Στον “πάγο” ο συνεδριακός τουρισμός – Ήρθε η εποχή της εικονικής πραγματικότητας

Τι αναφέρει στο emea.gr διευθυντικό στέλεχος μεγάλης τουριστικής μονάδας στην Πελοπόννησο.

Ο κλάδος της διοργάνωσης αλλά και φιλοξενίας συνεδρίων είναι ένας από αυτούς που χτυπήθηκαν βαρύτατα από την πανδημία καθώς από τις αρχές του χρόνου, όλα τα ταξίδια άρχισαν να ματαιώνονται και οι συναντήσεις να γίνονται… εικονικές. Κι ενώ άλλοι κλάδοι αρχίζουν και ανακάμπτουν σταδιακά, η συγκεκριμένη αγορά φαίνεται να βρίσκεται στον “πάγο”, με το μέλλον της να μην προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο. 

«Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το φθινόπωρο του 2019 αλλά και του 2018 τέτοια εποχή φιλοξενούσαμε ήδη μεγάλες συνεδριακές εκδηλώσεις τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό. Ο προγραμματισμός ήταν φουλ για όλο το επόμενο τρίμηνο. Δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες καθημερινές ημέρες που δεν είχαμε μια προγραμματισμένη εταιρική εκδήλωση. Σήμερα που μιλάμε τα πάντα έχουν παγώσει», αναφέρει στο emea.gr διευθυντικό στέλεχος μεγάλης τουριστικής μονάδας στην Πελοπόννησο.

«Το δεύτερο κύμα πανδημίας που ουσιαστικά βιώνουμε στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο σηματοδοτεί και επίσημα την λήξη πριν καν αρχίσει της συνεδριακής περιόδου που μας έφερνε τους περισσότερους πελάτες και παραδοσιακά ξεκινούσε από Οκτώβριο μέχρι και Μάρτιο. Τα πάντα είναι πλέον σφραγισμένα και βρισκόμαστε στο επίπεδο μηδέν. Η χρονιά χάθηκε», αναφέρει στο emea.gr.

Όπως τονίζει όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην άνοιξη του 2021 και μετά, με την ελπίδα να έχει βρεθεί κάποια θεραπεία ή κάποιο εμβόλιο που θα μπορέσει να αποτελέσει το «διαβατήριο» για να ξεκινήσει σιγά σιγά κάποιος προγραμματισμός για το δεύερο μισό του 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Τίποτα πάντως δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν, ειδικά όσον αφορά τη διοργάνωση των μαζικών συνεδριών, αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς πολλά θα αλλάξουν σε κάθε περίπτωση.

Τα όσα λέει επιβεβαιώνονται και από πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB) που έγινε τον Ιούλιο του 2020 με στόχο την αποτύπωση του αντικτύπου της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων, ενώ παράλληλα συζητήθηκε και η ανάγκη μετάβασης στη νέα εποχή του κλάδου.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας οργανωτές συνεδρίων και εκπρόσωποι χώρων εκδηλώσεων ανέφεραν μείωση τζίρου για το 2020 άνω του 75%, καθώς και μείωση επισκεπτών/συνέδρων από το εξωτερικό άνω του 90%. Σε απόλυτο αριθμό εκδηλώσεων, 75 εταιρείες δήλωσαν ότι έχασαν τουλάχιστον 1.740 διοργανώσεις για το 2020 ενώ 43 εταιρείες από τις συνολικά 122 που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν (έως εκείνη τη στιγμή – Ιούλιος 2020), ζημιές που στο σύνολο άγγιξαν το ύψος των 67 εκατ. ευρώ. Επίσης, άνω του 60% των ερωτηθέντων έχουν μετατρέψει μέρος των διοργανώσεων σε ψηφιακές ενώ άνω του 62% των εταιρειών δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε μείωση προσωπικού (με τις εταιρείες διοργάνωσης να έχουν υψηλότερο ποσοστό από τους χώρους εκδηλώσεων).

Αναφορικά με το μέλλον της συνεδριακής αγοράς με τη ματιά των επαγγελματιών το 60% των ερωτηθέντων προβλέπουν σημαντική μείωση των διοργανώσεων το επόμενο διάστημα, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι οι ψηφιακές διοργανώσεις θα παραμείνουν, με αποτέλεσμα να επενδύουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και στην εκπαίδευση των στελεχών τους. Άνω του 50% εκτίμησε τη σταδιακή επανεκκίνηση των συνεδρίων με φυσική παρουσία, μετά το καλοκαίρι του 2021.

Αυξητικές τάσεις για διετία 2020-2022

Οι τάσεις για το συνεδριακό Τουρισμό ήταν αυξητικές για την Ελλάδα την διετία 2020-2022, καθώς είχε καθιερωθεί ως ιδανικός προορισμός στον διεθνή τουριστικό και συνεδριακό χάρτη. Τις θετικότερες προοπτικές πιο δημοφιλούς προορισμού της χώρας διατηρούσε η Αθήνα καταγράφοντας τις περισσότερες αεροπορικές αφίξεις.

Η ανοδική πορεία του συνεδριακού τουρισμού στην πρωτεύουσα ξεκίνησε το 2014, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν στην παγκόσμια κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων της ICCA (International Congress and Conference Association) κέρδισε συνολικά 23 θέσεις μόλις μέσα σε δύο χρόνια με αποτέλεσμα να βρεθεί το 2015 στην 24η θέση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2017 ήταν στη 17η θέση, φιλοξενώντας τη διοργάνωση 79 συνεδρίων, μετά πτωτική πορεία που ακολούθησε το διάστημα 2009-2012. Η μέση δαπάνη του συνεδριακού επισκέπτη σύμφωνα με στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από αρμόδιους φορείς είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του τουρίστα αναψυχής (μέσος όρος 1.490 ευρώ για τριήμερη διαμονή). Για παράδειγμα, ένα συνέδριο 1.000 ατόμων αποφέρει κατά μέσο όρο 1 εκατ. ευρώ στην οικονομία της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ