Χρήστος Χαρπαντίδης: Δεν θέλουμε να εξαιρεθεί το IQOS από τον αντικαπνιστικό

“Θέλουμε οι Έλληνες να σεβαστούν τον νέο νόμο και να σταματήσουν να καπνίζουν. Δεν θέλουμε να εξαιρεθεί το IQOS από τον αντικαπνιστικό, ακόμα και αν αυτό έρχεται αντίθετα στα συμφέροντα της εταιρείας”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των δράσεων της εταιρείας για την ελάττωση του καπνίσματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης, η Παπαστράτος έχει κάνει κάλεσμα σε εταιρείες, φορείς και κράτος με σκοπό να βοηθήσουν όλοι από την μεριά τους να εκπληρωθεί ο στόχος που τέθηκε, για 1.000.000 λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2021. 

Σε ότι έχει να κάνει με την μέχρι στιγμής πορεία της Παπαστράτος, αλλά και την αποδοχή που έχει η νέα της προσπάθεια από το καταναλωτικό κοινό, ο κ. Χαρπαντίδης διευκρίνισε πως το IQOS έχει αποκτήσει περίπου 8% στο σύνολο των καπνικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς. 

Τόνισε πως οι χρήστες του IQOS υπολογίζονται περίπου σε 210 χιλ., ενώ περίπου 90 χιλ. είναι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων πάσης φύσεως. Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε πως 300 χιλ. συνάνθρωποί μας έχουν ήδη απομακρυνθεί από το παραδοσιακό κάπνισμα και έχουν στραφεί στα εναλλακτικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, θεωρώ εφικτό το στόχο που βάλαμε στην καμπάνια μας την μείωση των καπνιστών κατά ένα εκατ. μέσα σε ένα χρόνο”, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, το IQOS κυκλοφορεί ήδη σε 54 αγορές, με τους χρήστες του προϊόντος να έχουν φτάσει σε περίπου 13 εκατ., κάτι που… δικαιώνει τον όμιλο Philip Morris International, που επί περίπου μια δεκαετία, δαπανούσε για επενδύσεις περίπου 300-350 εκατ. ετησίως για περίπου δέκα χρόνια. Από το 2008, η ΡΜΙ έχει προσλάβει περισσότερους από 400 επιστήμονες και ειδικούς και έχει επενδύσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια σε έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμές, και εξέλιξη του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ανάλογη ικανοποίηση υπάρχει και για την απήχηση που έχει το προϊόν και στις χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Κύπρος αλλά και η Σλοβενία, την ευθύνη των οποίων έχει η Παπαστράτος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χρήστες του IQOS έχουν ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια, με την Ιαπωνία να κατέχει τα πρωτεία. Ακολουθεί η Λιθουανία και μετά η Ελλάδα, με περίπου 200.000 χρήστες.

Υποστήριξη από την PMI και νέα προϊόντα

Ο Κ. Χαρπαντίδης τόνισε την αμέριστη βοήθεια που έχει η προσπάθεια της Παπαστράτος από την μητρική ΡΜΙ, η οποία με συνεχείς έρευνες προσπαθεί να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα τα οποία απομακρύνουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. 

Όπως επεσήμανε, μέχρι στιγμής η Phillip Morris International έχει ξοδέψει περίπου 10 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε και μήνυμα από την μητρική εταιρεία η οποία τάχθηκε στο πλευρό της Παπαστράτος για τον στόχο του περιορισμού του καπνίσματος. 

Πέρα από την έρευνα και ανάπτυξη που έχει κάνει η ΡΜΙ για το IQOS, συνεχίζει τις χρόνιες έρευνες της και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, προκειμένου να είναι έτοιμη στο σχετικά σύντομο μέλλον να παρουσιάσει την δική της πρόταση σε αυτή την κατηγορία, η οποία όμως θα συνοδεύεται από πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. 

Ο επικεφαλής της Παπαστράτος δεν αποκάλυψε το timing αυτής της κίνησης, τονίζοντας ότι “δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για τον τρόπο και το χρόνο που θα γίνει αυτό”, ενώ σε ερώτηση για το αν το νέο προϊόν ενδέχεται να “κανιβαλίσει” το IQOS που πλέον είναι η ναυαρχίδα της Παπαστράτος, επισήμανε πως “ακόμα κι έτσι, πρέπει να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, που κεντρική στόχευση έχει έναν κόσμο μακριά από το τσιγάρο και τις βλάβες που αυτό προκαλεί”.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόθεση κυκλοφορίας ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο κ. Χαρπαντίδης επεσήμανε πως δεν έχει καθοριστεί το χρονικό διάστημα που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, αλλά ούτε και το μοντέλο διάθεσης, λέγοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται η δημιουργία νέων καταστημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ