Akazoo: Προκαταρκτική έκθεση-κόλαφος από την ανεξάρτητη επιτροπή εσωτερικού ελέγχου

Αναξιόπιστα κρίθηκαν από τους ειδικούς ερευνητές τα οικονομικά στοιχεία και οι ετήσιες εκθέσεις της τελευταίας 4ετίας και αμφισβιτούμενα τα στοιχεία της περυσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ως σήμερα η υποβολή της υποχρεωτικής δήλωσης προς την Επιτροπή Κεφαλαιογοράς των ΗΠΑ!

Κόλαφος για την διοίκηση της αγγλικής εταιρείας Akazoo (και τον τέως CEO Απόστολο Ζερβό) είναι η προκαταρκτική έκθεση της ειδικής επιτροπής έρευνας που μελετάει τα οικονομικά στοιχεία και τις εταιρικές παρουσιάσεις προς τους διεθνείς επενδυτές για την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο του, μετά από τις καταγγελίες του επενδυτικού fund, Quintessential Capital Management (QCM).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πρώτου πορίσματος από την ανάλυση των στοιχείων, η ειδική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι προηγούμενες οικονομικές δηλώσεις πρέπει να θεωρούν αναξιόπιστες»!

Επιπλέον, το πόρισμα επισημαίνει πως οι οικονομικές εκθέσεις και οι ισολογισμοί των ετών 2016,2017 και 2018 θα πρέπει να θεωρούνται «μη αξιόπιστες» καθώς οι ειδική ερευνητική επιτροπή «δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει συγκεκριμένες οικονομικές και επιχειρησιακές πληροφορίες» με αποτέλεσμα για αυτά τα οικονομικά έγγραφα να υπάρχει «η πιθανότητα να περιέχουν ουσιαστικής σημασίας λάθη».

Ειδικά για τον ισολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις του έτους 2019 επισημαίνεται πως «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να υποβάλλει ως τις 30 Απριλίου την Ετήσια Αναφορά της Δήλωσης 20-F» (δηλ. την ειδική αναφοράς στοιχείων για τις αλλοδαπές εταιρείες που απαιτεί η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς των ΗΠΑ για την παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας ξένων νομικών προσώπων) «χωρίς αδικαιολόγητη προσπάθεια ή δαπάνη».

Τα σημεία φωτιά της έκθεσης του fund QCM

Η έκθεση με τις αποκαλύψεις-φωτιά του αμερικανικού ακτιβιστικού fund Quintessential Capital Management, που είχε αποκαλύψει το μέγα-σκάνδαλο της Folli Follie, είχε χαρακτηρίσει την Akazoo «πύργο από τραπουλόχαρτα» και «λογιστικό δημιούργημα».

Όμως, τόσο η ειδική ερευνητική επιτροπή για την διεξαγωγή εσωτερικού ελέγχου όσοι και οι πέντε ανεξάρτητες έρευνες νομικών εταιρειών που εξειδικεύονται σε χρηματιστηριακές απάτες εις βάρος επενδυτών, έχουν επικεντρωθεί σε 7 σημεία-φωτιά της έκθεσης του fund QCM:

– Τον έλεγχο των εσόδων, του ετήσιου τζίρου και των κερδών, που ενδέχεται να είναι παραποιημένα και θεωρούνται «υπερβολικά διογκωμένα» από το QCM.
– Την επιβεβαίωση του πραγματικού αριθμού χρηστών και συνδρομητών, που οι ερευνητές του QCM χαρακτήρισαν ως «διογκωμένα» .
– Το πραγματικό οικονομικό και λειτουργικό μέγεθος της εταιρείας που δεν είναι απεικονίζεται με ακρίβεια στις ετήσιες εκθέσεις και στους ισολογισμούς αλλά είναι «ένα κλάσμα του μεγέθους που εμφανίζεται στα επίσημα αρχεία» σύμφωνα με την συγκεκριμένη έκθεση
– Την επιβεβαίωση του συμπεράσματος της έκθεσης του fund QCM ότι η Akazoo Ltd με έδρα την Μεγ. Βρετανία είναι στην πραγματικότητα ζημιογόνα εταιρεία και εμφανίστηκε ως κερδοφόρος για να παραπλανήσει τις αρμόδιες αμερικανικές ελεγκτικές αρχές (όπως την Επιτροπή Κεφαλαιογοράς) ως κερδοφόρα καθώς και τους επενδυτές του χρηματιστηρίου NASDAQ.
– Τον έλεγχο για την επιβεβαίωση (ή την απόρριψη) των ισχυρισμών του QCM ότι έχουν γίνει τεράστιες εικονικές συναλλαγών μεταξύ της Akazoo Ltd και ξένων εταιρειών-μαϊμού (ή εταιρειών-κελύφων). Σε δεύτερη φάση θα εξετασθεί το ενδεχόμενο του ελέγχου των εταιρειών-μαϊμού από τους μετόχους της Akazoo, είτε απευθείας ή μέσω συγγενικών τους προσώπων, είτε με διορισμένους εκπροσώπους ως διαχειριστές και εικονικούς μετόχους, με πληρεξούσιο (ή πιθανότητα με ειδικές μυστικές συμφωνίες εκπροσώπησης).
– Την πραγματική λειτουργία της εταιρείας σε 25 χώρες, με την παροχή των υπηρεσιών της σε 44 εκατομμύρια χρήστες σε σχέση με το ισχυρισμό της QCM πως από την έρευνα για την σύνταξη της έκθεσης προέκυψαν στοιχεία πως οι υπηρεσίες της Akazoo είναι διαθέσιμες σε ελάχιστες χώρες και δεν χρησιμοποιείται παρά από ελάχιστους πραγματικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σε περίπτωση που αποδεχτεί το συγκεκριμένο στοιχείο, δεν αποκλείεται να υπάρξει θέμα … λουκέτου της εταιρείας με τον κίνδυνο ποινικών διώξεων στις ΗΠΑ προς όλα τα μέλη της διοίκησης (ανάμεσα τους και ο τέως CEO Απόστολος Ζερβός).
– Τέλος, την αξιολόγηση των πραγματικών υποδομών με αξία ως περιουσιακά στοιχεία, όπως γραφεία, πατέντες και πλατφόρμα παροχής των υπηρεσιών, καθώς και της επιβεβαίωσης της ταυτότητας των 26 εργαζομένων και της εργασιακής τους σχέσης με την Akazoo Ltd.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεξάρτητη ειδική επιτροπή έρευνας και εσωτερικού ελέγχου δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την διαδικασία διερεύνησης όλων των καταγγελιών και την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της Akazoo αλλά εισηγήθηκε ήδη την απομάκρυνση του συνιδρυτή Απόστολου Ζερβού από την θέση του CEO (όπως και έγινε χθες από το Δ.Σ.) και την αποχώρηση του από το διοικητικό συμβούλιο και κάθε άλλη θέση στην εισηγμένη εταιρεία ως την έκδοση του τελικού πορίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ