“Θολό” παραμένει το τοπίο στον τουρισμό – Τα προβλήματα που εντοπίζουν οι ειδικοί

Τα κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι ελλείψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς και το πρόβλημα του… μονίμως συνδεδεμένου τουρίστα

Ένα “θολό” τοπίο σκιαγράφησαν ειδικοί από τον χώρο του τουρισμού, στο σημερινό emea.live, μιλώντας για τη φετινή σεζόν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους επισκέπτες που αναμένεται να δεχτεί η χώρα μας.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, o Δημήτρης Βασιλείου, επιχειρηματίας και συνιδρυτής της επιστημονικής ομάδας “FLATOD-19”, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο από άποψη τουρισμού, μια πρόκληση που μάλιστα μεγαλώνει, καθώς όπως εξήγησε, το “άνοιγμα” της αγοράς παγκοσμίως γίνεται βιαστικά, λόγω ανταγωνισμού και οικονομικής πίεσης. 

Εξετάζοντας το θέμα από την πλευρά της, η Άννα Ζαρκάδα, Καθηγήτρια Marketing & Τουρισμού, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει,ο σύγχρονος άνθρωπος και η μόνιμη σύνδεσή του με το διαδίκτυο και τα social media. “Αν κάποιος βρεθεί στο διπλανό δωμάτιο από ένα κρούσμα κορωνοϊού, θα το tweetάρει, θα φύγει και θα το διηγείται για καιρό”, εξήγησε η Καθηγήτρια, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε σημαντικά την Ελλάδα από άποψη μάρκετινγκ.

Όσο για το τι είδος τουρίστα θέλουμε και αν υπάρχει ο λεγόμενος “υπεύθυνος επισκέπτης”, η ίδια υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε “ποιοτικό και όχι μαζικό τουρισμό”. Υπεύθυνοι τουρίστες υπάρχουν, εξήγησε, και μάλιστα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν από 25-60% παραπάνω για να έχουν πιστοποιημένες υπηρεσίες σύμφωνα με τους όρους της αειφορίας. Επομένως, το ερώτημα, ανεξαρτήτως κορωνοϊού, είναι τι είδος του τουρισμού θέλουμε σαν χώρα.

Στο συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν με τη σειρά τους και οι Γενικοί Ιατροί, Μανώλης Πατεράκης και Σπύρος Γαλάνης. Οι δύο ειδικοί συμφώνησαν ότι ο τουρισμός έχει αλλάξει πολύ από το 2010 και μετά, με την ποιότητα αλλά το οικονομικό επίπεδο των τουριστών να πέφτει σημαντικά.

Εστιάζοντας ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και εξήγησε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση κρούσματος. “Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με τους ασθενείς, τους γιατρούς, την μεταφορά στο ξενοδοχείο, ούτε ποιος θα πληρώσει”, εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε, δεν υπάρχει καμία ιατρική εμπειρία στο κομμάτι της καραντίνας. Μέχρι τώρα σε καραντίνα κατά τη διάρκεια διακοπών έμπαιναν μόνο παιδιά με ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά, όπου τα πράγματα ήταν πολύ πιο προβλέψιμα, εξήγησε και συμπλήρωσε ότι τώρα, λόγω και του ότι πολλά νησιά δεν έχουν νοσοκομεία, πρέπει να βρεθούν ξενοδοχεία που να μπορούν να νοσηλεύσουν.

Στο κομμάτι αυτό στάθηκε ιδιαίτερα και ο κ. Γαλάνης, λέγοντας ότι ακόμα κι αν υπάρξουν ξενοδοχεία καραντίνας, το κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει 2-3 δωμάτια ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Γαλάνης έβαλε επίσης άλλες δύο σημαντικές παραμέτρους στο “τραπέζι”: τον φόβο ανάληψης ευθύνης παρακολούθησης από την πλευρά των γιατρών και το οικονομικό ζήτημα, το κατά πόσο οι ασφάλειες θα καλύψουν κρούσματα Covid-19.

Ο γιατρός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχουν γιατροί να αναλάβουν τα κρούσματα, παρά μόνο επαγγελματίες που εξειδικεύονταν μέχρι τώρα στην ξενοδοχειακή ιατρική, ενώ η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο αφού πιθανότατα ο τουρίστας θα χρειάζεται να πληρώσει και ύστερα να διεκδικήσει μια (ενδεχόμενη) ασφαλιστική αποζημίωση. “Το φετινό καλοκαίρι ακυρώνεται” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάνης, κλείνοντας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σημερινό emea.live, παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ