Ευρώπη εναντίον Amazon, Google και Alibaba με επενδύσεις 10 δις στο cloud computing

25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν κοινή δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία δεσμεύονται να ενισχύσουν τον τομέα του cloud

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επενδύσει έως 10 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια για να δημιουργήσει το δικό της οικοσύστημα «cloud computing» το οποίο θα μπορέσει να ανταγωνιστεί κολοσσούς εκτός ΕΕ που κυριαρχούν στον συγκεκριμένο τομέα, όπως οι Amazon, Google και Alibaba.

Όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν κοινή δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία δεσμεύουν δημόσιο χρήμα για να ενισχύσουν τον τομέα του cloud και να ιδρύσουν την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Βιομηχανικά Δεδομένα και το Cloud», μια συμμαχία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση τέτοιων έργων.

Η συμμαχία – της οποίας η χρηματοδότηση πρόκειται να αντληθεί κατά βάση από υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ – θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Η Κύπρος και η Δανία ήταν οι μόνες χώρες μέλη της ΕΕ που δεν υπέγραψαν τη δήλωση για «τεχνικούς λόγους».

Η δήλωση «αποτελεί θεμέλιο λίθο για την καθιέρωση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας cloud, η οποία θα έχει πολύ υψηλή απόδοση», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, μετά από μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών τηλεπικοινωνιών που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Ο Επίτροπος Breton έχει πιέσει σκληρά για να καταστήσει την ΕΕ παγκόσμιο κόμβο δεδομένων και να αναπτύξει δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων που θα δώσουν στην Ευρώπη ένα πλεονέκτημα έναντι των ξένων αντιπάλων της.

Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που προκύπτουν από αυτή τη στρατηγική της Ευρώπης είναι η Gaia-X, μια πολύ αναμενόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας που θέτει κοινά πρότυπα για την τεχνολογία cloud. Της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ηγούνται η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ σε πρώτη φάση, θα συμμετάσχουν 22 γαλλικές και γερμανικές εταιρείες, μέσω ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που θα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ