Η Ελλάδα κάνει άλμα στο μέλλον – Νέο data center της Microsoft στην χώρα μας

Όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο και Chief Legal Officer της Microsoft, Brad Smith

«Η Ελλάδα ταξιδεύει στον 21ο αιώνα και θα είναι με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ανακοίνωση δημιουργίας του πρώτου Data Center της Microsoft στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκδήλωση «Gr For Growth» που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση αυτής της νέας εμβληματικής συνεργασίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα καθίσταται πλέον παγκόσμιος κόμβος του cloud και εξελίσσεται με πάρα πολλού τρόπους. Η επένδυση αυτή, εξήγησε, μπορεί να αναβαθμίσει το κύρος της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός, ενώ παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οφέλη που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ.

Παράλληλα, η ύπαρξη Data Center του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας, θα προσφέρει μεγάλες και νέες δυνατότητες σε επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες. «Το όφελος που θα φέρει (η επένδυση) εκτινάσσεται, αν αποτιμηθεί η αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός ο πιο κρίσιμος βραχίονας για να κάνει η Ελλάδα το άλμα προς το μέλλον».

Πέραν των παραπάνω, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις νεοφυείς επιχειρήσεις και την επιστημονική έρευνα, σημειώνοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει σε αυτές η ταχεία και εύκολη πρόσβαση σε υπολογιστικές υπηρεσίες, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα των ψηφιακών δεξιοτήτων και του Brain Drain που μπορεί να καταπολεμηθεί με το άνοιγμα τεχνολογικών θέσεων εργασίας.

Ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα έρχεται στην Ελλάδα

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος & Chief Legal Officer της Microsoft, Brad Smith, υπογράμμισε πως το άνοιγμα του Data Center στην Ελλάδα (συνολική επένδυση 1 δις) είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η εταιρεία στα 28 χρόνια παρουσίας της στη χώρα και σημείωσε πως μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Smith, όπως είπε, είχε συναντήσει πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρχές του 2020 στο Νταβός. Εκεί είχε δείξει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει πως αν ενδιαφέρεται θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στη χώρα. «Ήταν πολύ πειστικός!» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Microsoft, εξηγώντας ότι ακολούθησαν δύο ταξίδια στη χώρα μας που οριστικοποίησαν την επένδυση.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έχει σπουδαία οφέλη για τους Έλληνες και για τις γειτονικές περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές, ανέφερε, θα είναι η ταχύτητα πρόσβασης σε υπολογιστικές υπηρεσίες, το χαμηλότερο υπολογιστικό κόστος, όπως και η αναβαθμισμένη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης, το Cloud θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στα δεδομένα των χρηστών και οφέλη στον τομέα της καθημερινής χρήσης, της ψυχαγωγίας κ.ο.κ.

«Είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα και έρχεται στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Microsoft θα «τρέξει» μέσα στην επόμενη πενταετία ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων ειδικά για την χώρα μας. «Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας αλλά θα χρειάζονται νέες δεξιότητες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι χάρη στη Microsoft οι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να τις αποκτήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ