Πακέτο 1,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τουρισμού εξετάζει η κυβέρνηση

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών με φορο-ελαφρύνσεις, κίνητρα και διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης

Πακέτο μέτρων στήριξης του τουρισμού συνολικού ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο την επανεκκίνηση την οικονομικής δραστηριότητας στον τουρισμό και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι τελικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα εγκριθούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη πριν την ανακοίνωση τους.

Πρόκειται για ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τον τουρισμό αλλά και την εστίαση που θα καλυφθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Σαββατοκύριακο συζητήθηκαν αρκετές προτάσεις, αλλά τρεις φαίνεται να είναι οι επικρατέστερες:

1. Μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης

Από όλες τις προτάσεις, εξετάζονται πλέον μόνο δυο σενάρια, είτε την υπαγωγή του συνόλου της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 13% (ο καφές και τα ροφήματα υπάγονται σε συντελεστή 24%), είτε την υπαγωγή όλων των δραστηριοτήτων εστίασης εκτάκτως για το φετινό το καλοκαίρι στον μειωμένο συντελεστή 6%, με κατάργηση της μείωσης μετά την 31η Δεκεμβρίου.

2. Μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Το βασικό σενάριο είναι η υπαγωγή εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον μειωμένο συντελεστή 6% (από 13%) σε συνδυασμό με προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Σήμερα το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

3. Προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις αεροπορικές μεταφορές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Η βασική πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα αεροπορικά εισιτήρια που για εγχώριες πτήσεις και τις ακτοπλοϊκές γραμμές στο 13% από το 24%, είτε για το διάστημα της φετινής τουριστικής σεζόν, είτε ως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν πως κοστολογήθηκαν ορισμένα από τα πιο σημαντικά εναλλακτικά σχέδια παροχής οικονομικών κινήτρων για την ανακαίνιση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες θα λειτουργήσουν για μικρό χρονικό διάστημα το φετινό καλοκαίρι ή δεν θα λειτουργήσουν καθόλου την φετινή τουριστική σεζόν λόγω της πανδημίας.

Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητάει ήδη τα πλέον αποδοτικά μέτρα, για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία άμεσα και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ