Δημήτρης Φραγκάκης: Προτεραιότητα για τον ΕΟΤ o θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός

Τη σημασία των εναλλακτικών τουριστικών προορισμών ανέδειξε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, μιλώντας σε σχετική ημερίδα στην Κρήτη.

Τις τουριστικές αναπτυξιακές στρατηγικές για την Κρήτη και τον γενικότερο ρόλο του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού στην ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα προσεχή χρόνια, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας σήμερα στο διεθνές workshop / επιστημονικό εργαστήριο του δικτύου UNITWIN-UNESCO «Tourism, Culture, Sustainable Development» με θέμα «Δίκτυο Μοναστηριών Κρητικής Αναγέννησης».

Το workshop διοργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης υπό την αιγίδα του ΕΟΤ από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου και οι εργασίες του πραγματοποιούνται στις μεσαιωνικές μονές Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων (Χανιά), Μονή Γωνιάς (Χανιά), Αγία Αικατερίνη του Σινά (Ηράκλειο) και Μονή Αρκαδίου (Ρέθυμνο). Αντικείμενο του workshop είναι η αναζήτηση τρόπων συγκρότησης δικτύου μοναστηριών στην Κρήτη με έμφαση στις βενετσιάνικες μονές και στόχος η ενίσχυση του θρησκευτικού-πολιτιστικού τουρισμού, οι δυνατότητες ένταξης ενός μέρους του δικτύου στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ευρύτερα η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Στην τοποθέτησή του, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον παγκόσμιο τουρισμό, σημείωσε πως «είναι μια αποφασιστική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, αφού οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα καθορίσουν τον τουρισμό του αύριο. Για να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό σε σταθερή βάση, πρέπει να θέσουμε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Η βιωσιμότητα και η αειφορία του τουριστικού μας προϊόντος, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό τα προσεχή χρόνια και σημαντικούς παράγοντες επιλογής ενός προορισμού, άρα θα τον καταστήσουν και πιο ανταγωνιστικό».

Σε αυτό το πλαίσιο «ο ρόλος του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού είναι κρίσιμος» υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης και για το λόγο αυτό «αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΟΤ». Τέλος, ο κ. Φραγκάκης επισήμανε τον ρόλο της συνεργασίας με τους φορείς της Εκκλησίας για την επιτυχία στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ο βιώσιμος τουρισμός, καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι μία κρίσιμη πρόκληση αλλά και ένας απόλυτα εφικτός στόχος».

Στο δίκτυο UNITWIN-UNESCO «Tourism, Culture, Sustainable Development» συμμετέχουν 30 πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, με συντονιστή το Université Paris I Panthéon - Sorbonne, ενώ στο workshop λαμβάνουν μέρος εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο δίκτυο UNITWIN-UNESCO, καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησίας και των τοπικών επιστημονικών και τουριστικών φορέων.