Κρουαζιέρα: Το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη του τουρισμού

Περισσότερα από 40 κρουαζιερόπλοια με τουλάχιστον 450 αφίξεις, θα υποδεχθεί για τη φετινή περίοδο το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το ντεμπούτο για τη φετινή τουριστική περίοδο έγινε ήδη με δύο κρουαζιερόπλοια το «Mein Schiff 5», με περίπου 1.000 επιβάτες και του «Costa Luminosa» με 600 επιβάτες.

Το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της κρουαζιέρας για το 2021 έχει ήδη ξεκινήσει, με το λιμάνι του Πειραιά να συγκεντρώνει για ακόμη μία φορά τα πρωτεία του κλάδου στην ανατολική Μεσόγειο, αφού σύμφωνα με στελέχη του κλάδου η «ανταγωνίστρια» Καραϊβική ακόμη παραμένει «κλειστή» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Η προσπάθεια πραγματοποιείται σε ένα δυσμενές περιβάλλον λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ωστόσο στα θετικά παραμένει η αγάπη των ξένων τουριστών για την Ελλάδα.

Περισσότερα από 40 κρουαζιερόπλοια με τουλάχιστον 450 αφίξεις, θα υποδεχθεί για τη φετινή περίοδο το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το ντεμπούτο για τη φετινή τουριστική περίοδο έγινε ήδη με δύο κρουαζιερόπλοια το «Mein Schiff 5», με περίπου 1.000 επιβάτες και του «Costa Luminosa» με 600 επιβάτες.

Το λιμάνι του Πειραιά σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, αποτελεί σύμφωνα με φορείς της κρουαζιέρας, υπόδειγμα για την ασφαλή διέλευση των επιβατών και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, εξυπηρετώντας το σύνολο των κρουαζιερόπλοιων που έχουν αιτηθεί να το επισκεφθούν. 

Παράλληλα τόσο στο μεγάλο λιμάνι όσο και σε άλλα λιμάνια υπάρχει κινητικότητα έτσι ώστε να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα υγείας. 

Ως το τέλος του μήνα στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 12 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ΟΛΠ, εντός του προβλήτα Κρουαζιέρας έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής τρεις αίθουσες για τη χρήση τους ως εγκαταστάσεις Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το προσωπικό της Περιφέρειας για την υγειονομική επίβλεψη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της covid-19. 

Πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια προγραμματίζονται να επισκεφθούν 45 ελληνικά λιμάνια μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου φέτος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. 

Aida, Celebrity, Costa, Hapag Lloyd, MSC, Norwegian, Royal Caribbean, Seabourn, Silversea και TUI, μαζί με την Celestyal Cruises, έχουν σχεδιάσει σημαντικά προγράμματα κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο γι αυτήν την καλοκαιρινή σεζόν. 

Ο Πειραιάς θα είναι το homeport για κρουαζιερόπλοια της Azamara Cruises, Celebrity Cruises, της Celestyal Cruises, της Holland America Cruise Line, της Norwegian Cruise Line, της Seabourn Cruises και της Silversea Cruises. 

Μάλιστα η Celebrity επέλεξε το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας για το παγκόσμιο ντεμπούτο του νεότερου σκάφους της, του «CelebrityApex». 

Ακόμα, η Κέρκυρα και το Ηράκλειο στην Ελλάδα είναι λιμάνια που ξεχωρίζουν στο σχεδιασμό των εταιρειών για homeporting. 

Η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία πριν την πανδημία άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα προσφέροντάς άμεσα και έμμεσα σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας.