Εργαστήριο δημιουργίας φαρμάκων στο cloud, από την IBM

Η δημιουργία του πρωτοποριακού αυτού εργαστηρίου είναι σημαντική καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραματικά τον χρόνο αλλά και το κόστος της δημιουργίας νέων φαρμάκων

Ένα νέο “εργαστήριο χημείας”, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, δημιούργησε η IBM προκειμένου να διευκολύνει τους επιστήμονες να δουλέψουν… από το σπίτι.

Το νέο “εργαστήριο” που ονομάζεται RoboRXN, συνδυάζει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, μια πλατφόρμα που λειτουργεί στο cloud αλλά και ρομπότ, που βοηθούν στον εξ αποστάσεως σχεδιασμό και τη σύνθεση φαρμάκων.

Πώς λειτουργεί

Η πλατφόρμα επιτρέπει στους επιστήμονες να συνδεθούν μέσω ενός browser και σε έναν λευκό “καμβά” να σχεδιάσουν τη δομή των μοριακών ενώσεων που θέλουν να δημιουργήσουν.

Στη συνέχεια η πλατφόρμα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, προβλέπει τα συστατικά που απαιτούνται και τη σειρά που αυτά πρέπει να αναμειχθούν και δίνει τις κατάλληλες εντολές σε ρομπότ που εργάζονται σε κάποιο απομακρυσμένο εργαστήριο. Τα ρομπότ εκτελούν τις νετολές και, στο τέλος της διαδικασίας, η πλατφόρμα στέλνει στους επιστήμονες αναφορές με τα αποτελέσματα.

Νέα εποχή στην έρευνα

Η δημιουργία του πρωτοποριακού αυτού εργαστηρίου είναι σημαντική καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραματικά τον χρόνο αλλά και το κόστος της δημιουργίας νέων φαρμάκων, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 10 χρόνια και τα 10 εκατ. δολάρια αντίστοιχα! Επιπλέον, ένα ψηφιακό εργαστήριο όπως αυτό, μπορεί θεωρητικά να συμβάλει στην αντιμετώπιση επειγουσών κρίσεων όπως η σημερινή πανδημία, που – λόγω των εμποδίων της τηλεργασίας – επιβράδυνε σημαντικά την εργαστηριακή έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η IBM δεν είναι η μόνη που μποτάρει σε AI και ρομπότ για την επιτάχυνση του συγκεκριμένου τομέα έρευνας. Μια σειρά ακαδημαϊκών εργαστηρίων αλλά και startup εταιρειών εργάζονται αυτή τη στιγή με τον ίδιο στόχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ