TITAN: Πωλήσεις 384,8 εκατ. ευρώ και δυναμικό ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο του 2020

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αυξήθηκε κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2020

Δυναμικό ξεκίνημα κατέγραψε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ στο πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο η πανδημία του νέου κορωνοϊού επηρέασε τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, σημείωσε αύξηση, ενώ λόγω της πανδημίας καταγράφηκε και διεύρυνση ζημιών. 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2020, φτάνοντας τα 384,8 εκατ., στηριζόμενος στην ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και την ανθεκτικότητα των  αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο και παρά την επιβράδυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού από τα μέσα Μαρτίου. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά3,7 εκατ. ευρώ σε 40,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω  της επιβάρυνσης κόστους περίπου 10 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά την ετήσια συντήρηση του εργοστασίου στην Φλόριντα, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι (2ο τρίμηνο 2019).

Τον Απρίλιο, τα αποτελέσματα επωφελήθηκαν αντίστοιχα από τη χρονική μετατόπιση του κόστους συντήρησης φέτος. Τα αρχικά οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών την περίοδο από αρχής έτους έως και τον Απρίλιο κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2019, φθάνοντας τα 508 εκατ. ευρώ Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 67,2 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 5,7 εκατ. ευρώ ή 9,3%.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εμφάνισαν ζημίες 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η μείωση οφείλεται στο κόστος 9 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση συμβάσεων hedging σταθερού επιτοκίου σε δολάρια.

Αυξητικά κινήθηκαν οι πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Οι πωλήσεις τσιμέντου του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4% λόγω της υψηλότερης ζήτησης στις περισσότερες αγορές δραστηριοποίησης. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 3% ενώ οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος κατά 2%.

Δεδομένων των κυβερνητικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να  πραγματοποιήσει την Γενική Συνέλευση στις 14 Μαΐου 2020 εξ αποστάσεως, χωρίς την φυσική παρουσία μετόχων.

Οι πρώτες επιπτώσεις του κορωνοϊού στις αγορές και οι ενέργειες για τον περιορισμό τους

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εμφανίστηκε στις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, στις αρχές Μαρτίου, επικεντρώθηκε στην προστασία των εργαζομένων του Ομίλου και των οικογενειών τους, των επιχειρηματικών εταίρων, των πελατών και των τοπικών κοινοτήτων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές που απέχουν περισσότερο από τις Αρχές και από τις δημόσιες δομές υγείας.

Ο Όμιλος προέβη στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας για όσους εξακολουθούν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις του ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν ασφαλέστερες συνθήκες. Ποσοστό άνω του 35% του συνολικού προσωπικού μας στράφηκε στην εργασία εξ αποστάσεως. Ταυτόχρονα οργανώθηκε  επικοινωνία με τη διοίκηση και με ειδικούς ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή πληροφοριών και υποστήριξης προς όλους ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Επιπλέον, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, διατήρησε τις από κοινού προσπάθειες σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, τους δημόσιους φορείς υγείας και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εστιάζοντας σε θέματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας, ενώ στήριξε οικονομικά και με την παροχή εξοπλισμού τη λειτουργία νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων σε αρκετές περιοχές. Παράλληλα, φρόντισε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στις δραστηριότητες του και να είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του το καλύτερο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης.

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε τα εξής: 

«Οι δράσεις μας στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αποφασίζονται με γνώμονα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Πάνω από όλα, προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων μας και δράσεις για τη στήριξη των προσπαθειών που αποβλέπουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
  • Μέριμνα για τη διατήρηση του καλύτερου δυνατού επιπέδου απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των πελατών μας.
  • Πρόβλεψη για ενδεχόμενα προβλήματα στη λειτουργία μας και εφαρμογή σχεδίων για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας. Ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων και διαμόρφωση όσο το δυνατόν πιο ευέλικτων λύσεων.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε και μακροπρόθεσμα, όπως πάντα στον Τιτάνα: φροντίζουμε τους ανθρώπους μας, στηρίζουμε ενεργά τις τοπικές κοινότητες, τοποθετούμαστε αποτελεσματικά στην αγορά, μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμά μας, υιοθετούμε νέες τεχνολογίες και καινοτομούμε. Όπως κάθε κρίση, έτσι κι αυτή θα περάσει – και θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να συνεχίσουμε την πορεία μας δυναμικά όταν φτάσει αυτή η στιγμή.”

Επισκόπηση χρηματοοικονομικών εξελίξεων

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2020 διαμορφώθηκε στα 878 εκατ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα του 2019 αλλά αυξημένος κατά 42εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη του 2019, εν μέρει λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου. Ο ‘Ομιλος ΤΙΤΑΝ παραμένει οικονομικά ισχυρός με ενισχυμένη την ταμειακή του ρευστότητα η οποία, σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης, διαμορφώθηκε στα 400 εκατ. ευρώ

Οι επενδυτικές δαπάνες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 20,8 εκατ. ευρώ, έναντι 22,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Οι επενδύσεις απέβλεπαν κυρίως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Οι ταμειακές εκροές από τις δραστηριότητες κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα -17 εκατ. ευρώ, βελτιωμένες κατά 10,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στις 19 Μαρτίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο ενεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για την απόκτηση έως ενός εκατομμυρίου μετοχών της TCI και συνολικού ανώτατου ποσού 10 εκατ. ευρώ Την περίοδο από τις 20 Μαρτίου 2020 έως τις 11 Μαΐου 2020 ο Όμιλος απέκτησε 590.092 μετοχές συνολικής αξίας 6.569.028 ευρώ. Στις 11 Μαΐου 2020, ο Όμιλος κατείχε 5.364.905 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 6,51% του μετοχικού κεφαλαίου της TCI.

Στις 19 Μαρτίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή σε όλους τους μετόχους που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρίας στις 14 Μαΐου 2020. Η καταβολή ορίσθηκε για τις 7 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με απόφαση που επικύρωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε χθες η MSCI η TCI (TITC) είναι μεταξύ των τεσσάρων εταιριών των οποίων οι μετοχές θα διαγραφούν από το δείκτη MSCI Greece, λόγω της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησής της σε σχέση με το ελάχιστο όριο. Η TCI θα ενταχθεί στο δείκτη MSCI Greece Small-cap. Ως υπενθύμιση, η TCI συμμετέχει επίσης στο δείκτη FTSE / ATHEX Large Cap.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα: [wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”594773″ /]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ