Huawei P40 lite – Η μεσαία κατηγορία έχει νέο βασιλιά

Η “βασίλισσα” της Σενζέν με το P40 lite μας δίνει μια συσκευή άρτια, ακόμα ίσως και “υπερβολική” για αυτή την κατηγορία. 

Κάποιος πρέπει να θύμωσε πάρα πολύ την Huawei για να παρουσιάσει ένα τηλέφωνο σαν το P40 lite στην μεσαία κατηγορία, “κλειδώνοντας” στην ουσία τις όποιες βλέψεις στους ανταγωνιστές της. Μπορεί η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να έχει οδηγήσει σε εμπάργκο την Huawei από τις υπηρεσίες της Google, όμως η “βασίλισσα” της Σενζέν με το P40 lite μας δίνει μια συσκευή άρτια, ακόμα ίσως και “υπερβολική” για αυτή την κατηγορία. 

Η σειρά P40 είναι η πολυπληθέστερη από όσες έχει βγάλει μέχρι τώρα η Huawei, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία ανασυντάχθηκε και δείχνει τα δόντια της σε ένα ανταγωνισμό ο οποίος πίστευε πως τα παροδικά προβλήματα θα φρέναραν την πορεία της. 

Το πρόβλημα για όλους τους άλλους κατασκευαστές τηλεφώνων που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στην μεσαία αγορά, δεν είναι μόνο ότι η Huawei παρουσίασε μια συσκευή που θα μπορούσε άνετα και από μόνη της να πάρει με το καλήμερα τα σκήπτρα της κατηγορίας, αλλά ότι το κάνει με μια εντελώς επιθετική τιμολογιακή πολιτική, καθώς με την αγορά κάθε P40 lite, προσφέρει και ένα Υ7, δημιουργώντας τεράστιο πονοκέφαλο στον ανταγωνισμό. 

Σχεδιασμός και ποιότητα κατασκευής

Το νέο P40 lite εντυπωσιάζει από την εξωτερική του εμφάνιση, ειδικά με τους χρωματισμούς του οι οποίοι στο φως αλλάζουν από το πιο σκούρο στο πιο ανοιχτό, εισάγοντας την αισθητική των μεγαλύτερων μοντέλων στην χαμηλότερη κατηγορία. 

Με διαστάσεις 159,2 x 76,3 x 8,7 mm, είναι μια σχετικά μεγάλη συσκευή με οθόνη που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μπροστινού χώρου ενώ διαθέτει πολύ λεπτή στεφάνη. Με τη ζυγαριά να σταματάει στα 183 γραμμάρια, διαθέτει πλαστική πλάτη και πλαίσιο αλουμινίου, αν και έχει κομψό γυαλί μπροστά, ενώ στο χέρι έχει συμπαγή και premium αίσθηση. 

Όπως σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας, στην δεξιά πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα ελέγχου του ήχου και το πλήκτρο ενεργοποίησης, το οποίο περιέχει και τον πολύ γρήγορο αισθητήρα ανάγνωσης αποτυπωμάτων. Στην κάτω πλευρά είναι η υποδοχή type-C για την γρήγορη φόρτιση ενώ υπάρχει και η πάντα καλοδεχούμενη παραδοσιακή υποδοχή για τα ακουστικά, που θα ευχαριστήσει πολλούς χρήστες.

Κάμερες

Η πίσω πλευρά του τηλεφώνου φιλοξενεί όπως είναι φυσικό και τις κύριες κάμερες, η απόδοση και ποιότητα των οποίων είναι χαρακτηριστικό των συσκευών της Huawei και ειδικά της σειράς Ρ, η οποία είναι προσανατολισμένη στις φωτογραφικές επιδόσεις. 

Στο μικρό τετράγωνο εξόγκωμα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, υπάρχουν 4 κάμερες, ενώ μια πέμπτη υπάρχει στην οθόνη. 

Στην πίσω πλευρά υπάρχουν:

  • Η κύρια κάμερα με αισθητήρα 48 megapixel
  • Η εξαιρετικά ευρείας γωνίας κάμερα  με αισθητήρα 8 megapixel
  • Ένας αισθητήρας με βάθος πεδίου 2 megapixel
  • Ένας αισθητήρας μακρο 2 megapixel
  • Ευρυγώνιος φακός με διάφραγμα F / 1.8
  • Ένας εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός 120 ° με διάφραγμα F / 2.4

Αν είναι κάτι που έχει καταφέρει η Huawei ε το P40 lite είναι να προσφέρει στην μεσαία κατηγορία μια συσκευή με φωτογραφίες επιδόσεις πολύ ακριβότερων κινητών. Η Huawei έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει κινητά με εκπληκτικές φωτογραφικές κάμερες και κορυφαίες επιδόσεις, με το P40 lite να μην αποτελεί εξαίρεση.

Εκεί όμως που “λάμπει” το κινητό είναι στην νυχτερινή φωτογράφιση, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, όπου σε σύγκριση με το Mate 20 Pro με το οποίο “αναμετρήθηκε” κατάφερε να ξεχωρίσει με πολύ μεγάλη ευκολία.  Το μεγάλο διάφραγμα στο f / 1.8 σας επιτρέπει να “συλλαμβάνετε” 50% περισσότερο φως σε σύγκριση με το τυπικό διάφραγμα στο f / 2.2. Αυτό το smartphone, εγγυάται ευκρινείς και φωτεινές εικόνες χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε ακριβότερες λύσεις. 

Στην κατηγορία τιμής που κινείται το συγκεκριμένο κινητό, δεν υπάρχει άλλο τηλέφωνο με τέτοιες φωτογραφικές δυνατότητες σε χαμηλό φωτισμό. 

Αντίστοιχης ποιότητας είναι και η selfie κάμερα των 16ΜΡ, η οποία έχει όλα όσα θέλει κάποιος από μια τέτοια κάμερα και ακόμα περισσότερα. Με χαρακτηριστικά όπως πορτραίτο, νυχτερινή λήψη, αργή κίνηση και HDR θα ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες του χρήστη. 

Η μπροστινή κάμερα βρίσκεται σε οπή στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, σε μια διάταξη και μέγεθος που δεν εμποδίζει και αποτελεί ίσως την πιο σωστή τοποθέτηση κάμερας μέσα σε οθόνη που υπάρχει. Είναι ίσως καιρός να σταματήσουν οι εταιρείες να βάζουν τις κάμερες στο κεντρικό μέρος της οθόνης και να “κόβουν” τόσο πολύ ωφέλιμο χώρο. 

Οθόνη

Μιλώντας για την οθόνη, αυτή είναι στις 6,4 ίντσες και αρκετά μεγάλη για καθημερινή χρήση, με ανάλυση Full HD + σε 1080 x 2310 pixels και πυκνότητα pixel 398 PPI. Το πλαίσιο γύρω από αυτή είναι αρκετά μικρό και πολλές φορές θα πιάσετε τον εαυτό σας να μην το παρατηρεί καν. 

Η οθόνη “τρέχει” στα 60 Hz και πριν ξεκινήσετε να παραπονιέστε, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια συσκευή σε μια κατηγορία τιμής που όλα τα υπόλοιπα που έχει προσφέρει είναι έτσι και αλλιώς υπερβολικά για την κατηγορία. Όχι ότι τα 60 hZ είναι λίγα, αλλά με το P40 lite έχεις συνέχεια την αίσθηση ότι κρατάς στα χέρια σου μια πιο ακριβή συσκευή και ζητάς συνέχεια το κάτι παραπάνω. 

Μπαταρία

Όποιος ήθελε αυτό το κάτι παραπάνω, το βρίσκει στην μπαταρία του, η οποία είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία της συσκευής. 

Τα 4.200 mAh μπορεί να φαίνονται “νορμάλ” για την συσκευή, αν όμως βάλετε στην εξίσωση ότι στην καρδιά της ο Kirin 810, σε συνδυασμό με την ανάλυση της οθόνης και την τεχνική διαχείρισης της μπαταρίας που έχει το P40 lite, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα κινητό με μπαταρία “από τα παλιά”. 

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η μπαταρία του με κανονική χρήση κρατάει σχεδόν 2 μέρες, χαρακτηριστικό που έχουμε πολύ καιρό να δούμε σε συσκευή. 

 

Δεν έχει λειτουργία ασύρματης φόρτισης, όμως κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας τιμής, όμως με την γρήγορη φόρτιση που έχει χρειάζεται λιγότερο από μια ώρα για να φορτίσει τελείως. 

Λογισμικό

Ας μην γελιόμαστε, η μη παρουσία των υπηρεσιών και προγραμμάτων της Google είναι και το μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να αποθαρρύνει κάποιον από το να αποκτήσει αυτή τη συσκευή. Και θα ήταν κρίμα, γιατί εκτός από το ότι είναι η καλύτερη συσκευή στην κατηγορία τιμής, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζετε. 

Ναι, τα νέα Huawei δεν έχει Play Store και το αντίστοιχο πρόγραμμα της Huawei αν και ανανεώνεται συνεχώς, δεν έχει φτάσει ακόμα σε σημείο να το υποκαταστήσει. 

Όμως, υπάρχουν λύσεις και τρόποι να έχετε τα περισσότερα (και πιο σημαντικά ίσως) προγράμματα χωρίς να χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες σχέσεις με την τεχνολογία. Η πρώτη και απλούστερη λύση ακούει στο όνομα phone clone. 

Μόλις ενεργοποιήσετε την συσκευή για πρώτη φορά (αλλά και σε όποιο σημείο εσείς θέλετε) μπορείτε να ζητήσετε να περάσει τα προγράμματα και τις λειτουργίες της παλιάς σας συσκευής σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο, από το “παλιό” Mate 20 Pro πέρασαν στο P40 lite σχεδόν το 75% των προγραμμάτων, ενώ πέρασαν και όλα σχεδόν τα προγράμματα της Google. 

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, τότε αναζητήστε μέσα στο App Gallery, το πρόγραμμα MoreApps. Μέσα από εκεί θα μπορέσετε να περάσετε σχεδόν τα πάντα που υπάρχουν στο Play Store, ενώ αναλυτικές οδηγίες για το πως θα το κάνετε, υπάρχουν εδώ.

Κάποια προγράμματα δεν θα λειτουργήσουν χωρίς Google Play Services, όμως ακόμα και όσο διαβάζετε αυτό το άρθρο, η Huawei έρχεται σε συμφωνίες με κατασκευαστές προγραμμάτων και η λίστα προγραμμάτων και παιχνιδιών ανανεώνεται συνεχώς. 

“Να το πάρω;”

Με κορυφαία ποιότητα κατασκευής, τεράστια μπαταρία, εκπληκτικές φωτογραφικές δυνατότητες ακόμα και στο σκοτάδι και τιμή στα 369 ευρώ με δώρο το Y7 (αξίας 159 ευρώ), η απάντηση είναι “γιατί δεν το έχεις κάνει ακόμα;”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ