Η “επόμενη ημέρα” για τον Τουρισμό: Τι λένε οι άνθρωποι του χώρου

Όσα ειπώθηκαν στο σημερινό emea live

Για το μέλλον του τουρισμού, την «επόμενη ημέρα» του τουριστικού κλάδου μετά την πανδημία μίλησαν οι Θεοχάρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Παππάς και Ανέστης Αναστασίου στο σημερινό emea live.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Γιάννης Διονάτος και ο Γιώργος Κουρκουτάς τέθηκαν τα θέματα της σεζόν, των ξενοδοχείων, της λειτουργικότητας, του προσωπικού, του τζίρου και της αειφορίας.

Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη έμφασης στην τοπική κοινωνία, το “Act Local” όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηχαηλίδης, της υποστήριξης μεταξύ κοινοτήτων, ενώ συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον άνθρωπο.

Σε γενικές γραμμές, τόνισαν ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο, η μείωση του τζίρου έως και -70% για τα ξενοδοχεία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου, κάτι που θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στο εγχώριο ΑΕΠ. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν, ενώ και όσες το κάνουν θα είναι για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα – σε σχέση με προηγούμενες σεζόν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και ο εσωτερικός τουρισμός, μετά την πρόταση του κ. Μίχαλου για «τουριστικό επίδομα» στους Έλληνες. Πάνω σε αυτό, το συμπέρασμα που βγήκε από τη συζήτηση είναι ότι, ακόμα και αν οι Έλληνες αποφασίσουν να ταξιδέψουν, ο όγκος του τουρισμού δεν θα είναι πρακτικά μεγάλος, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν τα «πατήματά» τους κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Σίγουρα, η κρίση αυτή αποτελεί όμως μια ευκαιρία για τη βραχυχρόνια μίσθωση και της ενοικιάσεις σπιτιών, βιλών και bungalows, όπως τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης. Αυτό γιατί, όσοι σκέφτονται να ταξιδέψουν απομακρύνονται πλέον από την ιδέα του ξενοδοχείου που θα φιλοξενεί πολλά άτομα, σε αρκετούς κοινόχρηστους χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την αειφορία, θα βοηθήσει την κατάσταση εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Παππάς. Είναι μάλιστα ευκαιρία, τόνισε, να υιοθετήσουμε τώρα αυτό το μοντέλο στον τουρισμό.

Κλείνοντας τη συζήτηση, οι καλεσμένοι του emea.live τόνισαν πως το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι δύσκολο τουριστικά, κάνοντας ο καθένας τη δική του πρόβλεψη για τη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο συμφώνησαν πως το 2021 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά.

Δείτε ξανά ολόκληρη τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του τουρισμού, εδώ.

Οι καλεσμένοι

Ανέστης Αναστασίου

.

Ο Ανέστης Θ. Αναστασίου είναι υπεύθυνος των προγράμματων Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο και διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ο Ανέστης Αναστασίου

Συγχρόνως, από το 2001 διοικεί την εταιρεία AA+Partners, η οποία παρέχει εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, με εξειδίκευση στον χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Η διδακτική και εισηγητική του εμπειρία υπερβαίνει τις 9000 ώρες και ειδικεύεται σε θέματα: διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, εξυπηρέτησης πελατών και πωλήσεων, βελτίωση απόδοσης ανθρώπων και οργανισμών, και στην εκπαίδευση εκπαιδευτών.

Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (University College London) με μεταπτυχιακά στη Διαχείριση Ενεργειακών Συστημάτων (City University), στο Διεθνές Μάνατζμεντ (Kings College London & London School of Economics), στις Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), καθώς και κάτοχος του Proficiency in Hospitality Management (Ecole Hotelier Lausanne).

Δρ Ιωάννης Παππάς


Ο Δρ Ιωάννης Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της GREEN EVOLUTION AE, και Διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού για την περιοχή της Μεσογείου.

Ο Δρ Ιωάννης Παππάς

Είναι Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός, με πάνω από 29 χρόνια εμπειρίας σε διάφορους τομείς της επιστήμης, με επίκεντρο την Αειφορία του Τουρισμού, την ενεργειακή απόδοση και την περιβαλλοντική αποδοτικότητα σε υποδομές και κτίρια, τον έλεγχο ή την παροχή συμβουλών στην πιστοποίηση εταιρειών και στην τεχνολογική εφαρμογή των μεθοδολογιών προσαρμογής και μετριασμού του κλίματος.

Είναι επικεφαλής Αξιολογητής του GSTC για Προορισμούς στην EMEA, Επιθεωρητής στα πιο σημαντικά συστήματα πιστοποίησης Αειφόρου Τουρισμού, για ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Προορισμούς, καθώς και επικεφαλής εκπαιδευτής του GSTC για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, είναι επικεφαλής της Ομάδας του GSTC για την συμφωνία με το Υπουργείο Τουρισμού στο θέμα Αειφορία και νέα Εθνική Στρατηγική.

Θεοχάρης Μιχαηλίδης

Ο Θεοχάρης Μιχαηλίδης

Ο Θεοχάρης είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Vilaman IKE, μιας εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Vacation Rental Management Agency).

Είναι σε αυτό το χώρο απο το 2009 και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 20 διαμερίσματα στην Αθήνα και 50 βίλες σε Πάρο, Μυκονο, Ανδρο, Λημνο και Μονεμβασια μέσα απο το site αλλά και όλους τους μεγάλους OTA’s.

Στην προηγούμενη του ζωή, ο Θεοχάρης Μηχαηλίδης ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων  σε θέματα τεχνολογίας αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ