Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Πρόβλεψη συρρίκνωσης κατά 70% για το 2020

Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης τα τρία πιθανότερα σενάρια δείχνουν μείωση των τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 58% και 78%, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες.

Συρρίκνωση του παγκόσμιου τουρισμού κατά 70% ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO)για το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού.

Πρόκειται για την σημαντικότερη πτώση από τότε που άρχισε να καταγράφεται η τουριστική κίνηση σε διεθνές επίπεδο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ακόμα και στην διάρκεια της μεγάλης κρίσης της περιόδου 2008-2010 ο παγκόσμιος τουρισμός είχε περιορισμένη πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανάκαμψη καταγράφηκε μετά από δυο χρόνια. 

Σύμφωνα με την νέα έρευνα του  Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι μια μείωση της τάξης του 70%. Όμως, ο διεθνής οργανισμός έχει επεξεργαστεί (με την βοήθεια μαθηματικών μοντέλων) τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 μπορεί να μειωθεί από 58% ως και 78%, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες και θα επιτρέψει τις διεθνείς μετακινήσεις. Όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται όμως στην βασική υπόθεση πως τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά τα σύνορα των περισσότερων τουριστικών προορισμών στον κόσμο.

“Φέτος θα δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να παραμένουν στη χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν την λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στην τουριστική αγορά νέες τάσεις, να καταγράφονται νέες προτιμήσεις και να αναδεικνύονται νέες προτεραιότητες των ταξιδιωτών. Για παράδειγμα, οι προτεραιότητες των τουριστών αλλάζουν καθώς επιλέγουν πλέον προορισμό με βάση την διαχείριση της πανδημίας και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Μια άλλη τάση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την κρίση του κορωνοϊού και αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στους επόμενους μήνες σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα αφορά στις διακοπές σε αγροτικές περιοχές με αντίστοιχη μείωση του τουρισμού στις πόλεις (citybreaks).

“Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, διότι προσφέρει επιπλέον έσοδα σε περιοχές οι οποίες συχνά πλήττονται από την αστυφιλία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια τάση η οποία με τον κορωνοϊό λαμβάνει επιπλέον ώθηση. Τα ταξίδια στα χωριά και στα βουνά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες. Αντιθέτως, θα υποστεί αρχικά μείωση ο αστικός τουρισμός” εξήγησε ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, έχοντας την πλήρη εικόνα από τα συμπεράσματα της έκθεσης. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είχε ασχοληθεί με το θέμα τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας την στροφή προς τις αγροτικές περιοχές και ως πιθανή λύση για την υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση που διαπιστώνεται σε πολλές χώρες, ειδικά με την ανάπτυξη μιας νέας μεσαίας τάξης, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Τέλος, όσον αφορά στο μέλλον του παγκόσμιου τουρισμού, ο κ. Πολολικασβίλι τόνισε πως παραμένει αισιόδοξος καθώς με βάση τα ιστορικά στοιχεία του οργανισμού κατά το παρελθόν σε παρόμοιες κρίσης (λ.χ. έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις) έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα: ” Ο κλάδος είναι πολύ ανθεκτικός. Θα περάσει σίγουρα για αρκετός χρόνος μέχρι να ξαναδούμε τα ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων”. 

Για το 2021 δεν μπορεί να γίνει ακόμα μια ασφαλής πρόβλεψη με τα σημερινά δεδομένα αλλά σίγουρα θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την προσπάθεια ανάκαμψης του τουρισμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ