Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: “Να δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό”

Σε αναμονή τουριστών παραμένουν τα νησιά επεσήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Το στίγμα της τουριστικής κίνησης από την Κάρπαθο, όπου βρίσκεται, έδωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1. Αφορμή στάθηκε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τις ομορφιές του νησιού, το οποίο ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμής, όπως εξήγησε, άδειο τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους τουρίστες. Τα περισσότερα ξενοδοχεία αλλά και καταστήματα στο νησί δεν έχουν ανοίξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των κατοίκων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό.

Δεδομένων των προβλέψεων για μεγάλη μείωση των ξένων τουριστών, η έμφαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο, πρέπει να δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό, με ελκυστικές τιμές τόσο σε ό,τι αφορά τα καταλύματα όσο και στις μεταφορές – ακτοπλοϊκές και αεροπορικές. Για την γενικότερη εικόνα της αγοράς, με αφορμή και την περιοδεία του ΕΕΑ σε 12 δήμους της Αττικής για τη διανομή υγειονομικού υλικού, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι η κατανάλωση στα εμπορικά καταστήματα έχει υποχωρήσει έως και 50%, ενώ στις τουριστικές επιχειρήσεις η μείωση φτάνει έως και 95%.

Για να καταφέρουν να επιβιώσουν επαγγελματίες και επιχειρηματίες χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως υπογράμμισε, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι με τα σημερινά δεδομένα το 60% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω τραπεζών.

Ο πρόεδρος στάθηκε και στο ζήτημα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι για πολλοστή φορά ότι απαιτείται επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σημείωσε ότι απευθύνεται σε επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, τη στιγμή που το 30% των επιχειρήσεων εστίασης, το 40% των ξενοδοχείων αλλά και πολλά εμπορικά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν καθόλου. Επισήμανε ακόμη ότι οι μειωμένοι, κατά περίπου 30%, μισθοί των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα επιφέρουν και αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ