Αύριο τα “σπουδαία” για το TikTok

Ακόμα και αν βρεθεί ο κατάλληλος πλειοδότης και πέσουν οι υπογραφές, η συμφωνία μπορεί να χαλάσει από την κινεζική κυβέρνηση

Όπως όλα δείχνουν, η TikTok επέλεξε πλειοδότη για την αγορά των δικαιωμάτων σε ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία τον οποίο θα ανακοινώσει άμεσα, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για αύριο Τρίτη. 

Μέχρι τώρα, οι μνηστήρες που έχουν μείνει στην μάχη για την διεκδίκηση του TikTok, είναι η συνδυασμένη προσπάθεια των Microsoft με την Walmart και η πρόταση της Oracle. Η τιμή πώλησης της πλατφόρμας αναμένεται να κθμανθεί από 20 έως 30 δισ. δολάρια. 

Η Walmart εμφανίστηκε στο προσκήνιο ξαφνικά την προηγούμενη εβδομ΄δα, καθώς όπως υποστηρίζει η πλατφόρμα του TikTok αποτελεί το τέλειο όχημα για την μεγάλη εξάπλωση που ετοιμάζει η εταιρεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο γίγαντας του λιανεμπορίου αρχικά επεδίωξε να ηγηθεί μια κοινοπραξίας, στην οποία περιλαμβάνονται η Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και η SoftBank. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση, που έχει θέσει σαν όρο την πώληση του TikTok προκειμένου να συνεχίσει το μέσο να λειτουργεί στη χώρα, θέλει επικεφαλής εταιρεία που θα εξαγοράσει τα δικαιώματα του να είναι τεχνολογική εταιρεία.

Ύστερα από αυτό, Alphabet και SoftBank αποσύρθηκαν από την “κούρσα” και η Walmart βρήκε στην Microsoft τον συνεργάτη που χρειαζόταν. Αν τελικά το δίδυμο αυτό καταφέρει να επικρατήσει της Oracle, η Walmart θα έχει το μειοψηφικό πακέτο του TikTok. 

Το deal “κολλάει στην Κινεζική κυβέρνηση

Μπορεί οι αμερικανικές εταιρείες να είναι έτοιμες να αναλάβουν την τύχη της ανερχόμενης πλατφόρμας, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Ακόμα και αν βρεθεί ο κατάλληλος πλειοδότης και πέσουν οι υπογραφές, η συμφωνία μπορεί να χαλάσει από την κινεζική κυβέρνηση. To TikTok χρησιμοποιεί πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης και όπως δήλωσε η Bytedance, μητρική εταιρεία του TikTok στην Κίνα, θα χρειαστεί άδεια από την κινεζική κυβέρνηση για να μπορέσει να πουληθεί σε αμερικανική εταιρεία. 

Από την μεριά του TikTok, η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος Βανέσα Πάπας, σε συνέντευξη της σε αμερικανικά μέσα, έδειξε μια πιθανή συμφωνία με Walmart-Microsoft, αναφερόμενη σε συνέργειες με την Walmart χάρη στα νέα εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει η πλατφόρμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ