Η Ιταλία ανοίγει δικαστικό μέτωπο με Google, Apple και Dropbox

Ο έλεγχος της Ιταλικής Αρχής έρχεται ύστερα από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να διευκρινίσουν τους όρους και προϋποθέσεις τους

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για τις πρακτικές λειτουργίας των υπηρεσιών αποθήκευσης της Google, Apple και Dropbox, ανταποκρινόμενη σε παράπονα πολιτών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Όπως δήλωσε η Αρχή, έχει ξεκινήσει 6 συνολικά έρευνες, οι οποίες στρέφονται ενάντια σε Google Drive, iCloud και Dropbox.

Οι έρευνες της Αρχής Ανταγωνισμού εστιάζονται στο γεγονός ότι και οι τρεις εταιρείες “απέτυχαν” να αναφέρουν με επεξηγηματικό τρόπο στους καταναλωτές τον τρόπο που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους για εμπορικούς σκοπούς. Ειδικά σε ότι να κάνει με το Dropbox, η Αρχή εστιάζει στο γεγονός ότι οι χρήστες δεν μπορούν να ακυρώσουν τις συνδρομές τους και αναγκάζονται να καταφύγουν στην νομική οδό. 

Ο έλεγχος της Ιταλικής Αρχής έρχεται ύστερα από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να διευκρινίσουν τους όρους και προϋποθέσεις τους και να παρέχουν την μέγιστη προστασία των δεδομένων και της προσωπικής ζωής των πελατών τους. Η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που “έτρεξε” να συμμορφωθεί με την νέα οδηγία ήταν το Facebook, το οποίο πριν από ένα χρόνο, και με την πίεση των αξιωματούχων της ΕΕ, συμφώνησε να αλλάξει τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις. 

Η κίνηση αυτή της Ιταλικής Αρχής, δεν είναι αιφνίδια, καθώς τον Ιούλιο είχαν προηγηθεί επιδρομές σε τοπικά γραφεία της Apple και της Amazon, προκειμένου να ελεγχθεί αν οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν στην πώληση προϊόντων Apple και ακουστικών Beats, κάτι που αποτελεί παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ