Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Ανάγκη για μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική στον τουρισμό

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το 2021 ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για προβλέψεις που αγγίζουν το 50% των εσόδων του 2019, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε το πρώτο τρίμηνο του έτους εξ' ολοκλήρου χαμένο για τον ελληνικό τουρισμό

Για την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία κεντρική πολιτική στο θέμα των ταξιδίων στην Ευρώπη, τις απώλειες που ξεπέρασαν το 80% των εσόδων που είχε ο ελληνικός τουρισμός το 2019, αλλά και για τον χαμένο -σε επίπεδο 100%- τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2021 μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο κ. Ρέτσος χαρακτήρισε το 2020 πρωτοφανή χρονιά κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός πέρασε -και εξακολουθεί να περνάει- την πιο μεγάλη κρίση του.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αγώνα επιβίωσης, ο οποίος δεν είναι αγώνας επιβίωσης μόνο του ελληνικού τουρισμού, είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, της οικονομίας και γενικότερα του πλανήτη μας, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η στρατηγική του ΣΕΤΕ από την αρχή ήταν να κινηθούμε με άξονα τον ρεαλισμό και τη σοβαρή διεκδίκηση. Τα μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας στους εργαζόμενους και στήριξαν τις επιχειρήσεις, επούλωσαν, αλλά δεν έκλεισαν πληγές. Γι' αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των δημιουργικών προτάσεων και της διεκδίκησης», σημείωσε.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι δεν βλέπει μεγάλες ανακατατάξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ξενοδοχείων καθώς όπως επεσήμανε «τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλάζουν χέρια από το 2009». Συμπλήρωσε ότι «είναι προφανές πως κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν» ενώ σημείωσε ότι ο «οικογενειακός χαρακτήρας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα» και η αναστολή των τραπεζικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2021 δίνουν μια ανάσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό. «Το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό, μην πω όλοι γιατί είναι πάρα πολύ αλληλένδετοι οι κλάδοι του τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη συντονισμένης δράσης στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρέπει μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ' αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει κ.λπ., αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Κατ' αρχήν, για παράδειγμα υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο, αλλά αν δεν γίνει και αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας είπε ότι ο κλάδος απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.

Ωστόσο τόνισε ότι βασικές αγορές μας άργησαν αρκετά να ανοίξουν, όπως η Βρετανία -τέλος Ιουλίου- και άλλες εισοδηματικά σημαντικές να μην ανοίξουν καθόλου όπως η Αμερική και η Ρωσία, με αποτέλεσμα να χαθεί ουσιαστικά και ο Ιούλιος.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το 2021 ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για προβλέψεις που αγγίζουν το 50% των εσόδων του 2019, το οποίο τεκμαίρεται από τις προβλέψεις των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών με δεδομένο ότι η υγειονομική κατάσταση θα εξελιχθεί καλά.