Τι επιφυλάσσει το 2021 για τους φίλους της τεχνολογίας;

Καινοτομίες, ανακατατάξεις και κυρίως νέα smartphones, laptops και smartwatches που θα αλλάξουν τα έως τώρα δεδομένα

Μπορεί μόλις να καλωσορίσαμε το 2021, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ωστόσο έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται εδώ και καιρό πυρετωδώς για την είσοδο στη νέα χρονιά που υπόσχεται χωρίς αμφιβολία καινοτομίες, ανακατατάξεις και κυρίως νέα smartphones, laptops και smartwatches που θα αλλάξουν τα έως τώρα δεδομένα, προσφέροντας καινούριες εμπειρίες και νέες δυνατότητες.

Η βιομηχανία των smartphones ανασυντάσσεται

Η πανδημία της covid-19 επέφερε σημαντικό πλήγμα στη βιομηχανία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να επανασχεδιάσουν εξ’ ολοκλήρου τη στρατηγική τους για το λανσάρισμα των προϊόντων τους, με την κυκλοφορία πολλών εξ’ αυτών να μετατίθεται στη νέα χρονιά, ενώ ακόμα και το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας ακυρώθηκε για πρώτη φορά από το 2006 όταν και εγκαινιάστηκε ο θεσμός για πρώτη φορά. Οι επιπτώσεις της πανδημίας ωστόσο φαίνεται να πείσμωσαν τη βιομηχανία των smartphone η οποία ετοιμάζεται για ολικό comeback στις αρχές του νέου έτους έχοντας στη φαρέτρα της το ταχύτατο δίκτυο 5G που επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες του κόσμου. Ποιες όμως είναι οι νέες κυκλοφορίες που αναμένεται να κλέψουν την παράσταση;

Samsung Galaxy S21/S30

Τα τελευταία χρόνια είθισται οι ανακοινώσεις της Samsung για τις σειρές ‘’S’’ να λαμβάνουν χώρα τον Φεβρουάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται φέτος να έχουμε μια πρώτη ματιά της σειράς Galaxy S21/S30 ακόμη και στις αρχές Ιανουαρίου.
Είναι πιθανόν, η νέα σειρά της κορεατικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει τον καινούριο επεξεργαστή Snapdragon 888 ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέτει τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο 5G.

Η Samsung δεν σχεδιάζει μια ολική αναμόρφωση, αντ’ αυτού επιλέγει την αναβάθμιση των ήδη γνωστών specs των προηγούμενων σειρών smartphone. Οι νέες οθόνες θα διατηρήσουν τα 120Hz (ενδεχομένως ακόμα τα 144Hz) όπως και της κάμερες 108 Mp που χρησιμοποιήθηκαν για τα μοντέλα του 2020. Η μεγάλη αλλαγή θα αφορά τη φόρτιση με τα S21/S30 να φτάνουν ακόμα και τα 65W.

Apple iPhone SE Plus

Η νέα σειρά iPhone SE κυκλοφόρησε τον Απρίλιο αλλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα iPhone την ίδια στιγμή δεν κυκλοφόρησε το Plus μοντέλο. Η εταιρεία αποφάσισε να δουλέψει περισσότερο πάνω στο SE Plus το οποίο δε θα κυκλοφορήσει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται απλά για μια μεγαλύτερη έκδοση του iPhone SE. Σύμφωνα με τον Ming-Chi Kuo, γνωστό για τις έγκυρες πληροφορίες που μεταφέρει από το εσωτερικό της Apple, το νέο μοντέλο πρόκειται να διαθέτει οθόνη 5,5 ή 6,1 ιντσών ενώ βασικό του χαρακτηριστικό θα είναι ένα ‘’full-screen design’’ όπως αυτό της σειράς iPhone 11. Δεν αποκλείεται επίσης να ενσωματώνει τεχνολογία Touch ID στο power button.

Huawei P50

Μετά τη σειρά Mate 40, η κινεζική εταιρεία έχει στα «σκαριά» τη νέα σειρά P50 η οποία, αν δεν αλλάξει κάτι στο μοντέλο λανσαρίσματος, θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάρτιο. Η νέα σειρά της Huawei θα περιλαμβάνει τρία νέα smartphone (P50, P50 Pro και P50 Pro Plus) με την τιμή του τελευταίου να ξεπερνά κατά πάσα πιθανότητα τα 1.000 δολάρια.

Επεξεργαστής της νέας σειράς αναμένεται να παραμείνει ο Kirin 9000 ο οποίος χρησιμοποιείται και στα Mate 40, ενώ τα P50 θα δανειστούν από τους προκατόχους τους και ορισμένα χαρακτηριστικά της κάμερας. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να δούμε τα πρώτα smartphone της Huawei με οθόνες 120 Hz αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως όριο θα είναι τα 90Hz.

Το 2021 θα οδηγήσει τα laptop στην επόμενη γενιά

Το 2020 παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας ήταν μια καλή χρονιά για τους φίλους των laptop. Από το νέο καινοτόμο Macbook Air μέχρι το αφάνταστα ελαφρύ gaming laptop Zephyrus G14 της Asus, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Οι εταιρείες για το 2021 ετοιμάζουν πρωτοποριακές τεχνολογίες που θα αλλάξουν το χαρακτήρα και τις δυνατότητες των φορητών υπολογιστών.

Νέες mobile GPUs από την AMD και την Nvidia

Από τα μέχρι δεδομένα, το 2021 αναμένεται να είναι χρονιά σημείο αναφοράς για τα gaming laptops με τις AMD και Nvidia να σχεδιάζουν την κυκλοφορία των mobile εκδοχών για τις κάρτες γραφικών Big Navi και Ampere. Οι νέες GPU θα μπορούν να υποστηρίζουν ανάλυση 4K καθώς και τεχνολογία ray tracing για mid και high range μοντέλα ενώ παράλληλα υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλά frame rate.

Ωστόσο οι δύο εταιρείες θέλοντας να παραμείνουν ανταγωνιστικές εντός του 2021 θα παρουσιάσουν και πιο οικονομικές εκδόσεις για laptop κάρτες γραφικών προσφέροντας επιπλέον επιλογές στην αγορά του 1080p. Επιπλέον η τάση των gaming αλλά ιδιαίτερα ελαφρών gaming laptop θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.
Αναβαθμίσεις στα γραφικά θα προσφερθούν και για τα πιο παραδοσιακά laptop με την AMD να ετοιμάζει τη mobile σειρά επεξεργαστών Ryzen 5000 ενώ ο Tiger Lake της Intel θα αποτελεί σταθερή επιλογή για πολλά μοντέλα φορητών υπολογιστών.

Η τεχνολογία Mini LED αναβαθμίζει την ποιότητα της οθόνης

Η νέα χρονιά δε θα φέρει απλώς ισχυρότερα laptop, αλλά και βελτιωμένες οθόνες. Η τεχνολογία Mini LED έχει αρχίσει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στην βιομηχανία των φορητών υπολογιστών προσφέροντας ανώτερης ποιότητας contrast και βαθύτερες αποχρώσεις του μαύρου συγκριτικά με μια παραδοσιακή LCD οθόνη.

Το MSI Creator 17 που κυκλοφόρησε το 2020, έγινε το πρώτο laptop με οθόνη Mini LED, ενώ αρκετές εταιρείες είναι πιθανόν να ενσωματώσουν την Mini LED τεχνολογία στα προϊόντα τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες φήμες, η Apple σχεδιάζει να προσθέσει Mini LED οθόνη στο MacBook Pro 2021 αυξάνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση για οθόνες τέτοιου τύπου.

Το αρνητικό είναι πως αυτού του είδους οι οθόνες θα είναι διαθέσιμες σε μοντέλα με πολύ υψηλή τιμή τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε επαγγελματίες. Αλλά όπως συμβαίνει συχνά με την πάροδο του χρόνου οι Mini LED οθόνες σταδιακά θα καταστούν διαθέσιμες και για φθηνότερα μοντέλα.

Το 5G αλλάζει τα δεδομένα στην on-the-go πλοήγηση

Το 2020 η τεχνολογία 5G αποτέλεσε σημείο αναφοράς για smartphone μεσαίου και υψηλού κόστους. Το 2021 είναι η σειρά των φορητών υπολογιστών να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες δυνατότητες του δικτύου που κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Το Samsung Galaxy Flex 5G έχει ήδη επιβεβαιώσει πως θα συνδέεται στο νέο δίκτυο μέσω του καινούριου επεξεργαστή Tiger Lake της Intel.

Παράδειγμα αναμένεται να πάρουν πολλά καινούρια μοντέλα φορητών υπολογιστών, επιτρέποντας στους χρήστες να συνεχίζουν την πλοήγηση στο διαδίκτυο όταν βρίσκονται μακριά από το Wi-Fi τους. Οι δυνατότητες του 5G θα καταστούν ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους ταξιδεύουν ή εργάζονται εκτός σπιτιού με τα ασταθή δημόσια Wi-Fi δίκτυα να αποτελούν παρελθόν.

Φυσικά, το μεγαλύτερο ζήτημα εδώ είναι η ενσωμάτωση καρτών SIM σε laptop οι οποίες δεν συνδέονται εύκολα με φορητούς υπολογιστές ενώ οι όποιες λύσεις προς το παρόν είναι αρκετά ακριβές. Αυτό σημαίνει πως αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν τα 5G laptop θα γνωρίσουν επιτυχία ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Νέα χρονιά, νέα smartwatch για νέο στυλ

Η αγορά των smartwatch γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη με γνωστά brand να λανσάρουν συνεχώς καινούρια μοντέλα. Η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί και το 2021. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά με τους κερδισμένους να είναι αναμφισβήτητα οι φίλου των wearable. Ωστόσο δύο είναι τα μοντέλα τα οποία σύμφωνα με τους tech editors θα κυριαρχήσουν το νέο έτος.

Apple Watch 7

Η σειρά smartwatch της Apple είναι αυτή με τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων στον κόσμο με την εταιρεία να σχεδιάζει λεπτομερώς το next gen μοντέλο με στόχο τη διατήρηση των κεκτημένων της. Η Apple στις αρχές Δεκεμβρίου παρουσίασε το λογισμικό watchOS 6 πάνω στο οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα τρέχει το Apple Watch 7. Παράλληλα, το νέο smartwatch θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα App Store καθώς και μια πληθώρα ολοκαίνουριων feature.

Το Apple Watch 7 φημολογείται πως θα έχει στρογγυλό σχήμα καθώς και εφαρμογές fitness που θα μετρούν μεταξύ άλλων την απόσταση που διανύει ο χρήστης, την ταχύτητα, τις θερμίδες, τους καρδιακούς παλμούς και πολλά ακόμη. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το Apple Watch 7 θα αποτελεί το καλύτερο 4G smartwatch που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Επιπλέον φημολογείται πως το νέο μοντέλο της Apple θα έχει βελτιωμένη OLED οθόνη, μεγαλύτερη μπαταρία ενώ στα ξεχωριστά feature περιλαμβάνεται ένα σύστημα παρακολούθησης του ύπνου αλλά και ανάλυσης της ποιότητας του αέρα στην περιοχή όπου βρίσκεται ο χρήστης. Ο προκάτοχος του Apple Watch 7 έθεσε ψηλά τον πήχη και μένει να φανεί αν το νέο wearable της Apple κερδίσει και πάλι τα πρωτεία στην αγορά.

Samsung Galaxy Watch 2

H Samsung λάνσαρε το πρώτο της Galaxy Watch τον Αύγουστο του 2018, με πολλούς να υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα smartwatch για Android. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2021 η εταιρεία θα παρουσιάσει μια αναβαθμισμένη έκδοση, το Galaxy Watch 2. Αν και δεν έχουν κυκλοφορήσει πολλές λεπτομέρειες για το νέο μοντέλο της κορεατικής εταιρείας, ωστόσο οι tech editors περιμένουν ένα βελτιωμένο smartwatch το οποίο θα κοντράρει επί ίσοις όροις το Apple Watch 7 που παραμένει το φαβορί για τον τίτλο στην κατηγορία των wearable. Το νέο Galaxy Watch αναμένεται να είναι μικρότερο, διακριτικότερο, με μεγαλύτερη μπαταρία ενώ ενδιαφέρον προκαλεί η 5G έκδοση του smartwatch με την τιμή να παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται γύρω στα 400 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ