Ελληνικός Τουρισμός: Σχέδιο «επανεκκίνησης» με διεθνές σύνθημα «All You Want Is Greece»

Οι «Μεγάλοι Πρωταγωνιστές» της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα μίλησαν στο emeaGr για την εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης του πλέον σημαντικού «πυλώνα» της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασαν τις θέσεις, τις εκτιμήσεις και την αισιοδοξία τους παρά την επίδραση της πανδημίας.

Σήμερα ξεκινάει επίσημα η φετινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα για το 2021, όπως είχε δηλώσει στις 9 Μαρτίου -και επιβεβαίωσε στις 5 Απριλίου- ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μια ημέρα συμβολική με ιδιαίτερη αξία καθώς το «άνοιγμα» του τουρισμού στην χώρα μας γίνεται για δεύτερη χρονιά υπό την…σκιά της πανδημίας αλλά και υπό την καταλυτική επίδραση του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος – γνωστό και με την ονομασία, Επιχείρηση «Ελευθερία» – που δημιουργεί με ταχύτατους ρυθμούς ανοσία και αισιοδοξία για το μέλλον.

Με αφορμή την «Πρώτη Ημέρα» της φετινής τουριστικής σεζόν, το emeaGr μίλησε με τους εκπροσώπους από τους σημαντικότερους φορείς και οργανισμούς του κλάδου για την νέα, εθνική, προσπάθεια «επανεκκίνησης». Οι «Μεγάλοι Πρωταγωνιστές» της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας καταθέτουν τις απόψεις τους και εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για την «ολική επαναφορά» του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. 

Άλλωστε, σύμφωνα με την χθεσινή ομιλία του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε όλους τους τομείς: «Η χώρα μας φέτος επέλεξε να δώσει ένα καθαρό μήνυμα ότι μπορεί να “ανοίξει” ο τουρισμός με κανόνες και σεβασμό στην υγειονομική ασφάλεια. Υπάρχουν όλα τα δείγματα πως θα πάμε καλά, αν και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Θα είναι μια χρονιά βέβαια του “late booking”.Στη Γαλλία είμαστε πρώτοι στην ζήτηση, ενώ από τις ΗΠΑ θα υπάρχουν πολλές πτήσεις και είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στις κρατήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ενδιαφέρον και είμαστε τρίτοι στις κρατήσεις. Στη Γερμανία δεν χρειάζεται καραντίνα για όσους επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα. Είμαι πολύ αισιόδοξος και για τους τουρίστες από τη Ρωσία. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όσον αφορά στο πράσινο πιστοποιητικό, θα είμαστε έτοιμοι από την πρώτη ημέρα. Η ασφάλεια και η τουριστική οικονομία μπορούν να βρεθούν σε ισορροπία και εμείς είμαστε έτοιμοι».

Το μεγάλο αφιέρωμα του emeaGr στον τουρισμό γίνεται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Warply.

Αλέξανδρος Βασιλικός

Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)

«Όλοι ένα, για το κοινό καλό»

Αλέξανδρος Βασιλικός

Ο ελληνικός τουρισμός κάνει τη δική του προσπάθεια, μαζί με την επανεκκίνηση του συνόλου της οικονομίας. Ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως πάντα. είναι στην «πρώτη γραμμή», παρά τα πλήγματα και τις απώλειες που έχει υποστεί, προκειμένου να δώσει τον καλύτερο εαυτό του και να συνεισφέρει στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας. Είμαστε αισιόδοξοι, χωρίς να υποτιμούμε τις αβεβαιότητας που υπάρχουν και είναι ακόμη πολλές. Η Ελλάδα παραμένει ελκυστικός και δημοφιλής προορισμός στην παγκόσμια αγορά και ο στόχος είναι αυτή η διαφαινόμενη ζήτηση να εκφραστεί σε κρατήσεις έστω και “last minute”. Η ισχυρή τάση που καταγράφεται με συντριπτικό ποσοστό μεταξύ των συναδέλφων αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα των επιχειρήσεων κι αυτό θα συμβεί σταδιακά μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Σίγουρα δεν είναι όλα στο χέρι μας και οι ξενοδόχοι οφείλουμε να εστιάσουμε σε όλα αυτά που πραγματικά είναι. Με την πολύτιμη εμπειρία της περσινής σεζόν κατά την οποία πετύχαμε μια άριστη υγειονομική διαχείριση είμαστε πανέτοιμοι να εφαρμόσουμε με σχολαστικότητα και ακρίβεια τα νέα αναβαθμισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και με στόχο την προστασία της υγείας όλων, επισκεπτών, εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, η σοβαρότητα και η ταχύτητα στην υλοποίηση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος όπως και η πλήρης κάλυψη των νησιών της χώρας με εμβόλια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενισχύουν τόσο την υγειονομική θωράκιση όσο και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Το προφίλ ασφάλειας της χώρας συνιστά απόλυτα κρίσιμη διάσταση του τουριστικού προϊόντος μας και αυτό το καλοκαίρι. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να επιτύχουμε την ανοιχτή και ασφαλή ελληνική φιλοξενία. Ας μη ξεχνάμε πως η φιλοξενία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα και ταυτόχρονα δημιουργεί αλυσίδες αξίας και φέρνει οφέλη για ακόμη 17 κλάδους και 9 τομείς της οικονομίας. Κάθε ευρώ στη φιλοξενία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και θα συμβάλλει καταλυτικά στην επούλωση των πληγών της πανδημίας και στην πολυπόθητη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Επιπλέον η φιλοξενία είναι κομμάτι του τρόπου ζωής μας. Προωθεί τις αξίες της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε. Μιας κοινωνίας ανοιχτής , με σεβασμό στη διαφορετικότητα, με ισότητα των φύλων και κατανόηση των λαών. Πάνω από στερεότυπα και συλλογικούς φόβους. Παρέχοντας ευκαιρίες στις γυναίκες και στους νέους και δημιουργώντας δυνατότητες ανάπτυξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εν κατακλείδι, ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Γι’ αυτό και στην προσπάθεια που κάνουμε δεν περισσεύει κανένας. Όλοι ένα, για το κοινό καλό. Όσο πιο βελτιωμένη είναι η υγειονομική πραγματικότητα της χώρας τόσο θα αίρονται τυχόν επιφυλάξεις και θα υποχωρεί η ανασφάλεια και αντίστοιχα τόσο πιο ρεαλιστική θα γίνεται η ελπίδα για μια σεζόν με οφέλη για όλους, σε όλη την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ