Edison Group: Ο Μυτιληναίος το 2020 θα “παίξει “άμυνα” και το 2021 θα “βγει στην επίθεση”

Παρά τον αντίκτυπο του νέου κορωνοϊού, ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει κρατήσει σε πλήρη λειτουργικότητα όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές διακοπές στην προμήθεια πρώτων υλών ή την παράδοση των προϊόντων

Παρά τις δυσκολίες που έχει αυτή η χρονιά για όμιλο Μυτιληναίος, η τρέχουσα κατάσταση δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα της επιχείρησης ή τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της για ανάπτυξη, όπως εκτιμάει η ανάλυση της Edison Group

Η έμφαση στον έλεγχο του κόστους, η προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές και η έκθεση της εταιρείας σε μια αναπτυσσόμενη ανανεώσιμη επιχείρηση θα πρέπει να μετριάσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις του COVID-19 και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Ένας νέος αεριοστρόβιλος συνδυασμένου κύκλου (CCGT), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη από το 2022.

Ρεύμα και φυσικό αέριο προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις

Αν και στο πρώτο τρίμηνο το 2020 το EBITDA του ομίλου μειώθηκε κατά 12,4% στα 80,6 εκατ. ευρώ (έναντι 92 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος) αντιπροσώπευσε αύξηση 23,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο. Η κορυφαία απόδοση, όπως αναφέρει η Edison Group, οφείλεται στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, τα οποία αύξησαν την κερδοφορία έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019, χάρη στην επέκταση της προσφοράς και των ανανεώσιμων επιχειρήσεων και τη σημαντική αύξηση των thermal spark spread (+ 55%), παρά τις χαμηλότερες τιμές ισχύος, χάρη στην προμήθεια φθηνού αερίου.

Τα κέρδη στη μονάδα μεταλλουργίας χαρακτηρίστηκαν από τη διοίκηση ως «ανθεκτικά», βοηθούμενα από το χαμηλότερο κόστος, ενώ η επιχείρηση Μηχανικών Προμηθειών και Κατασκευών (EPC) ήταν «χαμηλή».

Δύσκολο τρίμηνο αλλά με “φως στο τούνελ”

Το δεύτερο τρίμηνο παραδοσιακά είναι “χαμηλό” για τον Όμιλο, ο οποίος όμως παρά τον αντίκτυπο του νέου κορωνοϊού έχει κρατήσει σε πλήρη λειτουργικότητα όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές διακοπές στην προμήθεια πρώτων υλών ή την παράδοση των προϊόντων σε τελικούς πελάτες και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στην πληρωμή πελατών.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της προπληρωμής των ομολόγων, η Μυτιληναίος δεν αντιμετωπίζει καμία εξαγορά χρέους πριν από το 2024, ενώ και οι καμπύλες προόδου στο London Metal Exchange δείχνουν υψηλότερες τιμές στην βιομηχανία, από το δεύτερο μισό του 2020 και μετά. Οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου θα πρέπει να προσφέρουν μια ευκαιρία για τη Μυτιληναίος να αντισταθεί στην πίεση του κόστους στη μεταλλουργία, καθώς και τον συνεχιζόμενο έλεγχο του κόστους. 

Όπως αναφέρει η Edison, από το 2020 και μετά αναμένεται μια συνεχής ανάπτυξη των επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περαιτέρω μειώσεις κόστους. 

Δεύτερο τρίμηνο πρόκληση και σιγουριά για ένα “δυνατό” μέλλον

Ενώ ο Όμιλος Μυτιληναίος σημείωσε ανθεκτικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρει η Edison το τρίμηνο που έρχεται θα παρουσιάσει αυστηρότερες προκλήσεις για την εταιρεία. 

Σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά, αναμένεται πτώση της τιμής στα μέταλλα και το φυσικό αέριο, όμως η  ισχυρή οικονομική θέση του Ομίλου Μυτιληναίου θα του επιτρέψει να ξεπεράσει τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται. Οι καμπύλες του LME δείχνουν αύξηση τιμών από το δεύτερο μισό του 2020 και μετά, ενώ οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου θα πρέπει να προσφέρουν μια ευκαιρία για τη Μυτιληναίος να περιορίσει την πίεση κόστους στην επιχείρηση μεταλλουργίας.

Όπως αναφέρει η Edison, αναμένει την συνεχή επέκταση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών στο δεύτερο μισό του 2020, ενώ από την επόμενη χρονιά οι δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και η συνεχής ανάπτυξη των επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών και προμηθειών θα διευκολύνουν τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Τέλος, η λειτουργία του νέου εργοστασίου CCGT ισχύος 826 MW στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, είναι πιθανό να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ