν νέα ευκαιρία να ξεφύγουμε από το ιστορικό χαμένων ευκαιριών και κατασπατάλησης του παρελθόντος. Η ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, αλλά και των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, βοηθούν ταυτόχρονα και βραχυπρόθεσμα και στρατηγικά.

Τέλος, κάνοντας κριτική στο ρόλο των επιχειρήσεων, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε: “Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας συχνά δεν αγκαλιάζει, δεν εμπιστεύεται την επιχειρηματικότητα. Τη βάζει απέναντί της” είπε και πρόσθεσε: “Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αμφισβήτηση αυτή είναι, σε κάποιο βαθμό εύλογο να υπάρχει, δεν οφείλεται μόνο σε φαινόμενα λαϊκισμού. Η οικονομία μέσα στην οποία παλεύουμε είναι μικρή, με παράδοση στην εσωστρέφεια και στην υπερ-ρύθμιση. Είναι μία οικονομία όπου οι έντιμοι σπάνια επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς σπάνια υφίστανται κυρώσεις. Έχουν υπάρξει, κατά συνέπεια, φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αλλά και κυνικές πρακτικές, που επιτρέπουν σε αρκετούς να αμφισβητούν τη συμβολή των επιχειρήσεων στο κοινό καλό. Σήμερα – κατέληξε – η ανταπόκριση που έχουν δείξει οι επιχειρήσεις στις κοινωνικές ανάγκες, σε συνδυασμό με την ωριμότητα και τη συνειδητοποίηση της κοινωνίας μας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος”.  

Στόχος να φθάσει στο 15% του ΑΕΠ η βιομηχανία, την επόμενη δεκαετία

Στόχος του ΣΕΒ είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα σε 10 χρόνια, επεσήμανε ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, που συνεδρίασε χθες εξ αποστάσεως.

“Στην κρίση της πανδημίας, αποδείξαμε ως λαός, σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας, πως είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Και αυτό μας βοηθάει να ενδυναμώσουμε και την συλλογική μας αυτοπεποίθηση, που για κάποια χρόνια την είχαμε χάσει”, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Υπογράμμισε την προτεραιότητα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του ευάλωτου, υγιή παραγωγικού ιστού της χώρας και στις “δύσκολες αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν από την κυβέρνηση για το πώς θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης, με τι προτεραιότητες και τι πόρους”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη οι επιχειρήσεις να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία και να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους, “με τις επιχειρήσεις να κάνουν το πρώτο βήμα, με διάθεση αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης”. Προσδιόρισε δε ως τις τρεις σημαντικότερες προτεραιότητες, την ψηφιακή επανάσταση, την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της τελευταίας εξαετίας, σημειώνοντας ιδιαίτερα την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, τη συμβολή στη διαμόρφωση πιο φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του Συνδέσμου.

“Ο κορωνοϊός ανέδειξε τη ζωτική σημασία που έχει ένας σύγχρονος αγροτικός τομέας και μία δυναμική βιομηχανία για την επιβίωση μίας κοινωνίας”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο τέως αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος της συνέλευσης, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και πρόσθεσε: “Το είδαμε ξεκάθαρα από τις ανάγκες που αφορούν στη διατροφική αλυσίδα, αλλά και για μάσκες, φάρμακα, αναπνευστήρες, αντισηπτικά. Ακόμα και όσοι υποτιμούσαν όλα αυτά στο παρελθόν, την ώρα της κρίσης κατανόησαν ότι, όχι μόνον η ευημερία, αλλά και η επιβίωση της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις παραγωγικές δυνατότητες, δηλαδή με τις επιχειρήσεις. Η δοκιμασία που έφερε τα πάνω-κάτω, εξαρτάται από το πολιτικό σύστημα, από τις επιχειρήσεις και τελικά από την κοινωνία, εάν θα μετατραπεί σε μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα”.

Τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ αναλαμβάνει, ως νέο μέλος του ΔΣ, ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ