Ανοίγουν σήμερα τα σύνορα της Ε.Ε. για επιβάτες από 14 χώρες

“Μπλόκο” στις πτήσεις από τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Βραζιλία μέχρι τα μέσα του μήνα, οπότε και θα επανεξεταστεί η σχετική λίστα.

Την λίστα με τις 14 χώρες των οποίων οι πολίτες κρίνονται ως “ασφαλείς” από υγειονομικής άποψης προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Κομισιόν. Πιο συγκεκριμένα, οι 14 χώρες για τις οποίες η ΕΕ ανοίγει από σήμερα τα σύνορά της είναι: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Στην συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι πολίτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βραζιλίας και η Τουρκία, που παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων καθώς επίσης και η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και η Αλβανία.

Ειδικά, αναφορά υπάρχει για την Κίνα καθώς η σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και των υπουργών τουρισμού και εξωτερικών της Ε.Ε., αναφέρει πως “υπάρχει η πρόβλεψη να ανοίξουν τα σύνορα μόνο στον βαθμό που το Πεκίνο θα πράξει το ίδιο για τους πολίτες της ΕΕ που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στην (ασιατική) χώρα”.

Στη λίστα με τις “ασφαλείς χώρες” αναμένεται να προστεθεί και το Ισραήλ, που δεν περιλαμβάνεται στην νέα λίστα, μετά την διευθέτηση ορισμένων διμερών ζητημάτων.

Η εξαίρεση των ΗΠΑ από τον κατάλογο αυτό αναδεικνύει πως η Ευρώπη δεν είναι ικανοποιημένη με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τις αμερικανικές αρχές και θεωρεί ως “πιθανή εστία εξάπλωσης” του κορωνοϊού τους κατοίκους των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει για την Ρωσία και την Βραζιλία. 

Όπως αναφέρουν βελγικά, γαλλικά και βρετανικά ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει αυτή τη λίστα –προσχέδιο της οποίας φέρεται να ήταν έτοιμο από το περασμένο Σάββατο- με βάση την αξιολόγηση της αντιμετώπισης του κορωνοϊού από κάθε χώρα και την πορεία της πανδημίας με καθαρά επιδημιολογικά κριτήρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της ειδικής συμφωνίας για το Brexit, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία) αντιμετωπίζονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με τους ίδιους όρους με τους πολίτες της ΕΕ, παρότι η χώρα δεν αποτελεί από τις 31 Ιανουαρίου 2020 μέλος της Ένωσης και συνεπώς οι πολίτες της (παρά τις αντιδράσεις πολλών χωρών) δεν υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά τα ταξίδια τους στις χώρες – μέλη μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.

Όμως, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτρέπονται μέχρι τα μέσα του μήνα (15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, εξαιτίας της επιδημιολογικής εικόνας των δυο χωρών. Το ίδιο έχουν αποφασίσει ήδη αρκετές ακόμα χώρες της ΕΕ, όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Ιρλανδία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου να επαναξιολογούνται όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ