ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ζητάμε διερεύνηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις συναλλαγές της Πέμπτης

Την συνδρομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διερευνηθούν οι συναλλαγές της προηγούμενης Πέμπτης και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που οδήγησαν σε πτώση της μετοχής της εταιρείας ζήτησε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Προβόπουλος κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές. 

Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος,  η μετοχή πιέστηκε εκείνη την ημέρα από «ανυπόστατες» και «ανήθικες» φήμες που προέρχονταν από συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο πρόεδρος του ομίλου τόνισε, για άλλη μια φορά, πως «ουδέποτε εξέφρασα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες από τότε που η πλευρά Καλλιτσάντση ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο κ. Προβόπουλος κατέληξε πως φέτος θα είναι ο πρώτος χρόνος που η εισηγμένη θα λειτουργήσει ως πραγματικά ενιαίος όμιλος.

Οι φήμες και η επίθεση στην μετοχή της εταιρείας οδήγησαν σε μεγάλη πτώση της τιμής της και σε έντονη φημολογία για επικείμενες παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, τις οποίες ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε εντελώς ανυπόστατες. 

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του δ.σ. της Ελλάκτωρ κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οικονομικός διευθυντής κ. Μάνος Χρηστέας, ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής κ. Αντώνης Χατζηιωάννου και ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων, κ. Μιχάλης Τσαντήλας.

Στην ομιλία του, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έκανε μια ανασκόπηση αυτών των 18 μηνών που το σχήμα έχει αναλάβει τα ηνία της Ελλάκτωρ, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις κακόβουλες φήμες που πίεσαν τη μετοχή, ανακοινώνοντας ότι χθες «η Ελλάκτωρ ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές της 5ης και 6ης Μαρτίου», ενώ σημείωσε πως «διαλύσαμε τα ενδοομιλικά “σιλό”, εγκαθιστώντας κεντρικό έλεγχο για τις θυγατρικές και επιτρέποντας την οριζόντια».

Από την πλευρά του, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στην κατάσταση που ήταν ο όμιλος όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση και που είναι σήμερα μέσα από στοχευμένες κινήσεις αποκατάστασης της φήμης του Ομίλου διεθνώς.

Μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης τόνισε πως «στη διάρκεια αυτών των 18 μηνών, δεν είμαστε παρά ειλικρινείς και διαφανείς όσον αφορά στις προσπάθειές μας, την πρόοδο που κάνουμε, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε.

Αυτό που η Ελλάκτωρ προσπαθεί να επιτύχει θεωρείται ως σημαντικό disruption της αγοράς στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό υπάρχουν δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτές τις αλλαγές στον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς. Υπό το πρίσμα αυτό, σας παρακαλώ να είστε πολύ προσεκτικοί και σκεπτικοί σχετικά με τις φήμες και τις μη επαληθευμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν από καιρό σε καιρό σχετικά με την Ελλάκτωρ».

Παράλληλα, επανέλαβε πως «προχωράμε με βάση τη στρατηγική που έχουμε ήδη περιγράψει και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τις Παραχωρήσεις, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη Διαχείριση Απορριμμάτων».

Αναφορικά με τη Μαρίνα Αλίμου, ο CEO του Ομίλου τόνισε πως η χρηματοδότησή της έχει εξασφαλιστεί τόσο μέσω της δεύτερης έκδοσης του ομολόγου όσο και μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος είναι σε τελικό στάδιο κλεισίματος. Η υπογραφή της παραχώρησης έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα τόνισε πως η ΑΚΤΩΡ δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών ούτε κατάπτωσης εγγυητικών που έχει ήδη εκδώσει.

Από τις δυο εκδόσεις ομολόγων έχουν διασφαλιστεί σημαντικά κεφάλαια τα οποία σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης μπορούν να διατεθούν αν κριθεί επιθυμητό στον Κλάδο της Κατασκευής, ενώ 86 εκατ. ευρώ από την πρώτη έκδοση του Ομολόγου κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή (και άρα τον μηδενισμό) του συνόλου των δανείων της ΑΚΤΩΡ στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε επισήμως ανακοινωθεί.

Οι βασικές δεσμεύσεις του σχήματος και τι έχει επιτευχθεί

Αναφερόμενος στις βασικές δεσμεύσεις του σχήματος ο κ. Καλλιτσάντσης επισήμανε πως αυξήσαμε το ποσοστό μας στην Αττική Οδό κατά 6,5%, στο 65,8%, εξασφαλίσαμε την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40+10 χρόνια, ενώ μετά την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα πραγματοποιήσουμε μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο των έργων παραχώρησής μας σε έργα πέραν των αυτοκινητοδρόμων.

Συμμετέχουμε ή έχουμε προεπιλεγεί σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη (Εγνατία Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Οδικός Άξονας «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», Πανεπιστημιακά Κτήρια/Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας)

Επενδυτικό πλάνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μιλώντας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόνισε πως υλοποιούμε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο άνω των 200 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ από 296MW στα τέλη του 2018 σε 491MW μέχρι την 31η Μαρτίου 2020. Στοχεύουμε στην επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 580 MW μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να επωφεληθούμε περαιτέρω από μακροχρόνιες και προβλέψιμες ταμειακές ροές.

Εισηγηθήκαμε και υλοποιήσαμε τη Συγχώνευση δι’ Απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος από την Ελλάκτωρ, η οποία απλοποίησε τη δομή του ομίλου, επέφερε πολλαπλές λειτουργικές, οικονομικές και φορολογικές συνέργειες, ενδυνάμωσε την κεφαλαιακή διάρθρωση και ενίσχυσε τις ταμειακές ροές.

Για τις πηγές χρηματοδότησης, ο κ. Καλλιτσάντσης τόνισε πως «εξασφαλίσαμε 670 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο μέσω της επιτυχημένης έκδοσης δύο πραγματικά διεθνών ομολόγων, διαφοροποιώντας έτσι τις πηγές χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ. Προχωρήσαμε στην πώληση του κτηρίου των Κεντρικών Γραφείων του Ομίλου στην Ελλάδα, στην πώληση της συμμετοχής της Ελλάκτωρ στην Elpedison και άλλων μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, ο CEO του Ομίλου αφιέρωσε αρκετό χρόνο από την ομιλία του στην «πρόκληση της αναδιάταξης του κλάδου Κατασκευής», σημειώνοντας πως «εννέα κατασκευαστικά έργα στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Αλβανία, συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ ήταν σε κατάσταση σχεδόν παντελούς εγκατάλειψης, ενώ οι αναθέτουσες αρχές απειλούσαν να ρευστοποιήσουν τις σχετικές εγγυητικές επιστολές. Η διοίκηση της ΑΚΤΩΡ στα Βαλκάνια είχε απολέσει συνολικά την αξιοπιστία της και η επικοινωνία με τους πελάτες και τις αναθέτουσες αρχές ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Αλ. Εξάρχου: Αποκαταστήσουμε το όνομα της ΑΚΤΩΡ διεθνώς

Στην τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματος του Ομίλου διεθνώς αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας για πελάτες που είχαν χάσει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στην εκεί Διοίκησή μας, αρνήθηκαν να συναλλάσσονται με τα ανώτατα στελέχη μας, ενώ τοπικές αρχές απειλούσαν με αντικατάστασή μας από τα έργα. Παράλληλα, απλήρωτοι υπεργολάβοι εγκατέλειπαν εργοτάξια και φυσικά ελλόχευε ο κίνδυνος εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων ζημιών ως αποτέλεσμα όλων αυτών.

Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι απομακρύναμε – όχι μόνο από τις αντίστοιχες χώρες αλλά από την ΑΚΤΩΡ γενικά – σχεδόν όλα τα στελέχη που συνέβαλαν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση για τη φήμη της ΑΚΤΩΡ. Αποκαταστήσαμε την επικοινωνία με τις αναθέτουσες αρχές, τους πελάτες και τους υπεργολάβους.

Δηλώσαμε τη δέσμευσή μας στην ολοκλήρωση των έργων -ανεξάρτητα από το πόσο πίσω μπορεί να βρίσκονταν- και καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις, ολοκληρώνοντας ένα έργο στην Αλβανία, 3 στη Σερβία και 5 στη Ρουμανία.

Ειδικά στη Ρουμανία, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην εταιρεία, οδηγώντας σε επαναδιαπραγμάτευση μιας σύμβασης, παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσής της και βελτιωμένο αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, λάβαμε μέρος σε μια σειρά διαγωνισμών στη Ρουμανία, εξασφαλίζοντας ως μέλη ή επικεφαλής κοινοπραξιών, δύο νέα και υψηλού προϋπολογισμού έργα.

Εστιάζουμε περισσότερο στην εγχώρια αγορά και είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τη διεθνή παρουσία μας. Δεν επιδιώκουμε ανεκτέλεστα και έσοδα με οποιοδήποτε κόστος. Έχουμε δηλώσει ότι θεωρούμε έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ ως μια σχετικά ασφαλή ζώνη για την ΑΚΤΩΡ και προσεγγίζουμε τον στόχο αυτό με μετριοπάθεια όσον αφορά στα έργα που στοχεύουμε και κυρίως στις προσφορές που υποβάλλουμε.

Ταυτόχρονα, μειώσαμε τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να ευθυγραμμίσουμε το επίπεδο των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. προηγουμένως και κάνουμε στοχευμένες απολύσεις.

Γ. Προβόπουλος: Διαλύσαμε τα ενδοομιλικά «σιλό»

Ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις ακρότητες της περασμένης εβδομάδας σημειώνοντας πως η επενδυτική κοινότητα έπεσε θύμα μεθοδευμένης φημολογίας, η οποία βασίστηκε σε μία σειρά ψεύτικων ισχυρισμών. Γι’ αυτό το λόγο, γνωστοποίησε πως χθες η εταιρεία ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές της 5ης και 6ης Μαρτίου 2020.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εντολή που είχε το νέο δ.σ. να μεταμορφώσει την Ελλάκτωρ –μία παραδοσιακή ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με ιστορία 70 ετών, οικογενειακή διοίκηση, σοβαρά θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, 6.000 εργαζομένους και δραστηριότητες σε 30 χώρες- σε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό Όμιλο με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Μίλησε για την εγκαθίδρυση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων και Αμοιβών και την Πολιτική Αποδοχών, μίλησε για την προσαρμογή σε θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης που επηρέασαν αρνητικά τη φήμη του ομίλου, καθώς επίσης και στην πρόοδο που έχει γίνει σε τομείς όπως το Ανθρώπινο Δυναμικό, η Πληροφορική και η Διαχείριση Κινδύνων.

Τόνισε επίσης ότι «διαλύσαμε τα ενδοομιλικά “σιλό”, εγκαθιστώντας κεντρικό έλεγχο για τις θυγατρικές και επιτρέποντας την οριζόντια συνεργασία σε σχέση με την παραδοσιακή κάθετη πρακτική του παρελθόντος. Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι θυγατρικές θα λειτουργήσουν με εναρμονισμένη ομιλική στρατηγική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ