Ο ιατρικός κόσμος ζητάει εξηγήσεις για το άνοιγμα του τουρισμού

Ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί πως οι κόποι και οι θυσίες που έκαναν τόσο οι ίδιο όσο και ο κόσμος, θα “πάνε στράφι”

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον ιατρικό κόσμο, ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. 

Όπως επισημαίνουν γιατροί με τους οποίους μίλησε το emea, η απόφαση ήταν βιαστική και μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να λύσει. Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, τόσο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, όσο και για να αντιμετωπιστούν τα (απευκταία) κρούσματα που μπορεί να παρουσιαστούν στις τουριστικές περιοχές. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αρκετοί γιατροί στο emea, αυτό που θα πρέπει να γίνει για να ελαχιστοποιηθει ο κίνδυνος και να μην “πάνε στράφι” οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχει κάνει ο ιατρικός κόσμος αλλά και οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα είναι:

  • Έλεγχος και τεστ σε όσους εισέρχονται αλλά και εξέρχονται από τη χώρα μας. Όπως επεσήμαναν, το θέμα δεν είναι μόνο να είμαστε σίγουροι για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα, αλλά και για αυτούς που φεύγουν από αυτή προς άλλους προορισμούς, καθώς ενισχύει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. 
  • Συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών και των κινήσεων όσων εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να υπάρξει άμεση αντίδραση και έλεγχος επαφών σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. 
  • Ενίσχυση των ιατρικών υποδομών σε κομβικά νησιά, τα οποία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τόσο οι πόροι μεταφοράς ασθενών, όσο και αντιμετωπίζονται πιο άμεσα τα περιστατικά. 

Ο ιατρικός κόσμος, όπως μεταφέρεται από το ρεπορτάζ του emea, αν και έντονα προβληματισμένος με τις αποφάσεις του κράτους για το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένει τις σημερινές τοποθετήσεις του ειδικού λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση του κοινού για την πορεία της πανδημίας, πριν προβεί σε οποιεσδήποτε επίσημες και μη κινήσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ