Σε “μαύρη λίστα” οι τουρίστες από Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Ρωσία, Τουρκία και ΗΠΑ!

Εκτός της λίστας των χωρών για τις οποίες από τις 15 Ιουνίου “ανοίγουν” τα ελληνικά σύνορα με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη έμειναν χώρες με “υψηλό προφίλ επικινδυνότητας”

Εκτός της εγκεκριμένης λίστας του υπουργείου Τουρισμού με τις χώρες που θα γίνονται “αποδεκτοί” τουρίστες από τις 15 Ιουνίου έμειναν ορισμένες από τις σημαντικότερες «αγορές» του ελληνικού τουρισμού λόγω του υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση κρουσμάτων και την δημιουργία νέων εστιών εξάπλωσης του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στην χώρα μας. 

Σε αυτή την ανεπίσημη “μαύρη λίστα” συμπεριλαμβάνονται χώρες οι οποίες στέλνουν στην Ελλάδα εκατομμύρια τουρίστες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία αλλά και χώρες που θεωρούνται “υγειονομικές βόμβες”, όπως η Σουηδία που συνεχίζει να επιμένει στην προσπάθεια για την επίτευξη της “ανοσίας της αγέλης” (με τραγικά αποτελέσματα ως σήμερα), η Ολλανδία και η Τουρκία, όπου η κατάσταση είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη, με την κυβέρνηση να λαμβάνει αντικρουόμενα μέτρα και χωρίς αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία. Ακόμα και τα επίσημα δεδομένα για τα κρούσματα και τους νεκρούς, που ξεκίνησε να προωθεί η Τουρκία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αμφισβητούνται έντονα τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας (π.χ. με αναφορές για καταγραφή των νεκρών ως θύματα…γρίπης, πνευμονίας και άλλων αναπνευστικών παθήσεων) όσο και από διακεκριμένους επιστήμονες από το εξωτερικό. 

Στην ίδια κατηγορία υπάγεται και η Ρωσία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 388.000 (μόνο χθες καταγράφηκαν 8.599 νέοι ασθενείς) και οι νεκροί – επισήμως- έφθασαν τους 4.374, με την κατάσταση σε ορισμένες περιοχές να είναι σχεδόν εκτός ελέγχου καθώς επιβάλλεται καραντίνα ακόμα και σε ολόκληρα νοσοκομεία! 

Εισερχόμενος τουρισμός “υψηλού ρίσκου”

Πέρυσι από την Μεγ. Βρετανία προήλθαν 3,499 εκατ. τουρίστες, από την Ιταλία σχεδόν 1,553 εκατ. τουρίστες, από τη Γαλλία 1,542 εκατ. τουρίστες, από τις ΗΠΑ 1,179 εκατ. τουρίστες, από την Τουρκία 0,755 εκατ. τουρίστες, από τη Ρωσία 0,583 εκατ. τουρίστες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 4,026 εκατ. ταξιδιώτες.

Οι 6 από τις χώρες που κόπηκαν από την χθεσινή λίστα (με τις πρώτες 29 επιλεγμένες με επιδημιολογικά κριτήρια χώρες) αντιστοιχούν στο  41% των επισκεπτών, παρέχοντας το 50% των διανυκτερεύσεων και το 52% των τουριστικών εισπράξεων για την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις 29 χώρες που από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.

Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. H σχετική λίστα αναμένεται να αναθεωρηθεί (κατά πάσα πιθανότητα να διευρυνθεί) με την προσθήκη νέων χωρών, στις οποίες θα επιτραπεί η αποστολή τουριστικών γκρουπ και μεμονωμένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου. Όμως, με βάση τα σημερινά δεδομένα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Ενδεχομένως, η εξαίρεση για την Σουηδία να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες ακόμα, παρά τις πολιτικές πιέσεις από την Πρεσβεία στη Αθήνα και από τους εκπροσώπους της σκανδιναβικής χώρας (ανάμεσά της και μια επίτροπος) στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το “άνοιγμα” των συνόρων των χωρών της Μεσογείου. Με δεδομένο όμως ότι γειτονικές χώρες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο στους πολίτες της Σουηδίας στο έδαφός του λόγω της αδυναμίας ελέγχου των πραγματικών (ασυμπτωματικών και μη) ασθενών, το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες στην παρούσα φάση. 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ