H Google μετατρέπει τα κινητά Android σε ένα παγκόσμιο δίκτυο καταγραφής σεισμών

Και προειδοποιεί για σεισμικές δονήσεις, λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτές συμβούν!

Μετά τη συνεργασία με την Apple για την ευκολότερη ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού, η Google έχει μια νέα αποστολή: να ενημερώνει και να προειδοποιεί ανθρώπους σε όλον τον κόσμο για επερχόμενους σεισμούς, μερικά δευτερόλεπτα πριν αυτοί συμβούν.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε σήμερα ότι, σε συνεργασία με δύο αμερικανικούς φορείς (United States Geological Survey και and California Governor’s Office of Emergency Services) θα ξεκινήσει να στέλνει προειδοποιήσεις για σεισμούς απευθείας σε συσκευές Android, ξεκινώντας από την περιοχή της Καλιφόρνια.

Για να το κάνει αυτό, η Google θα χρησιμοποιήσει το σύστημα ShakeAlert, το οποίο επεξεργάζεται σήματα από περισσότερους από 700 σεισμογράφους εγκατεστημένους σε όλη την πολιτεία. Σύμφωνα με την ίδια, μερικά δευτερόλεπτα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, από την άποψη ότι θα δώσουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και αυτούς που αγαπούν με όποιον τρόπο μπορούν, πριν “φτάσει” ο σεισμός.

Επειδή όμως δεν έχουν όλες οι πολιτείες ή οι χώρες του κόσμου τόσους σεισμογράφους ή ένα οργανωμένο σύστημα ανίχνευσης σεισμών, απώτερος σκοπός της Google είναι να το δημιουργήσει η ίδια. Πώς; Μέσα από τα κινητά Android. Ξεκινώντας από σήμερα κάθε κινητό Android μπορεί να γίνει μέρος του “Android Earthquake Alerts System”, από οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό αυτό από εκεί και πέρα θα λειτουργεί και ως ένας “μίνι σεισμογράφος”, και μαζί με τα εκατομμύρια άλλα κινητά που υπάρχουν εκεί έξω, θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο ανίχνευσης σεισμών.

Όπως εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, όλα τα smartphone διαθέτουν μικροσκοπικά επιταχυνσιόμετρα που μπορούν να ανιχνεύσουν σήματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμβαίνει σεισμός. Εάν το τηλέφωνο εντοπίσει κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να είναι σεισμός, στέλνει ένα σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με μια γενική τοποθεσία όπου συνέβη η “δόνηση”. Στη συνέχεια, ο διακομιστής συνδυάζει πληροφορίες από πολλά τηλέφωνα για να διαπιστώσει εάν συμβαίνει σεισμός.

Η πληροφορία αυτή, σε πρώτη φάση, θα χρησιμεύσει ώστε η Google να μπορεί να προσφέρει γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για την εικόνα της πληγείσας περιοχής, στην “Αναζήτηση”. Έτσι όταν κάποιος θα αναζητά τις λέξεις κλειδιά “σεισμός” ή “σεισμός κοντά μου” θα βρίσκει σχετικά αποτελέσματα και άλλους βοηθητικούς πόρους σχετικά με το τι να κάνει μετά από έναν σεισμό.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, εφόσον το δίκτυο δημιουργηθεί επιτυχώς, η Google θα μπορεί να βασίζεται σε αυτό για να στέλνει προειδοποιήσεις για σεισμό και σε άλλες πολιτείες και περιοχές, όπως κάνει τώρα στην Καλιφόρνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ