Δύσκολη και η επόμενη τουριστική χρονιά, εκτιμούν επαγγελματίες του χώρου

Οι Δημήτρης Βασιλείου, Δρ. Μιχάλης Τοανόγλου και  Δρ. Δημήτρης Μπούχαλης μίλησαν για την "επόμενη ημέρα" του τουρισμού

Ανησυχία για τη φετινή αλλά και την επόμενη τουριστική σεζόν, εξέφρασαν ειδικοί του χώρου, μιλώντας στο σημερινό emea.live.

Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, οι Δημήτρης Βασιλείου, Δρ. Μιχάλης Τοανόγλου και  Δρ. Δημήτρης Μπούχαλης έκαναν τις δικές τους εκτιμήσεις για το μέλλον του κλάδου, αναλύοντας παράλληλα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή σε όλον τον κόσμο, λόγω της πανδημίας.

Ο Δημήτρης Βασιλείου, επιχειρηματίας και συνιδρυτής της επιστημονικής ομάδας “FLATOD-19” που αναπτύσσει εργαλεία για την διαχείριση επισκεπτών / τουριστών, με γνώμονα την προστασία της υγείας, ξεκίνησε την κουβέντα με την διαπίστωση ότι ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει μόνο τον τουρισμό, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου παγκόσμια.

Ο Δημήτρης Βασιλείου

Ο κ. Βασιλείου τόνισε επίσης ότι δεν θα καταφέρουμε “να είμαστε χαλαροί” ούτε την επόμενη σεζόν, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχουμε σχέδιο και για την μεταβατική περίοδο, που θα διαρκέσει μήνες. “Πρέπει να συζητήσουμε τους στόχους, πόσους τουρίστες θέλουμε, πρέπει να διεκδικήσουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, το κατάλληλο προφίλ τουρίστα” εξήγησε ο ίδιος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να κάνουμε ένα business plan του τουρισμού”.

Εξίσου σημαντικό, συνέχισε, είναι να αντιμετωπιστούν κάποια θέματα σε επίπεδο δομών, αλλά και να συνεργαστούν άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, ειδικότητες, υπουργεία κ.ο.κ. Σε αυτό συμφώνησε και ο Δρ. Μιχάλης Τοανόγλου, καθηγητής Τουριστικών & Ξενοδοχειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Woosong της Ν. Κορέας και σύμβουλος ξενοδοχειακών αλυσίδων.

Ο Δρ. Μιχάλης Τοανόγλου

Ο κ. Τοανόγλου τόνισε με τη σειρά του ότι χρειάζονται συνεργασίες, ανοιχτά μυαλά καθώς και αποφάσεις διαφορετικές από περίπτωση σε περίπτωση. Ο καθηγητής εξήγησε ότι “βρισκόμαστε σε ένα δραματικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει κατακλυσμικές συνέπειες” ενώ μίλησε για μια μεγάλη “παύση” στον τουρισμό.

Και αυτός, εκτίμησε ότι μπορεί η αγορά να μην επανέλθει άμεσα, τονίζοντας παράλληλα πως οι συγκεκριμένες απόψεις δεν είναι “προϊόν” απαισιόδοξης σκέψεις. “Η απαισιοδοξία εμπεριέχει ανασφάλεια και άγνοια” είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι τα λεγόμενα τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων καλεσμένων γίνονται εν γνώσει της τρέχουσας κατάστασης.

Ο κ. Τοανόγλου ανέλυσε επίσης, μαζί με τον κ. Βασιλείου, την πρωτοβουλία Flatod-19, ενώ μίλησε και για τις πρακτικές κάποιων εταιρειών, όπως οι αεροπορικές, οι οποίες κινούνται σε “γκρίζες ζώνες νομιμότητας”. Εκτενέστερα, βέβαια, για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε ο Δημήτρης Μπούχαλης, ο οποίος είναι καθηγητής Τουρισμού στο Bournemouth University της Βρετανίας και διευθυντής του e-tourism Lab.

Ο κ. Μπούχαλης παρατήρησε ότι φέτος κυριαρχεί μια τάση αποφυγής αποζημιώσεων σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού, από τους tour operators και τους ξενοδόχους έως τους πελάτες και τις αεροπορικές, με τον έναν να περιμένει από τον άλλον την “ακύρωση” για να γλιτώσει τα έξοδα.

Ο Δημήτρης Μπούχαλης

Περιγράφοντας την κατάσταση στο Bournemouth, τόνισε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει από πολύ νωρίς την δραματική μείωση της ζήτησης ενώ συμφώνησε με τους προηγούμενους ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για όλους. Μιλώντας για την Ελλάδα ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες γιατί “κανένας δεν μας χρωστάει να έρθει, επειδή το θέλουμε εμείς”.

Με αφορμή αυτό, ο κ. Μπούχαλης εξέφρασε την άποψη ότι η αγορά αυτή τη στιγμή έχει “κοπεί” σε τέσσερις κατηγορίες: αυτούς που προστατεύονται (όπως οι ηλικιωμένοι), αυτούς που έχουν χάσει πολλά χρήματα, τους “έξυπνους” που εξετάζουν αν θα πάνε διακοπές, τι θα γίνει στην αγορά, αν θα ανέβουν τα κρούσματα και, τέλος, τους “καμικάζι” που θα πάνε διακοπές γιατί απλώς δεν ενδιαφέρονται για τον κορωνοϊό.

Κλείνοντας, ο ίδιος εκτίμησε ότι η πιο σωστή εκτίμηση είναι το λεγόμενο smart tourism, η διαχείριση της πληροφορίας και η δημιουργία της εμπειρίας σε πραγματικό χρόνο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σημερινό emea.live, παρακάτω: