Σε δραματική κρίση ο τουρισμός

Δεν υπάρχει ούτε ένα τουρίστας στα νησιά

του Διονύσιου Κηλίδη

«Δεν κυκλοφορεί ούτε ένας τουρίστας στο νησί. Η κατάσταση πλόες είναι απελπιστική», αναφέρει στο emea ιδιοκτήτης μικρής ξενοδοχειακής μονάδας στην Σαντορίνη.

Φέτος είχαμε προγραμματίσει να ανοίξουμε για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου και να κλείσουμε τέλη Νοεμβρίου, παρατείνοντας την λειτουργία μας κατα τρεις μήνες σε σχέση με πέρυσι. Τα μηνύματα μέχρι και μερικές εβδομάδες πριν ήταν εξαιρετικά. Η μονάδα μας είχε πληρότητα 80% για τον Απρίλιο και κρατήσεις ανοδικές για όλους τους μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο, μας αναφέρει.

Τον Απρίλιο ακυρώθηκαν τα πάντα, άλλωστε η πολιτεία έκλεισες όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες. Υπάρχουν όμως ακυρώσεις για τους επόμενους μήνες. Τα πράγματα δείχνουν εξαιρετικά δύσκολα.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νησιά που σιγά – σιγά ξεκινούσαν την τουριστική περίοδο και φυσικά στην Αθήνα.

Όπως τονίζουν σε δημόσιες παρεμβάσεις στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, ο τουρισμός είναι ο κλάδος που σε κάθε περίπτωση θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία. Ακόμη και στο απίθανο σενάριο να εξαφανιζόταν και σήμερα ο κορωνοϊός οι ζημιές στο παγκόσμιο τουρισμό ανέρχονται ήδη σε πολλά δισ. ευρώ ή δολάρια, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας.

Για το 2020 η κατάσταση είναι μη διαχείριση, το ζητούμενο πλέον στο τομέα του τουρισμού είναι να παραμείνουμε ζωντανοί ώστε να επανασχεδιάσουμε την στρατηγική μας, αναφέρει σε δραματικό τόνο.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα πολλές από τις νέες μονάδες που προγραμμάτιζαν να ανοίξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες αναστέλλουν την λειτουργία τους μέχρι νεοτέρας.

Μια νέα αβέβαιη εποχή ανατέλλει για έναν από τους πιο ισχυρούς κλάδους της οικονομίας διεθνώς, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει επανεκκίνηση και με τι ρυθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ