Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι εφαρμογές της Apple για μονοπωλιακές τακτικές

Η Apple εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις έρευνες τις Κομισιόν και κατηγόρησε μερικές εταιρείες για την υποβολή αβάσιμων αγωγών.

Στο στόχαστρο δύο ερευνών από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ βρίσκεται η Apple, για το App Store και το Apple Pay, καθώς οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν πως οι όροι και οι περιορισμοί που θέτει ίσως παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η μία έρευνα έχει στόχο να εξετάσει την υποχρεωτική χρήση του αποκλειστικού συστήματος αγοράς που βρίσκεται εγκατεστημένο στο app της Apple και τους περιορισμούς στη δυνατότητα των developers να ενημερώσουν τους χρήστες των iPhone και iPad για άλλες, φθηνότερες δυνατότητες αγοράς εκτός των apps.

Η υπόθεση ξεκίνησε από αγωγή που κατέθεσε πέρυσι η σουηδική εταιρεία υπηρεσιών streaming μουσικής Spotify, ενώ παρόμοια αγωγή κατέθεσε φέτος τον Μάρτιο και μια άλλη, μικρότερη ανταγωνίστρια εταιρεία, σε σχέση με τα e-books και τα audiobooks.

“Φαίνεται πως η Apple απέκτησε ρόλο “gatekeeper” σε ό,τι αφορά τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου σε χρήστες των δημοφιλών συσκευών της Apple”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Η δεύτερη υπόθεση επικεντρώνεται στους όρους και στις προϋποθέσεις της Apple ως προς το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το Apple Pay στις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες των εμπόρων, καθώς και στην άρνηση της εταιρείας να επιτρέψει σε ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών.

Αντιδρώντας, η Apple εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις έρευνες τις Κομισιόν και κατηγόρησε μερικές εταιρείες για την υποβολή αβάσιμων αγωγών.

“Είναι απογοητευτικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί αβάσιμες αγωγές από μια χούφτα εταιρειών που απλά κοιτάζουν την ευκολία και δεν θέλουν να παίξουν με τους ίδιους κανόνες όπως όλοι οι υπόλοιποι”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple.

“Δεν νομίζουμε πως είναι σωστό αυτό -θέλουμε να διατηρήσουμε ένα πεδίο ανταγωνισμού επί ίσοις όροις, όπου όλοι όσοι έχουν αποφασιστικότητα και μια σπουδαία ιδέα μπορούν να πετύχουν”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ